Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов иска да забранява медии

Костадин Костадинов в последния парламент

© Юлия Лазарова

Костадин Костадинов в последния парламентПозицията на "Дневник" и "Капитал" по повод атаките срещу репортер на "Дневник" и срещу медиите ни на пресконференция на партията в сряда.


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов наложи за пореден път цензура върху "Дневник" и "Капитал", като отказа да отговаря на техните въпроси, но обяви и желанието си медии да бъдат "заклеймявани" официално със закон като "чуждестранни агенти" - етикет, който се използва от официалните власти в Русия като част от репресиите срещу свободните медии там.


Днес (5 октомври) той провали пресконференция на партията в пресклуба на БТА (обявена с публична покана преди ден) само за да се опита да не отговори на въпросите ни.
Костадинов започна изявата си с условие залата да напуснат представителите на "Дневник", "Капитал", Mediapool.bg и "Клуб З", които обяви за "жълто-кафяви отходни тръби на американското посолство" и продължи да атакува изданията. Присъстващият в залата репортер на "Дневник" обясни, че изпълнява журналистическите си задължения и няма причина да напусне събитието. След още серия обиди и манипулативни твърдения за тези медии Костадинов стана и напусна пресконференцията на партията си, последван мълчаливо от колегите си.


Той все пак отговори на въпроси на медии на стълбите на БТА, като продължи с атаките към медиите и отиде по далеч - обяви ги за "чуждестранни агенти" и напомни, че партията му има законопроект по темата. А по-късно във видео обяви, че тези медии "трябва да бъдат сочени с пръст, трябва да бъдат непрекъснато заклеймявани, на тях трябва бъде сложено клеймото на чужди агенти".


"Дневник" и "Капитал" оценяват поредната атака на Костадин Костадинов не само като недопустима намеса в нормалната работа на репортерите от политици, но и като опасна заявка, че в България може да се предлага безнаказано забрана и репресии за независими медии.


Журналистите от двете издания всеки ден вършат работата си качествено и спазвайки всички етични стандарти, отразявайки включително работата и позициите на "Възраждане". Обидите и лъжите, разпространявани публично от лидера на партията, не са просто евтин опит той да предизвика скандал и да си осигури широко публично внимание, а застрашават независимата журналистика и самите репортери.


Цензурата в стил "Възраждане" е поредният инструмент от продължаващия години натиск върху изданията ни от институции и политически сили.


Показателно в случая е, че "Възраждане" е втората партия, която агресивно напада "Капитал" и "Дневник", след дългогодишната кампания, която водят политиците от ДПС срещу двете медии.


Надяваме се, че в този случай останалите политически формации, а и медиите няма да останат мълчаливи пред опитите в стил "Владимир Путин" журналисти и издания да бъдат забранявани - първо на събития, а след това вероятно и на пазара.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK