"Продължаваме промяната" отказа разговори на ГЕРБ за кабинет (обновена)

"Продължаваме промяната" отказа разговори на ГЕРБ за кабинет (обновена)

© Надежда Чипева, КапиталПартия "Продължаваме промяната" отказа разговори на ГЕРБ по политики и кабинет, ще бъде конструктивна опозиция на кабинет. "Ние няма да влезем в коалиция на кражбата", заяви съпредседателят на партията Асен Василев на брифинг, няколко дни след предложението на Бойко Борисов за преговори с всички за редовен кабинет, подкрепен от парламентарно представените партии. За реакцията на Борисов след пресконференцията на "Продължаваме промяната" четете тук.


"Няма да пречим на сформирането на кабинет на ГЕРБ", посочи Асен Василев. Кирил Петков изброи шестнайсет приоритета, по които изрично подчерта, че ще се работи само в рамките на парламента и неговите комисии. Това на практика обрича на неуспех разговорите на партията на Бойко Борисов за мнозинство, след като директен отказ ГЕРБ получиха и от БСП, и от "Възраждане", задочен и от "Демократична България".

"Нашата дефиниция за евроатлантическо правителство е евроатлантическо правителство без корупция", каза Кирил Петков.

Така картината за редовно правителство изглежда още по-несигурна, а предсрочните избори - по-очевидният изход след вота на 2 октомври. Тъй като конституционната процедура се състои от връчване на три мандата за опит за съставяне на кабинет, това поне може да остави време на Народното събрание да приеме ключови законопроекти.


Как си го представят


Голяма част от въпросите към "Продължаваме промяната" бяха насочени тъкмо към това дали с отказа към ГЕРБ страната върви към нови избори и какъв е приносът на партията на Петков и Василев за това. На всички Василев отговаряше практически едно и също: "Успяхме да покажем, че управление без ГЕРБ е възможно и добро за страната. Очевидно не успяхме да убедим достатъчно български гласоподаватели да продължат и дадат доверие на едно такова управление за в бъдеще".
Двамата съпредседатели често насочваха към това, че след изборите на 14 ноември и на тях не е било лесно да съберат мнозинство при наличните им тогава 67 депутати за управление с БСП и "Демократична България", "които от 20 години не си бяха говорили". Асен Василев посочи, че кабинетът Петков е бил свален от ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" (и "Има такъв народ", която сега няма да е представена в парламента).

"На тези избори голямата част от избирателите, за наше огромно съжаление, подкрепиха коалицията, която свали правителството", каза Асен Василев. Допълни, че трите партии имат мнозинство от 130 депутати в парламента.

Отговорност на тази коалиция е да даде алтернатива на управлението, след като е получило доверието на избирателите


Асен Василев,

съпредседател на "Продължаваме промяната"


Василев и Петков не отговориха еднозначно и на въпроса и дали, когато получат втория мандат за съставяне на правителство, ще го върнат директно или ще правят опити за преговори, за да удължат времето за работа на 48-мото Народно събрание. "Ще проведем Национален съвет, обсъждания, ще дадем пресконференция и ще кажем какво сме решили", каза Асен Василев.


Какво иска "Продължаваме промяната"


Изброените от Петков приоритети могат да бъдат обобщени така: малко правосъдна реформа, повече социални разходи, при запазване на данъците и ограничаване на бюджетния дефицит до 3%


Асен Василев не отговори конкретно дали приемането на част от исканията на "Продължаваме промяната" и на кои от тях, би направило ГЕРБ по-приемлива след нови избори: "Когато се случат тези неща, когато видим, че са се случили, с удоволствие ще говорим по тези въпроси".


През последните месеци научихме, че трябва да се следят действията на политиците, не само тяхната реторика


Кирил Петков,

съпредседател на "Продължаваме промяната"


Приоритетите на "Продължаваме промяната", изброени от Кирил Петков:

 • Приемане на закон за антикорупционната комисия с разследващи функции;
 • Въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор;
 • Увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари на 860 лв.;
 • Увеличаване на пенсиите с 20%; нова дефиниция за енергийна бедност;
 • Две тарифи за ток, вода, газ, парно на база консумация;
 • Вдигане на данъчния кредит на младите семейства с деца с 50%;
 • Таван за цената на тока за бизнеса от 250 лв. на мгвт/ч;
 • Таван за цената на газа от 300 лв. на мгвт/ч, независимо от пазарната флуктуация;
 • Продължаване на програмата за следучилищни занятия със спорт и изкуства;
 • Продължаване на политиката заплатата на учителите да продължи да бъде 125% от средната работна заплата;
 • Минимална работна заплата за младите сестри от 1500 лв. и за лекари от 2 хил. лв.;
 • Запазване на данъчната политика;
 • Ограничаване на бюджетния дефицит до 3%;
 • Подкрепа на България за влизането в еврозоната и Шенген;
 • Допълнително увеличение на прага за регистрация по ДДС до 160 хил. лв.;
 • Приемането на законите по плана за възстановяване и устойчивост.
Асен Василев обяви, че голяма част от мерките са били заложени в средносрочната рамка, която беше изготвена за актуализацията на бюджета в средата на 2022 г. "Тези средства спокойно могат да стигнат и да остане дефицитът 3%", смята Василев. По думите му общият разход грубо е за 3 млрд. лв.


За отношенията с "Демократична България"


"Продължаваме промяната" отказа на "Демократична България" предизборна коалиция. Преди няколко дни съпредседателят в обединението Христо Иванов намекна за различията между двете формации, като каза: "Нещо, което очевидно трябва да спрем да правим, е тази необходимост постоянно да се съобразяваме с колегите от "Продължаваме промяната". Виждам, че те открито заявяват - и това ме радва - едно по-ляво икономическо позициониране, ние сме център-дясна формация. Мисля, че това е много здравословно, защото възстановява нормалния политически спектър. Но по никакъв начин не става дума за големи разлики помежду ни".


Асен Василев определи като много добри отношенията между "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Петков отхвърли обаче възможността двете формации да направят обща парламентарна група. Целта на това би била тъкмо обща група между двете формации да бъде с по-голяма численост от тази на ГЕРБ и така първа да получи мандат за правителство от президента Румен Радев.

"Осъзнаваме нашата роля като втора политическа партия и не е редно да се заменя вота на избирателите през политически конструкции", каза Кирил Петков.

Така или иначе, дори и първият мандат да не е за ГЕРБ, шансовете за правителство са много малки. "Продължаваме промяната" отдавна са заявили, че биха направили правителство само с БСП И "Демократична България". Трите формации имат общо едва 98 депутати.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK