Предсрочните избори ще струват 87.7 млн. лева на данъкоплатците

Предсрочните избори ще струват 87.7 млн. лева на данъкоплатците

© Лили ТоушекИзбори 2023

Държавата ще отпусне 87.7 млн. лева за подготовката и произвеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 април, съобщи правителствената пресслужба. Решението е взето на първото заседание на новото старо служебно правителство, което днес встъпи в длъжност.


Сумата е с почти 20 млн. повече спрямо предсрочните избори през октомври 2021 г., като по всяка вероятност увеличението частично се дължи на по-високото заплащане на членовете на районните и секционните комисии, което беше одобрено от парламента, както и на ръста на разходите за хартия, наложени от обстоятелството, че разписката от машинното гласуване ще се счита за бюлетина.


Четири избирателни района вече ще излъчват повече депутати (карта)
Четири избирателни района вече ще излъчват повече депутати (карта)


Дейностите, свързани с изборния процес, които ще се финансират, включват: подготовката и отпечатването на избирателните списъци; закупуването и изработването на необходимите изборни книжа и материали; отпечатването на бюлетините; логистичното осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнагражденията на членовете на районните и секционните избирателни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждането на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване, пише в решението на Министерския съвет.
В него се посочва, че правителството има готовност да осигури допълнително необходимите средства при сключване на договори за логистика и техническа поддръжка на специализираните устройства за електронно машинно гласуване, както и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на изборния процес, в т.ч. на машинното гласуване и видеонаблюдението и видеозаснемането.


Кога ще знам с кой номер ще гласувам, как на друг адрес, или важни срокове за изборите
Кога ще знам с кой номер ще гласувам, как на друг адрес, или важни срокове за изборите
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK