"Трудните решения": Изборната администрация не знае каква ще е машинната бюлетина

Среща на Централната избирателна комисия (ЦИК) при президента Румен Радев

© Дневник

Среща на Централната избирателна комисия (ЦИК) при президента Румен РадевСред най-трудните решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за предсрочните избори ще е как да изглежда т.нар. машинна бюлетина. Това се разбра от изказвания на изборната администрация на среща при президента Румен Радев. Държавният глава получи уверение, че ЦИК може да се справи с организацията на вота, ако той избере да се проведе тогава.


Председателят на ЦИК Камелия Нейкова посочи, че, за да може изборите да са на 2 парил, изборната администрация ще поръча по-малко хартия за машините, отколкото за вота в началото на октомври миналата година. Нейкова не каза какви ще са количествата за предстоящите избори, но каза, че доставките ще са на части. "Доставката на машините в различните секции не се случва в един ден навсякъде. Първо заминават машините за гласуване извън страната и трябва да бъдат обезпечени те. Печатницата на БНБ посочва, че може на части да доставя хартия", каза Нейкова.


Президентът поиска от ЦИК да се съсредоточи в обученията на членовете на отделните секции за броенето на бюлетините от машини и обикновените хартиени бюлетини. Според промените, които ГЕРБ, ДПС и БСП наложиха, вотът от машините няма да се отчита електронно, а на практика ще има два пъти ръчно броене на машините. Според "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Български възход" това създава предпоставки от грешки и манипулации при отчитането на вота.


Каква да е машинната бюлетина
Досега машините за гласуване издаваха разписка за това как е гласувал даден човек, но вотът се отчиташе на база данните от устройствата. За предстоящите избори това няма да е така и ще е от значение как членовете на секционните избирателни комисии (СИК) преброяват хартиите от машините.


Най-ранната дата за избори може да бъде 2 април, увери изборната комисия
Най-ранната дата за избори може да бъде 2 април, увери изборната комисия


Те вече се наричат машинни бюлетини, защото ще се отпечатват на хартия със защита и ще бъдат подпечатвани. Какво обаче ще излиза на тези хартии е под въпрос, стана ясно от срещата на ЦИК при президента.

Предизвикателствата са поне две: едното е, че отворът на машините, от които излизат хартиите, е малък. Тоест при всички положения бюлетината от машината ще е много по-малка от познатата хартиена бюлетина. Второто предизвикателство е какъв ще е дизайнът на бюлетините от машинното гласуване.


От изказванията на ЦИК се разбра, че това не е просто естетически въпрос, а става дума за недобро законодателство. Зам.-председателят на изборната администрация Цветозар Томов посочи, че според чл. 212, ал. 3 от Изборния кодекс бюлетината от машината "трябва да съответства на вида и образеца" на обикновената бюлетина.

С други думи, от по-малкия отвор на машината трябва да излезе или бюлетина с много по-малък шрифт (и така да е на практика нечетима), или да е много по-дълга, за да може на нея с нормална големина да са изписани имената и номерата на партиите.


"Трябва да направим всичко възможно да осигурим колкото се може повече хартия. Всяка седмица в повече, с която бихме могли да разполагаме, би облекчила решаването на тази задача", каза Цветозар Томов. Според Севинч Солакова от ЦИК обаче e достатъчно на машинната бюлетина да е "отразена волята на избирателя". Или с други думи, на бюлетината да пише само за кого е гласувал даден човек.


Партиите очакват избори на 2 април, залагат от никакви до важни задачи за парламента
Партиите очакват избори на 2 април, залагат от никакви до важни задачи за парламента


"Съдържанието на хартиената бюлетина, каквато я познаваме, ако се разположи върху доста по-тясно поле, това доста би затруднило всички в изборния процес. Това ще бъде едно от трудните решения на Централната избирателна комисия, но така или иначе разполагаме с тези законови текстове и трябва да ги съобразим каквито са", каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова. От изказването ѝ се разбра, че по всяка вероятност дизайнът на машинната бюлетина ще бъде такъв, какъвто беше и на разписката досега - с крайния избор на партия или коалиция, и цялата бюлетина няма да се отпечатва.


Колко хартия


Разговорът между ЦИК и президента се фокусира върху хартията за машините, тъй като за първи път тя трябва да е по-различна. С промените, които ГЕРБ, ДПС и БСП наложиха в Изборния кодекс, бележката от машината след гласуване вече става бюлетина, като се отпечатва на хартия със защита и се брои ръчно.


Машините могат работят със защитена хартия, смята изборната администрация
Машините могат работят със защитена хартия, смята изборната администрация


Камелия Нейкова каза, че за изборите на 2 октомври са били поръчани 30 хил. ролки. За да е същото количество за тези избори, на печатницата на БНБ трябват 50 дни, каза председателят на ЦИК. По думите ѝ обаче това не е необходимо, защото за предишните избори са поръчани повече от необходимото ролки, за да има запасяване за местните избори през есента на 2023 г.


Членът на ЦИК Емил Войнов коментира, че на последните избори около 2.4 млн. избиратели са гласували с машина, или средно по 242 избиратели в секция. "На предходните избори, когато се гласуваше само с машина, във всички секции средно по една ролка е била достатъчна", каза Войнов.


И още опасения


Членът на ЦИК Димитър Димитров посочи, че с изборните промени се въвеждат видеонаблюдение и видеозаснемане, като организацията на техниката е задължение на Министерския съвет. По думите му "може да се окаже, че ще възникнат недоразумения", но не посочи детайли.


Предвид че отиването на поредни предсрочни избори стана официално известно с връщането на третия, последен мандат, неизпълнен едва преди няколко дни, кабинетът досега не е давал информация каква организация предвижда за видеонаблюдение и заснемане. Според Севинч Солакова пък проблем ще е да се обособи звено за машинно гласуване. По идея неговата роля ще бъде да подпомага членовете на изборната комисия във вземането на решения и координация на машинното гласуване. Според Солакова обаче няма да се намерят експерти за това.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK