"Дано утрото е по-мъдро от вечерта": партиите се сбогуваха с парламента

Още първият ден на парламента показа, че разбирателство в него твърде трудно може да бъде намерено. По време на безпрецедентното първо заседание ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" определиха Вежди Рашидов за "пръв между равните"

© Велко Ангелов

Още първият ден на парламента показа, че разбирателство в него твърде трудно може да бъде намерено. По време на безпрецедентното първо заседание ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" определиха Вежди Рашидов за "пръв между равните"Различията между политическите сили, подсилени от войната на Русия в Украйна и представата за промени в съдебната система, са водещите причини и 48-ото Народно събрание да не успее да избере редовно правителство. Това в обобщение се разбра от заключителните декларации на парламентарните групи.


В следващите месеци страната (до евентуалното избиране на редовен кабинет от новия парламент) ще се управлява от президента Румен Радев и назначеното от него служебно правителство, което с едно изключение е същото като предходното.


Парламентът, след който всичко ще започне от нулата
Парламентът, след който всичко ще започне от нулата


След декларациите на парламентарните групи и председателят на парламента Вежди Рашидов (ГЕРБ) заключи, че краят на това Народно събрание е бил "очакван и предизвестен". "Аз знам, че в политиката посрещат с цветя и изпращат с камъни. Знам, че всеки от нас ще плати тази цена, но ние сме длъжни да запазим мечтите си, да потиснем страстите, да забравим за сметките и да помислим какво остава след нас", каза Рашидов и изрази надежда "утрото да е по-мъдро от вечерта".


ГЕРБ призова за "политическа смелост", укори "Демократична България"
В последното си изказване от трибуната на парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова акцентира на усилията на партията си да състави редовно правителство начело с неврохирурга проф. Николай Габровски. "Липсваше достатъчно политическа смелост, за да се поеме отговорността за управлението на страната", каза Атанасова.


Конкретно укори "Демократична България", че не е застанала на страната на партията на Бойко Борисов. "Пред колегите от "Демократична България" имаше много ясен избор: да работят заедно с ГЕРБ - СДС и да изпълнят част от програмните си намерения или да дадат още един мандат с неизвестна дължина на служебното правителство на президента Румен Радев", каза Атанасова.


Според ГЕРБ политическата криза не може да бъде решена без партията на Бойко Борисов, която не е изолирана. Според формацията сред важните решения на парламента е, че е взел ясна позиция за войната на Русия в Украйна и са продължени компенсациите са високите цени на тока. Предизвикателството пред следващия парламент според ГЕРБ ще бъде да се преодолее спадът на икономическия растеж.


"Продължаваме промяната": Докато не се предаваме, има надежда


В заключителната си реч председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров нарече 48-ото Народно събрание "парламентът на пропуснатите възможности".


"Това Народно събрание остана в опозиция на бъдещето. В един все по-дигитален свят то ще остане като парламент на хартията. Работата в 48-ото Народно събрание започна с промените в Изборния кодекс и това се превърна в неговото родилно петно", каза Гюров в критика към ГЕРБ, ДПС и БСП, с чиито гласове и усилия бяха прокарани промените. Обобщи, че парламентът не се е справил да прави реформи, срещу които може да получи средства по Плана за възстановяване и устойчивост.


"В този парламент за депутатите от ГЕРБ, "Възраждане" и БСП беше по-важно да сеят страхове и да бягат от отговорност. Спасяването на редник Гешев събра повече застъпници от спасяването на Черноморието от презастрояване", каза Гюров. В заключителните думи от изказването си Гюров даде заявка за очакваната коалиция между "Продължаваме промяната" и "Демократична България": "Докато сме тук, докато не се предаваме, ще има надежда за промяна! И ще я постигнем, продължавайки заедно!"


ДПС призова да диалог още в предизборната кампания


Председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че този парламент не е успял да се справи с основното - политическата криза. По думите му на това трябвало да се гледа като урок и "нови възможности за развитие в положителна посока".


За непосредствени задачи пред политическите сили Карадайъ определи да водят диалог още в предизборната кампания, за да може да разговарят и след изборите. ДПС призова хората да гласуват. Без да назовава поименно, Карадайъ атакува "Продължаваме промяната", че "дотолкова са се вкопчили в опорните точки срещу политическите им опоненти, че са лишени от комуникативни умения".


"Възраждане" посочи по два успеха и неуспеха на парламента


Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов посочи два успеха и два неуспеха на 48-ото Народно събрание. Като положително той оцени решението парламентът да задължи правителството да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част "Енергетика", за да се запазят тецовете. Второто важно за Костадинов е приетата декларация, която осъжда побоя на българин в Северна Македония.


Като неуспехи Костадинов определи "неслучилата се съдебна реформа" и оставането на "Възраждане" в изолация във важната за партията тема за организиране на референдум срещу въвеждане на еврото в България. Отличително в изказването на Костадинов бяха и квалификации към "Продължаваме промяната" и "Демократична България", медии и неправителствени организации.


Според БСП войната в Украйна е попречила да се състави правителство


Според председателя на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова има три основни причини парламентът да не успее да излъчи правителство. Като първа Нинова посочи разделението по линия войната на Русия в Украйна. Критикува, че в парламента е преодолявала военната реторика вместо социално-икономическата заради последствията от войната.


"Беше облечено в клишета и етикети: който е за оръжия, е евроатлантик, който е за мир, е ретрограден евразиец", каза Корнелия Нинова. Председателят на парламентарната група на БСП заключи, че войната ще приключи с мирно споразумение. "Големите икономики вече гледат към мира, не към насилието", каза Нинова, като се позова на изказвания на президента на Франция Еманюел Макрон.


Втората посочена от Нинова причина е липса на единно мнозинство и това довело до "всякакви коалиции, до ситуационни решения". Това довело до третата причина за разпадането на парламента - постоянните скандали. "Вместо борба с корупцията се занимавахте с обвинения - чекмеджета и кюлчета срещу "Джемкорп", каза Нинова и посочи, че за левицата в следващия парламент щяло борбата с корупцията да бъде важен приоритет.


"Демократична България": парламентарната република е оставена на трупчета


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов започна изказването си с думите, че политическите сили трябва да си дадат сметка в какъв момент от развитието на държавността се намира България. По думите му страната се намира в момент, в който "парламентарната република е суспендирана и оставена на трупчета". Иванов отбеляза, че българската парламентарна република е започнала да мутира в необявен от конституцията "странен квазипрезидентски режим на управление". Посочи и причината да не може в няколко парламента да се излъчи управление - партиите не могат да договарят условията за споделяне на властта.


Иванов припомни приоритети на "Демократична България" и посочи, че формацията е удовлетворена от факта, че ключови стъпки към "депутинизацията на страната" са били направени. Въпреки това лидерът на "Да, България" изрази съжаление, че по останалите приоритетите на обединението като съдебната реформа не са били произведени решителни действия. Той нарече "Възраждане" "рупор на ГЕРБ" и посочи, че са бламирали съдебната реформа. Призова следващия парламент да започне с конституционна реформа, за да може по-лесно да бъде решена политическата криза.


Според Иванов "Демократична България" е останала "диалогична и прагматична, но не и безпринципна и няма да бъде нечий параван". Накрая заключи, че когато политическите сили успят да приемат своите различия, едва тогава ще може да бъде рестартирана парламентарната демокрация.


"Български възход" смята, че е останала неразбрана


Председателят на парламентарната група на "Български възход" Стефан Янев заключи, че е "изгубено ценно време в безсмислени караници за власт". "Опитите на "Български възход" да внесе здрав разум, спокойствие и логика останаха неразбрани, защото много си мислят, че точно тяхната пръчка от снопа на Кубрат е по-здрава от всички останали", каза Стефан Янев.


Последното му изказване от трибуната беше изпъстрено с още метафори, сред които, че както лекарите работят заедно, за да спасят пациент, и политиците трябва да намират разбирателство. Обвини политическата класа, че е допуснала "все повече хора да тънат в мизерия, да търсят децата си с дронове и вертолети, да научават за родителите си от криминалните хроники".


"Сега повече от всякога ни е нужно да си спомним думите на Стамболов: Твърд курс по националния въпрос и стабилна външна политика. А за това трябват истински мъже, които да дадат живота си за родината, не просто да се научат как да гладят ризата си за участия в сутрешните блокове", недоволства Стефан Янев.


Като в Учредителното събрание: Рашидов реши да увековечи парламента с групов портрет
Като в Учредителното събрание: Рашидов реши да увековечи парламента с групов портрет

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK