Трифонов обясни срива на партията си с "Продължаваме промяната", целта му е парламентът да заработи

Слави Трифонов

© Георги Кожухаров

Слави ТрифоновИзбори 2023

Избирателите са очаквали "Има такъв народ" да направи неща, които не са направени. Вследствие на това тези, които са гласували срещу ГЕРБ, са се пренасочили от партията на Слави Трифонов към "Продължаваме промяната". Така на пресконференция Трифонов обясни срива на партията си, която от първа политическа сила след изборите през юли 2021 г. остана извън парламента на последния вот.


"След участието на Кирил Петков и Асен Василев в служебното правителство те заеха позиция анти ГЕРБ и станаха по-интересни на хората, които гласуваха за всеки, който удовлетвори анти ГЕРБ очакванията. Мисля, че това е причината да има такъв сериозен отлив. Те станаха по-интересни, заради това, че са нови", обясни Трифонов.


Той, за разлика от заместника си в партията Тошко Йорданов, не се съмнява в честността на резултатите от последните избори.
Трифонов съобщи, че "Има такъв народ" ще се яви самостоятелно на предстоящите. Той тепърва ще преценява дали да се кандидатира за депутат. Досега той веднъж беше народен представител, но не дойде в парламента, после два пъти се отказа от депутатското си място.


Лидерът на "Има такъв народ" посочи, че целта на партията ще е влизане в парламента, след което опит той да бъде работещ. По думите му парламентът все по-често изглеждал нелепо, но упорито отказа да заяви с кои партии би се коалирала формацията. До този момент "Има такъв народ" винаги предварително изключваше сътрудничество с ГЕРБ и ДПС и БСП, но впоследствие социалистите станаха приемлив партньор.


Трифонов определи за съвпадение, че започването на подписката за референдума за президентска република е в периода преди началото на предизборната кампания за изборите на 2 април. Идеята за него пък бе съобщена в началото на кампанията преди изборите на 2 октомври 2022г.


Коментарите бяха направени по време на организирана пресконференция, на която Трифонов се появи за първи път публично от дните непосредствено преди вота на 2 октомври, когато в читалище в Плевен отговаряше на въпроси на присъстващите.


Промени в конституцията, когато му дойде времето


В началото на пресконференцията, която се проведе в студио на телевизия "Седем осми", бяха представени социологически данни от германското подразделение на социологическата агенция Ipsos ("Ипсос"). Бе акцентирано върху реномето на агенцията и това, че досега тя не е работила в България.


Проучването е проведено по телефона в периода 19 декември - 10 януари сред 1000 респонденти. Според данните в него преобладава неудовлетворението от нивото на демокрацията- 73.1% недоволни срещу 26.1% доволни. Недоверието в институциите също е високо - 87% спрямо Народното събрание, 70% към Министерския съвет и 66% към прокуратурата. 61% пък вярват на президента Румен Радев, а 45% желаят правомощията на институцията да бъдат разширени. 43% смятат, че те трябва да останат такива, каквито са.


По въпроса за референдума, иницииран от "Има такъв народ", 53% одобряват идеята, а 44% не са съгласни. 44% биха се включили в подписката, а 46%- не. Почти поравно са и отговорилите на въпроса "Подкрепяте ли промяна на формата на управление" - 50% са "за", а 46% - против.


В проучването е зададен и въпрос за моментните електорални нагласи. Според резултатите "Има такъв народ" би попаднала в следващия парламент като последната шеста политическа сила по подкрепа сред гласуващите, посочили конкретна партия, след ГЕРБ, "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Възраждане" и БСП. В проучването ДПС е с 3.5%, като бе подчертано, че проучването е извадка от цялата страна, а гласоподавателите на партията са концентрирани в няколко района. Нямало как да бъде отчетен и вотът за партията в Турция.По темата за референдума Трифонов заяви, че се цели събиране на 400 хил. подписа. В такъв случай санкция от депутатите не е нужна и те ще са задължени да насрочат референдум, без да обсъждат предложението. Ако бъдат събрани 200 хил. подписа предложението отива за гласуване в Народното събрание и то трябва да се произнесе до три месеца дали да се организира допитване или не.


Трифонов уточни, че Румен Радев "няма общо с тази история", не участва в идеята за референдума и не е знаел за него. Добави, че откакто той е президент са се виждали веднъж преди много време, като двамата не говорят.
В течение на пресконференцията Трифонов бе попитан какъв точно формат на президентска република се цели с референдума, чийто въпрос е формулиран така: "Подкрепяте ли произвеждане на избори за Велико народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна република в президентска република?"


По-късно Трифонов посочи, че няма полупрезидентска република, а след това Тошко Йорданов се намеси обяснявайки, че има различни варианти на правомощия, които да бъдат дадени на президента, но това ще дойде на дневен ред, ако референдумът е успешен.


"Тогава всички партии трябва да извадят конкретни предложения за промяна на по-засилени или по-малко права на президента. Когато му дойде времето, ще представим проект за конституция", каза Тошко Йорданов.


Трифонов бе попитан от репортер на "Дневник" и кои са юристите, които ще го съветват по тези теми, но с "това са юристи, специализирали конституционно право, хора с капацитет" и "няма да ви кажем кои са ни юристите, щото знаем "Дневник" как се отнася с юристите" (очевидно намек за разследването за кандидата на ИТН за министър през 2021 г. Петър Илиев), отново беше избегнат конкретен отговор с назоваване на имена.


Петър Илиев: Имам пълната подкрепа на Слави Трифонов и Тошко Йорданов
Петър Илиев: Имам пълната подкрепа на Слави Трифонов и Тошко Йорданов


Иска работещ парламент, но не казва как


"Има такъв народ" няма да прави предизборна коалиция, обяви председателят на партията Слави Трифонов. Отклони обаче всички въпроси с коя формация би се коалирала партията и какво управление би подкрепила.


"Ще направим всичко възможно, за да бъде работещ парламент", каза общо Слави Трифонов. Единствената по-конкретна заявка беше, че определя партията си като дясна и ѝ било трудно да работи с БСП и "Продължаваме промяната", които "са много леви".


Въпросът за визията за подкрепа или участие на "Има такъв народ" в управление е важен, защото досега Трифонов винаги е изключвал да работи съвместно с ГЕРБ и ДПС. От началото в сметките не влизаше и БСП, но след участието на "Има такъв народ" в първия кратък парламент, нагласата на партията към левицата се промени. След това "Има такъв народ" беше в коалиция с "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България", но участва в свалянето на кабинета "Петков" заедно с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".


Питан настойчиво от представител на сайта "Пик" за отношенията в бившата коалиция и по-точно дали разполага със запис от среща в апартамент на отцепилия се от "Има такъв народ" Радостин Василев, на която Кирил Петков е предлагал пари на депутати на партията. Той отговори отрицателно.


Същият бе отговорът на въпрос дали може да покаже есемес, за който вече е съобщавал, с който Петков му е съобщил: "Арестувах Бойко Борисов". Причината за невъзможността се оказа сменен телефон на лидера на "Има такъв народ".


Припомни, че е завел дело за клевета срещу Кирил Петков, заради твърдения, че е мафия, като първото съдебно заседание ще е на 21 април. Размерът на иска е 50 000 лева.


Трифонов повтори тезата си, че последното редовно управление беше провалено заради решението на България да позволи Северна Македония да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз. "Трябва да се върне ветото към Северна Македония. Това е единственият начин, по който може да се спре антибългарската кампания, която тече в нашата съседка", каза Слави Трифонов. Той обаче пропусна да отбележи, че според договорената рамка, България може да блокира преговорите на Северна Македония при всеки етап, ако не е изпълнила договорените условия.


За имуществото и субсидията


"Има такъв народ" е решила вече да се възползва от пълния размер на полагащата ѝ се субсидия, защото иначе парите не достигат. Партиите в парламента, както и партиите (но не и коалициите), които са получили поне 1% от гласовете на избирателите, получават по закон по 8 лв. на действителен глас.


Слави Трифонов от години застъпва тезата, че партийните субсидии са твърде високи и настоява държавата да дава по 1 лв. на действителен глас. Предложенията на "Има такъв народ" по темата досега винаги са били отхвърляни. А в знак на неъгласие партията на Слави Трифонов взимаше само това, което би ѝ се полагало, ако се даваше по 1 лв. на глас и връщаше останалото.


"Това решение за нас не дойде от въздуха, имахме дълги разговори с нашите структури", каза зам.-председателят в партията Ивайло Вълчев. "Те работеха и ми казваха, че нямат пари. Аз им казвах, че не са дошли да работят за пари като професионални политици, за доброто на хората", обяви Слави Трифонов.


По думите на зам.-председателя Тошко Йорданов, въпреки че вече се възползва от пълния размер на субсидията, "Има такъв народ" ще продължи да настоява да е 1 лв. на действителен глас.


Слави Трифонов повтори, че е размислил и ще подаде декларацията си за имущество. По закон като председател на партия, която получава държавна субсидия, той е длъжен да го прави, но досега е отказвал. Доскоро обяснението му гласеше, че са му правени проверки, които установявали, че Трифонов не е нарушител, а за това, че не подава декларация, съответно информацията за имуществото му не е публична, е плащал глоби.


"Видимо е как си изкарвам парите, но съм обект на жълт интерес от много години. Взех решение, което не е правилно: да не подавам декларация", заключи партийният лидер. Отказа обаче да коментира какво е имуществото му, но посочи, че срокът за подаването ѝ е 15 май и че ще бъде публична на 15 юни.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK