Кой ще спечели избори 2023: прогнозите на социолозите (графики)

Кой ще спечели избори 2023: прогнозите на социолозите (графики)

© ДневникКой ще спечели изборите на 2 април и ще успее ли да направи редовно правителство - това са двата най-важни политически въпроса в навечерието на петия парламентарен вот в последните две години.


"Дневник" обобщава прогнозите на няколко социологически агенции за представянето на основните участници с шанс за преминаване на 4-процентната бариера за влизане в 49-ото Народно събрание. Числата в графиките, които не се показват автоматично, могат да се видят при посочване с мишката или с пръст за мобилната версия.

В развитие

Без ясен победител и при "Екзакта", отчита се най-сериозна мобилизация при ДПС

Без ясен победител и при "Екзакта", отчита се най-сериозна мобилизация при ДПС


Пет политически формации със сигурност влизат в 49-ото Народно събрание. Това са ГЕРБ-СДС (26.2%), "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (25.6%), ДПС (13.7%), "Възраждане" (12.8%) и БСП (7.4%).


Дистанцията между двете водещи коалиции е дял, значително по-малък от статистическата грешка при подобни изследвания, и към 26 март е невъзможна прогнозата за това кой ще е първи и кой втори, сочат данните на агенция "Екзакта". Според тяхното проучване най-голям шанс да влезе в парламента като шеста политическа сила има "Левицата" (3.7%).


От "Екзакта" смятат, че победител между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще бъде онзи, който в оставащите дни до вота съумее да подобри позициите си сред жителите на столицата, както и да работи за по-висока активност в градовете - областни центрове. Според агенцията най-сериозна мобилизация се забелязва при ДПС.


Седмица преди предсрочните парламентарни избори 41% от българите декларират категоричното си намерение да гласуват. Сред тях 70% посочват, че избират да гласуват с машина, а 30% - с хартиени бюлетини.


Изследването на "Екзакта рисърч груп" е проведено в периода от 21 до 26 март 2023 г. Интервюирани са 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "лице-в-лице" интервю. Изследването е реализирано със средства на "Екзакта рисърч груп" като част от изследователската програма на агенцията.

"Тренд": Неясен победител и оспорвано трето място на изборите в неделя

"Тренд": Неясен победител и оспорвано трето място на изборите в неделя


Неясен победител и оспорвано трето място. Пет формации със сигурно представителство в следващото Народно събрание, а две близо до 4-процентвата бариера - така звучи обобщението от последното изследване на агенция "Тренд".


Проучването, проведено в периода 22 - 29 март, показва практически паритет между коалициите ГЕРБ-СДС (26.4% от гласуващите) и "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (26.1%). "Тренд", както и "Алфа рисърч", отчита по-силна мобилизация на ГЕРБ-СДС в хода на кампанията.


Това е и поредната агенция, която отчита минимална дистанция от половин процентен пункт между третия ДПС (13.7%) и четвъртия "Възраждане" (13.3%). От "Тренд" коментират, че ПП-ДБ и ДПС имат голям резерв сред избирателите в чужбина, което би могло да наклони везните в тяхна полза.


БСП е със сигурна пета позиция, разполагайки със 7.3% от гласуващите, сочат данните.


Сред по-малките формации най-голям шанс за представителство в 49-ото Народно събрание има коалицията "Левицата" (3.6% от гласуващите), следвана от "Български възход" (3.5%.). "Има такъв народ" остава с 3%


5.2% казват, че ще гласуват с "не подкрепям никого".


Изследването е направено от агенция "Тренд" по поръчка на NOVA Broadcasting Group, посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 22 и 29 март 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1004 души на възраст 18+.

"Галъп": Новата коалиция все още има преднина пред ГЕРБ - СДС

"Галъп": Новата коалиция все още има преднина пред ГЕРБ - СДС


Ако изборите бяха в последната десетдневка на март двете водещи партии щяха да имат сходна подкрепа, като резултатът на "Продължаваме промяната" (26.9%) е малко по-добър от на ГЕРБ - СДС (26.5%), сочи последното проучване на "Галъп". По-рано днес "Алфа Рисърч" представи данни, според което преднина от 0.5% имат ГЕРБ - СДС.


И "Галъп" отчитат още по-минимална разлика между ДПС (13.3%) и "Възраждане" (13%). БСП със 7.2% нямат конкуренция за петото място, като заедно с останалите три формации има спад в подкрепата. Шанс за парламента имат три формации - "Български възход" (3.5%), "Левицата" (3.3%) и "Има такъв народ" (3%).


Според "Галъп" победителят в изборите ще се реши тепърва с гласовете на вземащите решение в последния момент. Прогнозите са, че до урните ще отидат 40.1% от имащите право на глас. 4.1% изразяват готовност да отбележат полето "Не подкрепям никого".


Резултатите са от изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио (БНР). То е проведено между 18 и 26 март 2023 г. сред 1004 души по метода "лице в лице" с таблети. Двустепенната гнездова извадка от изследването на "Галъп" е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

"Алфа рисърч": Лека преднина на ГЕРБ-СДС, кампанията не донесе чувствителна промяна

"Алфа рисърч": Лека преднина на ГЕРБ-СДС, кампанията не донесе чувствителна промяна


ГЕРБ-СДС има лека преднина пред "Продължаваме промяната" - "Демократична България" три дни преди изборите, сочи последното проучване на "Алфа рисърч". То е направено в периода 25-29 март и според него до урните ще отидат 39% от хората с право на глас.


Според данните преднината е 0.5 процентни пункта - 25.9 срещу 25.4%. Още по-малка е разликата между третия и четвъртия ДПС с 13.8% и "Възраждане" с 13.6%. БСП с 8.2% остава петата формация с шанс да влезе в парламента.


Шансове има и за "Български възход" с 3.9%. "Левицата" има 3.1%, а "Има такъв народ" 2.3%. С "Не подкрепям никого" биха гласували 3.8% от гласуващите.


Изследването е направено в периода 25-29 март със собствени средства сред 1013 пълнолетни българи в цялата страна чрез двустепенна извадка, стратифицирана по регион и тип населено място, с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните.


Пред БНТ Геновева Петрова от "Алфа рисърч" отбеляза, че очакванията към кампанията са били тя да е решаваща предвид стартовите позиции на партиите. "Три дни преди изборите кампанията внася известна електорална динамика, но не и качествена промяна в общата политическа картина. Смятаме, че се дължи на факта, че водещите партии заложиха на комуникации и послания, насочени към твърдите симпатизанти, без да положат усилия за привличане на по-широк кръг избиратели", отбеляза тя.


Според проучването на "Алфа рисърч" 74% от анкетираните са казали, че на се си променили мнение за кой да гласуват от кампанията. 11% са променили решението си, а 15% още не са избрали кой да подкрепят. "Може тяхното решение да се окаже важно за подредбата, особено предвид очакваната ниска избирателна активност", отбеляза Петров.

"Маркет линкс": Пет партии влизат в парламента, очаква се по-висока избирателна активност

Пет партии със сигурност ще влязат в следващото Народно събрание. Това прогнозират от агенция "Маркет линкс" само 4 дни преди предсрочните парламентарни избори на 2 април.


Заявилите, че със сигурност ще гласуват, са 54%. Те поставят на първо място в проучването коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", като за тях вота си ще дадат 23.7%. На втора позиция е ГЕРБ с 22.3%. Отчита се увеличаване на преднината на новата коалиция с още близо един процентен пункт прямо проучването на социологическата агенция в началото на март.


ДПС са трета политическа сила с 13.6 процентни пункта. С 11.4% подкрепа "Възраждане" се нарежда на четвърта позиция. Спрямо последното проучване на "Маркет линкс" БСП вдига резултата си с 0.7% и вече печели 7.3% от гласовете. Най-близо до прага от 4% за влизане в парламента е "Левицата" с 3.2% подкрепа. "Има такъв народ" печели 2.3% от доверието на анкетираните.


От "Маркет линкс" уточняват, че очакват по-висока избирателна активност спрямо последните няколко вота. В сегашното проучване на агенцията 54% са заявили, че със сигурност ще гласуват. Това според социолога Добромир Живков означава, че може да се очаква 42-45% от имащите право на глас да излязат до урните.


Живков каза още, че нерешилите все още за кого да гласуват са 10-15% и именно те ще решат победителя в изборите. По думите му ГЕРБ трудно може да вземе гласове от там, тъй като техният електорат е мобилизиран още от началото на изборите. Той прогнозира, че "Продължаваме промяната - Демократична България" могат да оберат повече гласове от колебаещите се, тъй като при тях се очаква да има хора, които да гласуват протестно срещу ГЕРБ.


Социологът добави, че не очаква сериозна промяна и в резултата на БСП, тъй като левицата вече е достигнала максимална мобилизация сред избирателите си.


Данните са от национално проучване, поръчано от Би Ти Ви. То е проведено в периода 21 - 27 март сред 1014 лица над 18 години по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

"Тренд": БСП продължава да губи подкрепа, 5 партии в парламента

Пет партии са със сигурно участие в следващото Народно събрание. Победителят остава неясен. БСП губи подкрепа, а три партии остават под парламентарната бариера, но с подкрепа над 3%, сочи проучване на "Тренд". Според данните Коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" има 0.9% преднина пред ГЕРБ-СДС - 26.5%, срещу 25.6%. ДПС удържа третата позиция с 13.6% от гласуващите, следвано от "Възраждане" с 12.9% от гласуващите. БСП губи част от подкрепата си, оставайки със 7.5%.Причина за електоралната ерозия при социалистическата партия е навлизането в нейното поле на нов играч в лицето на "Левицата". Новата лява коалиция разполага с 3.5% сред гласуващите. 3.6% пък заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори за "Български възход", а 3.1% за "Има такъв народ". 5.1% посочват "не подкрепям никого". 47% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на 2 април.


Проучването е проведено по поръчка на вестник "24 часа" с 1005 ефективни интервюта с респонденти на възраст 18+ г. Период на провеждане: 06-12 март 2023 г. Максимално допустима стохастична грешка: ± 3.1%

"Галъп": ДПС и "Възраждане" ще си оспорват третото място

Ако изборите бяха в началото на март, отново щеше да има паритет между "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС - двете коалиции биха получили почти идентична подкрепа с 27.2% и 26.6%. Разликата между тях би била под един процентен пункт. Близки резултати биха се получили и между ДПС и "Възраждане", които ще си оспорват третото място. Движението получава 13,4%, а партията на Костадин Костадинов - 12.3%. БСП остава на пета позиция със 7.3%.


Под чертата, но с възможност за прескачане на бариерата са "Български възход" с 3.7%, "Има такъв народ" - с 3.4% и "Левицата" - с 3.2%.

Данните са от изследване на "Галъп интернешънъл Болкан" за Българското национално радио (БНР), показващо нагласите на старта на кампанията. Проведено е между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове; 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Заявилите, че ще гласуват със сигурност, са 40.6%. Това предполага активност, близка до тази от предходните избори - доколкото и в предишните избори декларативните нива на активност към този етап бяха подобни - но и тук кампанията ще бъде решаваща и тепърва ще се разбере процентът на база формалните избирателни списъци, отбелязват от агенцията. 4.4% са онези от заявяващите, че ще гласуват, които биха предпочели "Не подкрепям никого", ако изборите бяха днес, пише още в изследването.


От социологическата агенция подчертават, че числата към този момент следва да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, политическа криза и т.н. са възможни динамични развития, включително в последния момент.

БСП пада до 6.6 % от гласовете, според "Маркет линкс"

БСП е на път да достигне най-ниския си резултат в историята - 6.6 на сто от гласовете на избирателите. Това това прогнозират от агенция "Маркет линкс" в началото на предизборната кампания за поредния предсрочен парламентарен вот на 2 април.

Данните са от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс" в периода 18-27 февруари. То е проведено сред 1080 лица над 18 г. в периода 18-27 февруари по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Данните за подкрепа на левицата са сред твърдо решилите да гласуват, които според "Маркет линкс" са 53%. 17 на сто са обявили, че по-скоро ще гласуват, а 10, че не знаят. При извадка от всички избиратели резултатът на социалистите е още по-нисък - 5.8 на сто. В петте последователни избора от април 2021 г. досега левицата падна от 15.01% до 9.30% от гласовете.


Според проучването коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" би получила преднина от 0.5% пред ГЕРБ-СДС, ако се съди по намеренията на решилите да гласуват. В парламента пък биха влезли пет партии, като трета политическа сила биха били от ДПС с 13.3%. Следва "Възраждане" с 11,8% и БСП с 6.6%.


Извън парламента биха останали "Български възход", "Има такъв народ" и новата формация "Левицата".


Различни са резултатите при всички анкетирани, като сред тях ГЕРБ има 2% преднина пред новата коалиция. Друга разлика е, че "Възраждане" са пред ДПС, като подкрепа.


Повече за проучването четете тук.


"Алфа Рисърч": По-малко участници в парламента и крехка преднина за новата коалиция на старта

Паритет между основните претенденти за победа на предстоящите избори и нов парламент с участието на пет формации - това показват електоралните нагласи ден преди официалното начало на предизборната кампания според национално представително проучване на агенция "Алфа Рисърч".

Изследването е направено със собствени средства сред 1007 пълнолетни българи в цялата страна чрез двустепенна извадка, стратифицирана по регион и тип населено място, с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните.
Според допитването новосформираната коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" влиза в предизборната кампания с преднина от един процентен пункт пред ГЕРБ. От социологическата агенция отбелязват, че сумарният резултат на коалицията остава под постигнатото от двете партии на вота преди половин година.


"Български възход", новосформираната коалиция "Левицата!" и "Има такъв народ" са относително близо до изборната бариера, но на старта на кампанията са все още под нея. Ето и прогнозите:Подробности за резултатите от проучването четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK