На 2 април ще са предсрочните парламентарни избори

Румен Радев, президент

© Цветелина Белутова, Капитал

Румен Радев, президентПредсрочните парламентарни избори, ще са на 2 април, обяви президентът Румен Радев пред журналисти преди събитие по повод 60-годишнина на "Технотест". Датата беше очаквана, доколкото държавният глава от няколко дни дава знаци, че тъкмо пред първия уикенд на април ще са изборите. Първо пред "Дарик радио" Радев коментира, че 26 март (предходния уикенд) е рискова дата, защото създава технически затруднения на машините заради смяната на времето, а и заради трудности с осигуряването на хартия за машините. По-рано днес (24 януари) президентът организира среща с Централната избирателна комисия (ЦИК), на която получи уверение, че изборите могат да бъдат организирани не по-рано от 2 април, но бяха посочени и трудности.


"Трудните решения": Изборната администрация не знае каква ще е машинната бюлетина
"Трудните решения": Изборната администрация не знае каква ще е машинната бюлетина


Формално президентът трябва да издаде два указа: един за разпускането на парламента и определянето на датата за предсрочни избори и един за назначаване на ново служебно правителство. Радев обяви, че ще разпусне парламента на 3 февруари (петък).


Това означава, че президентът дава общо две седмици на депутатите (парламентът заседава само в дните от сряда до петък, освен ако не бъдат насрочени извънредни заседания - бел. авт.) да работят. "Надявам се оставащото време да бъде използвано от народните представители и да докажат, че борбата с корупцията, Планът за възстановяване и устойчивост, европейската интеграция са реален приоритет, а не предизборни обещания", каза Румен Радев. Посочи конкретно най-важните закони са тези за:

Засега обаче заявките на партиите в парламента сочат, че едва ли на изпроводяк депутатите ще се забързат с окончателното гласуване на посочените от президента законопроекти.
Много знаци, малко закони: какво предстои в последните дни на парламента
Много знаци, малко закони: какво предстои в последните дни на парламента


С отделен указ президентът трябва да назначи (ново) служебно правителство. Днес Радев отказа да каже дали ще има промени в кабинета. Наскоро каза, че премиер отново ще бъде Гълъб Донев. Готовност да остане на поста, ако получи покана, заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK