Кога ще знам с кой номер ще гласувам, как на друг адрес, или важни срокове за изборите

Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува хронограма с важните срокове за изборите на 2 април

© Лили Тоушек

Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува хронограма с важните срокове за изборите на 2 априлИзбори 2023

Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува хронограма с важните срокове за изборите на 2 април. На 1 март изборната администрация ще определи с жребий номерата на партиите и коалициите, които всеки избирател отбелязва в деня на вота. На предстоящите избори с промените, прокарани от ГЕРБ, ДПС и БСП, ще може да се гласува с хартиена бюлетина във всички секции в страната. Вотът на гласувалите на машина също се отчита ръчно, защото не се взимат под внимание данните от флашката на машините, а т.нар. машинна бюлетина. За нея ЦИК тепърва ще решава как ще изглежда и ще осигурява хартия за нея.


Партиите и коалициите трябва да са подали заявления за участие в изборите до края на деня на 15 февруари, а промени в състава и наименованието може да се правят до 25 февруари. До края на месеца пък партиите трябва да са подали листите си с имена и подредба на кандидат-депутатите.


Как да гласувам на друг адрес


Избирателите, чийто настоящ адрес е различен от постоянния, трябва да подадат заявление за това не по-късно от 18 март. То може да бъде подадено до кмета на общината, района, кметството или кметския наместник и съдържа:

  • ЕГН
  • номер на документа за самоличност
  • подпис.
Заявлението може да бъде подадено и онлайн на сайта на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО). Целта на подаването на заявление за гласуване по настоящ адрес е да бъдат променени избирателните списъци.
В България може да се гласува в секциите, към които хората са разпределени по списъците. Справка за номера и адреса на избирателната секция ще може да се прави на сайта на ГРАО.


Гласуването в чужбина


До 10 февруари ЦИК трябва да обяви къде са местата, където автоматично се разкриват секции, или с други думи - местата, където през последните пет години поне веднъж се е гласувало и са гласували поне 100 души. Нови секции може обаче да се образуват и при подадени поне 40 заявления за дадено място.


До 7 март желаещите да гласуват извън страната трябва да подадат заявление за това. Това обаче не е задължително условие, за да може да се гласува. В чужбина може да се подават заявления и в самия изборен ден, в избраната от гласоподавателя секция. За ЦИК обаче подаването на заявления е важно, защото помага за по-добрата организация в изборния ден - да се предвидят по-прецизно бюлетини и брой необходими машини, както и да се намали вероятността от чакане на опашка заради попълване на документи.


Според хронограмата до 11 март ЦИК трябва да е определила къде в чужбина ще може да се гласува.


За избирателите с увреждания


Хората с трайни увреждания трябва да подадат заявления (писмено или онлайн) за гласува с подвижна избирателна кутия не по-късно от 13 март. За да се образува подвижна секция за дадено населено място, трябва да има подадени поне десет заявления.


Хората с увреждания могат да подават заявления за гласуване и до пет дни преди изборния ден, но ще могат да бъдат включени към списъка на гласуващи с подвижна секция само ако в района им вече има образувана такава.


Както обичайно, ще може да се гласува и в болници, затвори, на кораби и за да се образува секция, трябва да има поне десет желаещи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK