"Продължаваме промяната" и "Демократична България" преговарят да са заедно и на парламентарни избори

Христо Иванов от "Демократична България", Асен Василев и Кирил Петков от "Продължаваме промяната"

© Георги Кожухаров

Христо Иванов от "Демократична България", Асен Василев и Кирил Петков от "Продължаваме промяната"Продължаваме промяната" и "Демократична България" обсъждат общо явяване на следващи предсрочни парламентарни избори, които, изглежда, предстоят предвид очертаващия се провал на третия, последен мандат, който получи БСП.


БСП свиква лидерска среща за третия мандат в петък, Борисов ще присъства на нея
БСП свиква лидерска среща за третия мандат в петък, Борисов ще присъства на нея


Това се разбира от съобщение на "Продължаваме промяната" до медиите и от коментар на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на Народното събрание. Снощи пресслужбата на партията на Кирил Петков и Асен Василев разпространи информация, че може да "започнат разговори с "Демократична България", "Спаси София" и всички други формации, които работят за просперираща, справедлива и европейска България, с цел потенциални обединения за следващите местни и национални избори в страната.


Попитан за общо явяване с "Продължаваме промяната" на парламентарни избори (за местните през есента също се водят разговори), Христо Иванов коментира: "Трябва да се търси взаимодействие, но за да е работещо то, трябва да се запазят идеологическите физиономии, особено нашата."

"Ние имаме особена роля да представляваме демократичната общност през няколко генерации", смята Христо Иванов.

"Демократична България" се определя като дясна формация, а от "Продължаваме промяната" при представянето си като политически проект казват, че искат да постигат "десни мерки с леви цели". През последните месеци партията на Кирил Петков и Асен Василев настояваше за множество социални разходи.
В обединението "Демократична България" има три партии - "Да, България", ДСБ и "Зелено движение". "Продължаваме промяната" досега предлага водещи места в листите си на партии, чиито регистрации използва, за да участва при първото си явяване на избори, когато още не беше учредена като партия - "Волт" и "Средна европейска класа". Последно включи и отцепници от "Има такъв народ". По неофициална информация тъкмо реденето на листите се очаква да създаде сериозни проблеми при решение за общо явяване на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" на избори. Депутати обаче неформално коментират и че това може да е шанс формациите да излъчат най-ярките си представители на места в страната, където иначе досега са имали по-слаби позиции.


"Аз бих заложил на присъединяване на лица, които носят реален измерим капитал и да избегнем да влизаме в аритметична прогресия "колкото повече, толкова повече", защото не е така. Лицата са тези, които ще носят капитал", каза Христо Иванов, попитан за това колко широко трябва да е обединението. От изказване на Кирил Петков в кулоарите на парламента се разбра, че неговата концепция е по-различна: "Не само партии, но и граждански организации, всички хора с кауза, да направим една обща платформа за действие напред, не само за националните избори, но и за местните избори", каза Петков.


"Продължаваме промяната" заговори за общо явяване със "здравите сили" на парламентарни избори
"Продължаваме промяната" заговори за общо явяване със "здравите сили" на парламентарни избори

"Демократична България" предложи на "Продължаваме промяната" съвместно явяване на избори още при последните на 2 октомври. Тогава партията на Петков и Василев отказа с аргумент, че поотделно двете формации ще имат по-добър резултат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK