След МВР и Антикорупционният фонд праща сигнал за нарушения на изборите в Симитли

След МВР и Антикорупционният фонд праща сигнал за нарушения на изборите в Симитли

© Лили ТоушекАнтикорупционният фонд (АКФ) също ще се обърне към прокуратурата заради данни за сериозни нарушения по време на изборите в Симитли. От неправителствената организация представиха свидетелски разказ за протичането на изборния ден в няколко секции в общината. Пред АКФ застава Полина Якимова, председател на секционната комисия в с. Градево, община Симитли, излъчена от "Продължаваме промяната"


Преди няколко дни служебният вътрешен министър Иван Демерджиев също съобщи, че има данни, че кметът на града Апостол Апостолов-Поли е агитирал и действал активно, дори в секция, в която синът му Стефан Апостолов е бил кандидат (от ГЕРБ - СДС). Демерджиев съобщи още, че най-много сигнали за купуване на гласове има за ГЕРБ и ДПС.


Стефан Апостолов или как последният в листата няколко пъти става депутат
Стефан Апостолов или как последният в листата няколко пъти става депутат


Стефан Апостолов е бивш футболен съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов-Поли. На изборите през 2017 и 2021 година Стефан Апостолов преобръща избирателните листи за народни представители на ГЕРБ - СДС в Благоевградски окръг, като получава много висок брой преференции. През 2021 става абсолютен шампион по преференции с 9000. Справка на АКФ показва, че и на вота на 2 октомври над 90% от подадените за ГЕРБ - СДС гласове в община Симитли са отишли при Апостолов.
"Подобна структура на гласовете е силно необичайна, особено в контекста на ниската активност в цялата страна", заявява Марио Русинов, политолог от екипа на АКФ. От организацията апелират МВР и прокуратурата да обърнат внимание на този феномен.


Без тъмна стаичка и един настойчив въпрос


Според разказа на Полина Якимова при пристигането ѝ в секцията в деня преди изборите става ясно, че в помещението за гласуване липсва задължителната по закон тъмна стаичка, която пази тайната на вота, а представителите на общината заявяват, че в селото никога не се е използвала такава. След намесата на Якимова и сигналът до РИК - Благоевград, тъмна стаичка е изградена по спешност. "Доста пъти през деня чувах въпроса: "За кого трябваше да гласувам?" Въпросът беше зададен към заместник-председателя на комисията от ГЕРБ", разказва Якимова.


Демерджиев: Очаквам прокуратурата да стигне до организаторите на търговията с вот
Демерджиев: Очаквам прокуратурата да стигне до организаторите на търговията с вот


В началото на изборния ден тя вижда и опити за гласуване с няколко лични карти едновременно. Пред самата избирателна комисия пък през целия ден стои лице, което отказва да се легитимира, но с което всеки един от влизащите гласоподаватели разговаря, преди да подаде гласа си. В края на изборния ден кметът и един от членовете на секционната комисия лично превозват възрастни и трудно подвижни хора до секцията, за да гласуват.


Якимова разказва, че след края на изборния ден представители на общината обсъждат с членове на комисията колко гласа са подадени за Стефан Апостолов и дали са достатъчни за победата му. Още преди подаването на протоколите в РИК Благоевград и преди преброяването на бюлетините членовете на СИК са наясно с броя подадени преференции за Апостолов, пишат от АКФ.


Повече от разказа на Якимова във видеото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK