Едно наум: Костадинов похвали сина си за "раздадени балтии" срещу "евробабаит" в училище

Костадин Костадинов, председател на "Възраждане"

© Георги Кожухаров

Костадин Костадинов, председател на "Възраждане"Едно наум" е рубрика, в която "Дневник" публикува прессъобщения, откъси от текстове, изказвания и фото- и видеоматериали, които трябва да се четат или гледат с едно наум.


В неделя (29 януари) председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов написа във "Фейсбук", че пълнолетният му син събира подписи в училището си за референдум срещу въвеждане на еврото в България. Формално подписите се събират от граждански комитет, подкрепен от "Възраждане". В публикацията се посочва, че съученик на сина на Костадинов - определен от партийния председател като "евробабаит", е скъсал една от бланките, отказал да разпечата нови за компенсация, в следствие на което "изяде балтиите (шамари, на варненски)". Според статуса на Костадинов по-късно следва "групово раздадени балтии от привържениците на лева за привържениците на еврото", защото удареното първоначално момче се е върнало с неколцина други при сина му, който също бил събрал своя група.


Оценката на Костадинов за случилото се е положителна, посочва, че се гордее със сина си.
Твърденията на председателя на "Възраждане" и отношението му към сюжета провокираха реакции във "Фейсбук" от депутати на "Демократична България", които определиха случая като политическа пропаганда и поощряване на употребата на насилие сред деца.


Според Пеканов все още е реалистично България да приеме еврото от 2024 г.
Според Пеканов все още е реалистично България да приеме еврото от 2024 г.


Институциите, с които "Дневник" се свърза, отричат написаното от Костадинов за "балтии" в училището да е истина. Междувременно той самият също заобикаля въпросите дали е имало размяна на шамари заради подписите срещу въвеждането на еврото, но неизменно отстоява, че поощрява насилието.


"Няма информация за физически сблъсък"


"Дневник" изпрати въпроси до Министерството на образованието (МОН) и Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) дали институциите са сезирани, смятат ли да предприемат действия и какви, смятат ли, че събирането на подписи за референдум, инициирано от политическа партия, е нарушение.


В отговор МОН посочва, че регионалното управление на образованието във Варна (откъдето е Костадинов и където синът му ходи на училище - бел. авт.) е направило проверка и установило, че подписката не се разпространявала в училището, а извън него.

"Няма информация за физически сблъсък между ученици. Директорът на училището е извикал Тодор Костадинов на разговор, в който му е обърнато специално внимание, че законът не допуска в училище да се налагат идеологически доктрини и е забранена политическа и партийна дейност", посочва МОН в отговори до "Дневник".
На брифинг във Варна, попитан дали е имало сблъсъци в училището, Костадинов отговаря подигравателно: "Имало е престрелка. Путин лично е дал картечници, които са внесени в това училище. Най-вероятно сега чакаме да прочетем по медиите, че участват и руски специални части".


Референдумът за еврото: дъвка за изборни балончета
Референдумът за еврото: дъвка за изборни балончета
"Аз възпитавам децата си, предполагам и вие ги възпитавате така, когато насилник дойде при тях, те да му отвърнат", обръща се Костадинов към журналистите. В отговор се чува "Не", на което председателят на "Възраждане" пък отвръща: "Ами чудесно, аз пък така ги възпитавам".
"Дневник" се свърза и с пресслужбата на областната дирекция на МВР във Варна. Неин представител заяви, че няма подаден сигнал за физически сблъсък между ученици в гимназията, в която учи синът на политика. Посочи, че сигнализирането в такива случаи не е задължително, но е важно, за да може да бъдат сезирани инспекторите от "Детска педагогическа стая".


Защо е проблем


Според Закона за закрила на детето "всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности". Макар и формално в подписката да са се включвали само пълнолетни, от публикацията на Костадин Костадинов се разбира, че и деца са били въвлечени в темата за референдума за еврото, защото синът му му разказал, че "много повече искат да се разпишат, но за съжаление нямат навършени 18 години".


В края на април миналата година предишното Народно събрание прие промени в Закона за училищното и предучилищното образование, с които се целеше деполитизация на образователната система. Сред промените е текст в чл. 11, където изрично се посочва, че "се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност". Справка на "Дневник" в стенограмата от гласуванията по промените в закона показва, че групата на "Възраждане" е била против всички предложения за текстове за деполитизация на образователната система.


Мария Брестничка от неправителствената организация "Национална мрежа за децата" коментира пред "Дневник", че в публикацията на Костадин Костадинов за подписката срещу еврото и шамарите в училище има поне два проблема:

  • "хвали се, че насилието е начин да се справим с даден проблем"
  • "да се събират подписи за референдум, за който призовава "Възраждане", е предизборна агитация"
Предозиране: Депутат от "Възраждане" критикува Путин, че не направил блицкриг в Украйна
Предозиране: Депутат от "Възраждане" критикува Путин, че не направил блицкриг в Украйна

Припомня, че това не е първият случай на политическа агитация на "Възраждане" край училища. "По време на последната предизборна кампания сезирахме институциите за раздаване от тази партия на листовки, пъхнати в учебници, раздавани на деца около училища", казва Мария Брестничка. По думите ѝ е недопустимо лидер на партия да призовава за агресия между деца. "Публикацията, която разказва тази история, била тя вярна или с измислици, остава в пространството като призив: да се прави политическа агитация чрез насилие сред деца в училище".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK