"Екипът на София" представи формула за голяма коалиция за управление на столицата

Арх. Любо Георгиев, който ръководеше екипа, създал "Визия за София 2050 г."

© Надежда Чипева

Арх. Любо Георгиев, който ръководеше екипа, създал "Визия за София 2050 г."Нов модел за управление на столицата предлага формацията "Екипът на София", в която участват над 80 експерти във всички области, свързани с градската среда. Целта е да се изготви ясна програма с график за изпълнение от следващия кмет, който ще бъде избран през есента. Ключовата дума на новия модел за управление е "заедно", подчерта ръководителят на "Екипът на София" арх. Любо Георгиев. Той заяви, че не правят поредната партия, а за местните избори ще подкрепят експертно коалиция, която ще се създаде по нов начин. Според тях формулата е първо да се изготви програма и партии и организации със същите приоритети да се ангажират с изпълнението й през мандата до 2027 г.


"Моделът, който предлагаме, разчита на предизборна коалиция от реформистки настроените политици, граждани и експерти, за да осигури необходимото мнозинство в общинския съвет. Една такава коалиция трябва да надскочи партийните ядра и да убеди огромното количество негласуващи граждани, че и след изборите те могат да имат доверие в местната власт и да участват в изграждането на по-добра среда, стъпвайки върху споделени приоритети", каза арх. Георгиев на представянето.


"В София има много работа за вършене и ще е много по-добре, ако я свършим заедно"


подчерта още той. Темата за усилието, научаването и устойчивата работа заедно - доколко е възможна и дали въпреки заявеното желание наистина ще се осъществи присъстваше и в неформалните разговори между събралите се участници и публика.

Дискусията за общ кандидат за кмет на София между формациите на промяната/протестите или наричани още "демократични" започна още в края на миналата година, а сега представянето на модела на "Екипът на София" идва на фона на предстояща предизборна коалиция между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за поредните предсрочни избори за Народно събрание на втори април. От разговори на "Дневник" с различни представители се разбра, че засега няма финално решение дали ще представят поне общ кандидат за кмет на София в кампанията за избор на депутати. И мненията между партиите и между тях и формациите са различни кога е подходящият момент.

Платформата "Екипът на София" беше официално обявена на първи октомври 2022 г. - по техни думи "година преди местните избори", а датата съвпадаше с деня за размисъл преди тогавашния предсрочен вот за парламент.
Сега, за да покажат възможностите за нов модел на управление на града, от "Екипът на София" бяха поканили за участие по различните теми представители на "Продължаваме промяната" (бившия вицепремиер и настоящ депутат Калина Константинова), на трите партии в "Демократична България" - "Да, България" (общинският съветник Бойко Димитров), ДСБ (Виктор Чаушев, експерт към общинската комисия по транспорт) и "Зелено движение" (бившият зам.-министър на околната среда и водите Тома Белев) и на най-новата партия - "Спаси София" (арх. Иван Караджов). А другите участници бяха от неправителствени организации и граждански инициативи, свързани с кварталите. (Вижте пълен запис на срещата във видеото в края на текста.)


Приоритетите за следващия управленски мандат на София бяха в шест тематични панела, по които имаше кратко представяне от експертите и гостите:

  • Добре управляван град с фокус върху ефективна дигитална община
  • Зелен град - с фокус върху междублоковите пространства
  • Богат град - за община без корупция
  • Сплотен град - за живи и активни квартали
  • Красив град - привлекателни публични пространства
  • Достъпен град - фокус върху удобен градски транспорт.

"Сегашният модел, доколкото изобщо има такъв, трайно пречи на София да достигне потенциала си. Жителите са недоволни от въздуха, трафика, детските градини, презастрояването, зелените площи, бавните реакции на институциите, мръсотията и т.н. Докато градската управа решава тези проблеми "на парче" и "на пожар" след като се вдигне много медиен шум, те никога няма да спрат да възникват", каза Любо Георгиев.


Някои от участниците сведоха нуждата от сериозни промени и до кратки обяснения като "да сложим край на "Да избягаш от София за уикенда", "да не ходим на парк "с колата до Южния", защото близо до домовете няма зелени площи, да се прекрати "работи се на парче. лекуваме симптомите, а не болестта", да не се ползва трика "зеленина под наем, докато мине комисията", как един баскетболен кош ще повлече спортуващи, "богат град означава община без корупция".


Опит в събитието представиха и чужди гости - Милота Сидорова - член на Държавния орган за градско планиране и развитие и бивш директор на отдела за градски изследвания и планиране в Metropolitan Institute в Братислава, общинските съветници от Загреб Ива Ившич и Бранко Анчич, както и зам.-кметът на община Йозефварош в Будапеща Даниел Радай.


Какво следва


"Дневник" попита арх. Георгиев как "Екипът на София" ще изпълни тези идеи до местните избори и с кои партии ще работи.


"Ние ще подканим добронамерено "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" да започнем обсъждане за приоритетите на София. Методът ще е включващ не само партии, а и компетентни хора, с които да решим точно как и какво да се направи през следващите четири години. Ние направихме предложения днес. И в дискусията какво да се случи и кои са компетентните хора да го направят - това е новият подход, а не някъде зад затворени врати да се решава кои са приоритетите", отговори Георгиев.


На събитието дойде и единият от лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Той също заяви, първо ще е изборът на програма, а не партийни назначения. "Почнат ли се условия за отделни хора, значи сме в грешна посока. Това е нормалното нещо, което се случваше в миналото. Няма политическа търговия. За нас най-важното нещо е меритокрацията (не партийни назначения, а най-добрите професионалисти да са в администрацията), да имат знания, които да ги използват целево", отговори Петков на въпрос на "Дневник" ще обявят ли кандидат за кмет по време на кампанията за парламентарни избори или ако софийските организации, платформи и партия ги подкрепят за вота за депутати няма ли да очакват това решение да е взето преди изборите.


"Аз съм сигурен, че "Екипът на София" ще направят същото, колегите от "Спаси София", от "Демократична България", ние от "Продължаваме промяната" имаме една цел, не можем да се появим с различни екипи, с различни кандидати, трябва да сглобим най-големия и добър екип за промяната на София. София е 25% от населението на България, това ще бъде един дългосрочен пробив на статуквото и оттам ще продължим и промяната, която се опитваме на национално ниво да водим", каза още Петков.


Пред залата той обясни, че "трябва да си дадем сметка, че корумпираните имат обща цел и се поддържат един друг и другите, хората с кауза, трябва да усетим, че каузата ни е обща и няма как да ги преборим (корумпираните), ако не ги преборим заедно. Ще поканим всички граждански организации, които имат кауза и искат да променят България да застанат рамо до рамо с нас". През последните седмици, съпредседателят на "Продължаваме промяната" говори за обединение на "добрите сили" за изборите като смята, че трябва да привлекат граждански организации навсякъде, но подробности за формулата не е коментирал.


На представянето в зала на ул. "Раковски" 108 имаше още представители на формацията му като Лена Бориславова, Йордан Терзийски, както и съпредседателят на "Демократична България" Владислав Панев и районни кметове от коалицията. Освен познатите политици, в залата дойдоха и хора от квартални организации "Бъдеще за Кремиковци", "Заедно за Манастирски ливади - запад" и фондация "За "Оборище", които участваха и в панелите.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK