Видеонаблюдението на изборните резултати ще се прави с мобилни устройства

Видеонаблюдението на изборните резултати ще се прави с мобилни устройства

© Лили Тоушек

Видеонаблюдението и заснемането на броенето на бюлетините от машинно гласуване и с хартия, както и попълването на протоколите ще се прави с мобилни устройства. Това се разбира от договор между Министерството на електронното управление и държавната технологична фирма "Информационно обслужване", разпространен до медиите.


Договорът е за доставка на 12 130 мобилни устройства и осигуряването на софтуер, с който да сработи излъчването от тях, както и на система, която да показва видеото на отделна платформа за желаещите да гледат потребители. Вчера (1 март) министърът на електронното управление Георги Тодоров обяви, че държавата предвижда за това допълнителни 6.5 млн. лв.


Какво да се осигури


В договора не се посочва изрично за какви трябва да са мобилните устройства: телефони или таблети, но според информация на "Дневник" става дума тъкмо за телефони. По неофициални данни държавата се спира на тях, защото могат да са налични за краткия срок до изборите. Такъв не е случаят при камерите, които са били другата обсъждана възможност. Според някои ИТ експерти видеонаблюдението с камери обаче ще е по-неуязвимо на хакерски атаки.




В договора с "Информационно обслужване" пише, че освен мобилни устройства (до 21 март) държавната ИТ фирма трябва да разработи приложение, с което да се прави видеоизлъчването, както и платформа, на която предаваното от секциите да се гледа в реално време. Договорът включва още да има обучителен видеоклип за хората, работещи в секциите как да използват системата, както и възможност за архивиране на записите.


В договора пише, че "Информационно обслужване" трябва да осигури и стативи за мобилните устройства, които да позволяват да се регулират и сгъват. Това е важно, защото с връщането на хартиените бюлетини във всички секции (с промените прокарани от ГЕРБ, ДПС и БСП) отчитането на вота се очаква отново да отнема часове и да продължи до късно през нощта.


Кое колко струва


Точната сума по договора е 6 444 735 лв. с ДДС като е предоставена и разбивка по отделните пера от цялостната система на за видеонаблюдението и записа на отчитането на изборните резултати.


За мобилните устройства държавата предвижда близо 2 млн. лв. без ДДС (1 999 024.5 лв.), за инсталирането и конфигурирането им - 485 200 лв. без ДДС; за мобилното приложение са предвидени 220 хил. лв. без ДДС; за платформата, на която да се гледа видеостриймът и впоследствие и записите - общо 660 хил. лв. без ДДС.


Ефективно наблюдение върху броенето на бюлетините ще има... друг път
Ефективно наблюдение върху броенето на бюлетините ще има... друг път

С картина и звук трябва да се показва преброяването на гласовете, попълването и подписването на протоколите. Ако в някоя секция има проблем с интернет връзката, а оттам - и с видеоизлъчването в реално време, трябва да се направи поне запис, който да стои за архив в случай на съмнения за нарушения.


Видео се изисква само от секциите в страната, за чужбина правилата не се променят. Няма излъчване и запис и при гласуване в България, но с подвижни избирателни кутии, в болници, социални домове и затвори.