Костадинов нарече медии "чуждестранни агенти" и избяга от въпросите на "Дневник"

Костадинов нарече медии "чуждестранни агенти" и избяга от въпросите на "Дневник"

© Велко АнгеловТри дни след като партията му завърши на четвърто място в предсрочните парламентарни избори, лидерът на проруската партия "Възраждане" Костадин Костадинов демонстративно се опита да избегне въпросите на "Дневник" и да изгони репортера на медията от партийна пресконференция, поставяйки това като условие, за да говори пред останалите журналисти.


Първата си пресконференция след вота, свикана тази сутрин, Костадинов започна с изискването представителите на "Дневник", "Капитал", "Медиапул" и "Клуб З" да напуснат залата. Той обяви, че няма да допусне журналисти от четирите медии да участват и да задават въпроси, наричайки ги "жълто-кафяви отходни тръби на американското посолство" и обвинявайки ги, че манипулират общественото мнение. Подхвърли и уточнение, че нямал нищо лично към журналистите от тях, които продавали труда си.


"В името на народа сте осъдени на смърт!" – откъде се взе Костадин Костадинов
"В името на народа сте осъдени на смърт!" – откъде се взе Костадин Костадинов


Лидерът на "Възраждане" заяви, че когато пресцентърът изпраща покана до медии, не включва в списъка такива, които са финансирани от чужди фондации, като "Дневник", "Капитал", "Клуб З" и "Медиапул", и след като бил разбрал, че на пресконференцията присъства представител на "Дневник", поиска да напусне залата.
До този момент "Възраждане" е давала пресконференциите си в сградата на Българската телеграфна агенция (БТА). Като обществена медия агенцията има задължението да изпраща покани и информация до всички представители на медиите за предстоящи събития на нейна територия. Няма ограничение или забрана за присъствие на определени медии в сградите на БТА.


"Давали сме и ще продължаваме да даваме информация на чужди медии, не сме изолационисти, но такива, които се представят за български, а не са, да напуснат ... Няма да има пресконференция иначе", заяви Костадинов.


Какво се случи в залата на БТА вижте във видеото:Той повтори неколкократно, че уважава всички медии в страната, с изключение на финансираните от "Америка за България". "Дневник" и "Капитал" (издавани от групата "Икономедиа", чиито съсобственици са Иво Прокопиев и Теодор Захов - бел. ред) получават финансиране от "Америка за България". Това е публично известна информация, публикувана на страниците им в интернет за разлика от други издания, които - въпреки законовите изисквания - не обявяват собствениците и начина си на финансиране.


Репортерът от "Дневник" отказа да напусне залата с аргумента, че като журналист има право да задава въпроси като останалите си колеги и че изборът дали да остане, или не за пресконференцията е на Костадинов. Лидерът на "Възраждане" отново повтори искането си и обвини журналиста в липса на възпитание и допълни, че моралът му "като гражданин и като политик" не му позволявал да споделя едно пространство с представителя на "Дневник".


Той поиска съдействие от служители на БТА за изгонването на репортера, тъй като партията е наела пресклуба на агенцията. След като това не се случи, демонстративно прекрати пресконференцията, а събралите се журналисти го последваха на стълбите пред сградата на агенцията, където той отговори на въпросите им, въпреки присъствието на репортера на "Дневник".


Изявлението на Костадинов на стълбите на БТА:Във видео, излъчено малко по-късно в профила му във "Фейсбук", Костадин Костадинов заяви, че "Дневник", "Капитал", "Медиапул" и "Клуб З" представляват "пропагандни канали" и не бива да им бъде позволявано да оформят общественото мнение.

"Те трябва да бъдат сочени с пръст, те трябва да бъдат непрекъснато заклеймявани, на тях трябва да бъде сложено клеймото на чужди агенти", заяви Костадинов.


По-рано през деня той напомни, че е готов със законопроект по темата и даде като положителен пример за такава практика САЩ, маркирали като "чуждестранен агент" дейността на финансираната от Кремъл англоезична телевизия Russia Today и канал, излъчван от Пекин за живеещите в САЩ китайци. Всъщност тази практика се прилага много по-широко в Русия в последните години. Като "чуждестранни агенти" се набелязват организации и медии, за които властите смятат, че участват в политическа дейност с чужда финансова подкрепа. От началото на войната с Украйна Кремъл затвърди практиката да нарича така отделни личности, които изразяват несъгласия с действията на властта и критикуват военните действия.


Пред "Дневник" генералният директор на БТА Кирил Вълчев заяви, че на пресконференциите в БТА в София и страната могат да присъстват всички журналисти, които имат журналистически карти. "Всеки може да говори това, което иска или не иска. БТА винаги е била добър посредник между журналистите и тези, които искат да говорят. Няма да променяме правилата", заяви Вълчев попитан за казуса от днес. На въпрос какво мисли за поведението на "Възраждане", той заяви, че няма какво повече да добави.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK