От утре започва регистрирането на кандидатдепутатските листи в ЦИК

От утре започва регистрирането на кандидатдепутатските листи в ЦИК

© Юлия ЛазароваОт утре до 28 февруари партиите и коалициите, регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 април, ще могат да подават кандидатдепутатските си листи в районните избирателни комисии (РИК). До 20 февруари пък комисиите имат задължение да регистрират инициативните комитети, които искат да участват във вота. Това стана известно след първия редовен брифинг на Централната избирателна комисия.

Междувременно някои от формациите вече започнаха да разкриват информация за предстоящите си кандидатдепутатски листи. Така например, стана известно, че бившият депутат от БСП Явор Божанков ще оглави листата на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" в Габрово, както и че лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов отново ще води листа, но засега не известно къде.


Председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова обяви, че към момента всички решения се вземат съобразно сроковете, записани в хронограмата на ЦИК и няма забавяне в организацията на изборите. Допълни и че в следващите дни би трябвало да има яснота по отношение на организационно-техническата подготовка за вота, която е сред отговорностите на Министерския съвет.

По-рано днес говорителят на комисията Росица Матева обяви, че комисията все още не разполага с информация как ще бъде реализирано видеозаписването и видеонаблюдението в реално време на преброяването на бюлетините и попълването на протоколите. Тя призова медиите да се обръщат с въпроси по тази тема, както и за гласуването извън страната и доставката на специализираната хартия за машинно гласуване към отговорните ведомства - Министерствата на вътрешните работи и на външните работи и печатницата на Българската народна банка. "Очакваме техните решения", заяви Нейкова.

Решение се очаква и по въпроса дали протоколът от машинното гласуване да бъде взет за контрола, след като той вече няма има отношение към резултата заради промените в Изборния кодекс, според които контролните разписки от машините ще бъдат вече бюлетини и ще се броят ръчно.


Видеозаснемане на изборния ден ще има само в страната, реши Изборната комисия
Видеозаснемане на изборния ден ще има само в страната, реши Изборната комисия


От ЦИК обявиха и че параваните, които трябва да бъдат поместени в изборните помещения няма да се изработват централизирано, но не посочи чия ще бъде отговорността.


Гласуването в чужбина
До края седмицата ЦИК ще пусне платформата, през която българите зад граница ще могат да подават онлайн заявления за разкриване на секции в чужбина. За целта е необходимо да бъдат събрани минимум 40 заявления, а крайният срок изтича на 7 март. След това ЦИК ще започне консултации с политическите сили за назначаване на съставите на секционните комисии зад граница.


Говорителят на ЦИК Цветозар Томов посочи, че засега в комисията не е постъпвало предложение за ограничаване на броя заявления, които могат да бъдат изпращани от един IP адрес. В сряда (15 февруари) от проруската партия "Възраждане" представиха данни, според които на предишните избори на 2 октомври от 48 IP адреса в една държава са подадени над 11 хиляди заявления и заявиха, че ще отправят такова предложение към изборната комисия. Томов заяви, че едва след като имат официална информация по случая, ще може това да бъде обсъдено и взето решение. Той обаче изрази лично мнение и каза, че според него ограничението за едно заявление от 1 IP адрес е "прекалено рестриктивно" и може да засегне големите семейства.


Цветозар Томов, ЦИК: Ако успеем с видео наблюдението, най-съществените рискове в изборите ще бъдат контролирани
Цветозар Томов, ЦИК: Ако успеем с видео наблюдението, най-съществените рискове в изборите ще бъдат контролирани

Томов посочи, че едва след като изтече срокът за подаване на заявления комисията ще може да се произнесе дали да бъде разкрита секция в турския град Адана, който беше силно засегнат от земетресението от 6 февруари. Единият вариант, който предлага Министерството на външните работи, е секцията да бъде преместена в съседния град Мерсин. Той подчерта, че членовете на комисията трябва да обсъдят по отделно всеки случай, за който от МВнР предлагат да не бъдат разкрити секции, включително за Латинска Америка. По думите му за там основанието на външното ведомство е, че няма интерес.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK