Само три политически сили се подписаха под пакт за честни избори

Само три политически сили се подписаха под пакт за честни избори

© Цветелина БелутоваИнициативата на гражданската организация "Обединение за честни избори" (ОЧИ) за сключването на Пакт за честни избори предизвика интереса само на три партии и коалиции, които ще се борят за гласовете на избирателите на предстоящия предсрочен парламентарен вот, съобщава "Сега".


По-рано днес гражданската инициатива покани политическите формации с прогнозен резултат от гласуването над 1% да се подпишат под документ, с който да заявят ангажимента си да работят за преодоляване на проблемите, свързани с изборния процес в България. На събитието обаче се отзоваха само "Продължаваме промяната - Демократична България", "Левицата" и "Български възход".


Данните от флашките на машините ще служат за контрол на ръчното броене
Данните от флашките на машините ще служат за контрол на ръчното броене


Трите формации се обединиха по следните точки:

  • Да проведат честни избори, без търговия с гласове, манипулация на изборните резултати, включително бюлетини и протоколи и други нарушения на закона.
  • Да не се използват непозволени средства като: език на омразата, дезинформация, фалшиви новини, уронване честта и доброто име на опонентите, търговия с влияние, методи за натиск и заплахи върху избирателите.
  • Да защитават правата на всички избиратели да гласуват свободно и безпрепятствено, както и на правата на всички кандидати да участват в изборния процес.
  • Да спазват законодателството, свързано с изборите, и при нарушения да се сътрудничи с ЦИК и МВР за гарантиране на това.
  • Да не използват нелегитимни средства за финансиране на изборните кампании, включително от корпоративни дарения и други неразрешени източници.
Централната избирателна комисия (ЦИК) и Министерството на вътрешните работи (МВР) също бяха поканени да подпишат документа, но не са се отзовали на поканата, отбелязва "Сега", като добавя, че вътрешното министерство все пак е заявило подкрепа за инициативата.
Конституционният съд прие да разгледа жалбата срещу промените в Изборния кодекс
Конституционният съд прие да разгледа жалбата срещу промените в Изборния кодекс

"Продължаваме промяната", "Демократична "България", "Български възход" бяха единствените формации в 48-мото Народно събрание, които се противопоставиха на цялостното прекрояване на Изборния кодекс, наложено от ГЕРБ, БСП и ДПС. Трите политически сили настояваха за запазването на машинното гласуване във вида, в който съществуваше до изборите на 2 октомври, както и за деполитизирането на ЦИК.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK