"Продължаваме промяната": Радев рискува отново да постави България в изолация

Заседание на 48-то народно събрание, парламент Асен Василев, Кирил Петков, среща на БСП и Продължаваме промяната за бюджета

© Юлия Лазарова

Заседание на 48-то народно събрание, парламент Асен Василев, Кирил Петков, среща на БСП и Продължаваме промяната за бюджетаПродължаваме промяната" се включи в критиките към президента Румен Радев заради позицията му за европейските санкции на руско ядрено гориво, след като по-рано през деня това направиха от "Демократична България". В писмо до медиите от партията на Кирил Петков и Асен Василев посочват, че със своите изказвания от Брюксел президентът Румен Радев си позволява да демонстрира явно незачитане на няколко решения на 48-ото Народно събрание, приети с огромно мнозинство от пряко избраните от народа депутати, като едновременно с това рискува отново да постави България в изолация на международната сцена.


Румен Радев: България ще наложи вето върху евентуални европейски санкции върху ядреното гориво от Русия
Румен Радев: България ще наложи вето върху евентуални европейски санкции върху ядреното гориво от Русия


В позицията на партията се подчертава, че независимо, че в момента страната се управлява от служебен кабинет, избран от президента, България е парламентарна република и като такава всички институции, включително президентската, следва да се съобразяват и да спазват стриктно решенията на най-висшия орган на държавата - Народното събрание.


От партията припомнят, че със 148 гласа на 09 декември 2022 г. Народното събрание одобри изпращането на военна подкрепа за незаконно окупираните украински територии и със 156 гласа "за" на 9 ноември 2022 г. Народното събрание задължи Министерския съвет да предприеме всички необходими мерки, за да ускори диверсификацията в сфертата на ядрената енергетика и намаляване на зависимостта ни от един-единствен доставчик.
"Демократична България" критикува президента за изказванията му от Брюксел
"Демократична България" критикува президента за изказванията му от Брюксел


"Налагането на вето на предложените санкции от Европейската комисия, без наличието на обективни аргументи за това, както и без да се търси възможност за договаряне на ограничена дерогация в полза на България, ако такава наистина е необходима, е равносилно на нежелание за защита на истинските интереси на България", пише в писмото до медиите.


От "Продължаваме промяната" напомнят на държавния глава, че след спирането на доставките от "Газпром" България намерила алтернативни източници и припомнят, че назначеният от него служебен кабинет "положиха неимоверни усилия страната да се върне към газовите доставки от "Газпром" и директно заеха позиция против интересите на България по отношение на потенциалния арбитражен спор между страната ни и "Газпром".


ГЕРБ би подкрепила бъдещи санкции в ядрената енергетика срещу Русия
ГЕРБ би подкрепила бъдещи санкции в ядрената енергетика срещу Русия

"Българските национални граници и националната ни сигурност, както и тези на която и да е друга суверенна държава, не могат да зависят от хрумванията на диктатор като Путин. България е демократична суверенна парламентарна република, част от ЕС и НАТО", се казва още в позицията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK