Отново на избори: днес е денят за размисъл, агитацията е забранена

Отново на избори: днес е денят за размисъл, агитацията е забранена

© Надежда Чипева, КапиталДнес е денят за размисъл преди изборите за 49-ото Народно събрание. Вотът е петият в рамките на последните две години.


Изборният кодекс забранява агитацията от полунощ днес до края на изборния ден в неделя (2 април). Не е разрешено и обявяването "под каквато и да е форма" на резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите. В някои общини продажбата на алкохол е забранена, а в други - не.


Всичко ще се реши в последния момент: финалните прогнози за вота на 2 април
Всичко ще се реши в последния момент: финалните прогнози за вота на 2 април

Секционните избирателни комисии правят последни приготовления в помещенията за гласуване, повечето от които са разположени в училища. След три последователни гласувания само с машини (с изключение на секциите с под 300 избиратели), сега страната се връща към ситуацията от април 2021 г. - в по-големите секции избирателят сам ще решава дали да пусне хартиена бюлетина, или да ползва устройство. В България ще има общо 11 822 секции за гласуване, в 9366 от които ще има и машини. В чужбина секциите ще са 738, като в 244 от тях ще може да се ползва устройство. Най-малките секции отново ще гласуват само с хартия.
Гласуването в неделя ще започне в 7.00 часа и ще приключи в 20.00 ч. При струпване на опашки изборният ден може да бъде удължен най-късно да 21.00 ч.

Кандидати за народни представители са общо 5 621 като са издигнати от 14 партии и 7 коалиции. По списък избирателите на 2 април са 6 651 284 души.


Ограничения и в "Дневник"


От днес до края на изборния ден в неделя "Дневник" спира комиксите на политическа тема, тъй като Изборният кодекс забранява всички форми на агитация за кандидатите. Новите читателски предложения с главни герои политици ще започнем да публикуваме отново на сайта в неделя вечерта, след като Централната избирателна комисия обяви край на изборния ден.
Заради ограниченията в дните за размисъл и гласуване "Дневник" призовава читателите, чиито потребителски имена и снимки във форума нарушават забраната за агитация, да ги променят. Профилите, които влизат в разрез с Изборния кодекс, ще бъдат временно блокирани. Коментарите, неотговарящи на ограниченията на Изборния кодекс, ще бъдат изтривани.


Гледайте изборното студио на "Дневник" на 2 април от 19.30 часа, повече информация - тук.


Отново на избори: наръчник за гласуване 2023
Отново на избори: наръчник за гласуване 2023
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK