В "Демократична България" не мислят, че ще загубят идентичността си при съюз с "Продължаваме промяната"

Христо Иванов

© Юлия Лазарова

Христо ИвановЗнаем как да отстояваме идентичността си в отбор, който е по-голям от нас, как да налагаме дневен ред". Това заяви пред БНР един от съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов по повод евентуално общо явяване на парламентарните избори с "Продължаваме промяната".


По-рано днес Тома Биков от ГЕРБ прогнозира, че такова обединение ще заличи възможността "Демократична България" да съществува като самостоятелен политически субект занапред.


"Нямаме притеснения, че нашите избиратели няма да разберат усилията ни да решим проблема на България. Не сме се загубили за 30 години, няма да се загубим и за 30 напред", добави Иванов.
По думите му с "Продължаваме промяната" се опитват да отговорят на въпроса какво ще се промени на следващите избори, за да не бъдат те още едно издание на същите избори.


"Важно е гражданите да видят, че в едната част на политическото пространство има формации, които могат да намират допирни точки въпреки различията. В този период има нарастваща фрагментация и отнякъде трябва да тръгне обратната тенденция. Искаме да въведем това нещо като нов политически факт", посочи Иванов.


Лидерът на "Да, България" допълни, че ГЕРБ често се описва като евроатлантическа формация, но когато стане дума за истинско движение в евроатлантическа посока, реалността е друга.


"По този начин стои въпросът с правосъдната реформа. ГЕРБ твърдят, че искат да я направят, но правят всичко възможно да я провалят. Винаги се намират оправдания от тяхна страна да не се случи това нещо. Заявките са едно, когато се стигне до действия - става друго".


Иванов даде за пример и отказа на ГЕРБ да приеме предложена от служебното правителство и одобрена от Еврокомисията поправка в Застрахователния кодекс, с което се поставя под сериозен риск влизането на България в Еврозоната през 2024 г. По думите му, този бойкот на ГЕРБ в последните дни на парламента, в който се включиха още ДПС, БСП,"Възраждане" и "Български възход", обслужва интересите на застрахователния бос Алексей Петров и проблемна негова практика в българското застраховане.


Иванов добави, че всеки бъдещ разговор между "Демократична България" и други политически сили ще бъде на базата на конкретни действия и способност на съответните партии да ги доведат до резултат.


"Разговорът ще бъде за конкретни цели. Интересуват ни конкретните пътища към бъдещето. Ще разговаряме за тях".


Добави, че "Демократична България" не може да направи компромиси с целите си по отношение на диалога с ГЕРБ.


Христо Иванов е обезпокоен, че БСП все по-плътно се приближава към "Възраждане" като позиции и определи това като проблем за българската политическа структура.


"БСП се превръща в лошо копие на "Възраждане", каза той. Наскоро същото мнение изрази отстраненият от БСП Явор Божанков.


По темата за Северна Македония той заяви, че липсва цялостна политика от страна на институциите, която да оказва дозирани степени на натиск върху властите в Северна Македония за определени действия и да се ангажира с позитивни послания на територията на страната.


"Инструментариумът го има, но не се използва. България продължава да държи пръста си върху спусъка на въпроса - дали Македония ще преговаря, или не. Докато не бъде променена конституцията на Северна Македония, реални преговори няма да има... Имаме повече възможности за влияние, просто Министерството на външните работи трябва да започне да ги прилага на по-широка база - конструктивно, добронамерено, но твърдо спрямо властите в Северна Мкакедония, за да може обществото да разбере, че не може да искаш да си член на европейското семейство и с европейския народ, който е най-близо до теб, да си в постоянна вражда", каза още Иванов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK