Слави Трифонов в опит да се върне в "центъра на Вселената"

Слави Трифонов на сцената в Стара Загора

© Венелина Попова

Слави Трифонов на сцената в Стара ЗагораГласът на Слави Трифонов звучи на Главната в Стара Загора. Не е песен, не е концерт. Размисли и някоя и друга шега за политиката. Чуват се от видеоекран, опънат пред Синдикалния дом. Малцина се спират да слушат. Навън е по-студено от обичайното за март и духа много силен вятър.


На екрана всъщност излъчват на живо среща с лидера на "Има такъв народ". Тя е в зала - няколко метра навътре в сградата. Трифонов е избрал да дойде за предизборна изява в събота (18 март) привечер - време за забавления, когато в заведенията в центъра на града може да се намери място само след предварителна резервация.


Пълна е и залата в Синдикалния дом, ремонтирана преди няколко години и официално наричана Културен център "Стара Загора" (събира около 500 човека). За сигурността отговарят високи и добре сложени мъже, които проверят гражданите на влизане. Публиката е шарена, преобладават по-младите и хора в работоспособна възраст. Трудно е да се прецени кои са дошли, за да чуят политическите послания и кои, за да се видят на живо телевизионния си идол. Един от присъстващите припомня, че Трифонов "е бил негов гост в дома му 20 години всяка вечер".


Завръщане в "центъра на Вселената"
След като на последните избори "Има такъв народ" остана извън парламента, сега лидерът на партията не само се завърна в листите като кандидат-депутат, но дори прави срещи на живо и даде няколко интервюта.


През 2021 г., на изборите през пролетта, Слави Трифонов отново водеше листата на партията в Стара Загора и дори избра да влезе в парламента от нея. Тогава партията зае второ място и в града (и на национално ниво) с 29 053 гласа и спечели три мандата. Само три месеца по-късно беше политическият пик на "Има такъв народ" - формацията спечели изборите, като победи ГЕРБ. Трифонов не беше депутат, но в Стара Загора партията му увеличи гласовете, които получи до 31 853 (3 мандата). След като не успя да сформира правителство, "Има такъв народ" започна бързо да губи подкрепа и през ноември 2021 г. гласоподавателите й в Старозагорския избирателен район падат до 11 850 (1 мандат).


На последните избори (октомври 2022 г.) те отново са почти три пъти по-малко - 4774 са избрали "Има такъв народ".


Сега Трифонов явно се опитва отново с личния си имидж и спомените за него да привлече или върне гласоподаватели, за да премине партията му 4%. Той е водач на две листи - в Благоевград и в Стара Загора.


"Стара Загора е велик град." С тези думи се обърна Трифонов към събралите се в събота вечер, без да уточни защо - дали защото публиката пълнеше стадиона в града на негови концерти, или е просто реверанс към гражданите преди изборите. Шестият по големина град е наричан неофициално и "център на Вселената".


В традицията на подобни срещи Трифонов беше седнал на сцената, а компания бяха сценаристът Филип Станев и Станислав Балабанов (започнал преди години като репортер в телевизия "7/8"). Двамата не са в листата в града, местните кандидати след водача обаче не бяха представени.


Лидерът на "Има такъв народ" призова Станев и Балабанов да не правят шоу, макар че неведнъж по време на продължилата повече от два часа среща самият той често разсмиваше публиката, а тя го аплодираше.


Въпроси като към политик или към шоумен


Повечето въпроси от събралите се привърженици към лидера на "Има такъв народ" бяха като към човек, който не принадлежи към политическата класа, която те не харесват. И на когото продължават да се надяват да извади страната от "порочния кръг от избори".


Политическата система е изчерпана, обясни и Слави Трифонов и се опита да перифразира мисълта на Айнщайн, "че е лудост да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различни резултати".

На въпрос защо не направи правителство, когато "Има такъв народ" беше първа политическа сила, обясни, че не е искал да бъде унижен от партиите, които предварително декларирали, че няма да подкрепят правителство на малцинството.

"Тогава беша абсурд, но ако в следващия парламент бъде представен такъв кабинет, няма да е абсурд", заяви Трифонов. По думите му партиите изпитвали неприязън към него и не приемали "Има такъв народ" като част от системата. "Защо тогава да правя правителство", попита риторично залата той.


Шоуменът за пореден път атакува лидерите от четворната коалиция, с които бяха партньори в правителството "Петков", не спести язвителни квалификации и реплики и обяви, че никога повече не трябвало "да се докопват до властта". Определи някои от разговорите си с бившия премиер Кирил Петков като сюрреалистични и разказа как веднъж Петков се нарекъл по-добър от него, а към Трифонов отправил обвинение, че иска да нахрани четири дебели бебета - Борисов и Делян Добрев, но за имената на другите две "бебета" шоуменът заяви, че не си спомня.


Той нарече другия съпредседател на "Продължаваме промяната" - Асен Василев, "ококорения човек", който харчел парите от бюджета, за да повишава пенсиите и да раздава енергийни помощи на фирми, които са в добро финансово състояние, без да се интересува откъде ще дойдат средствата. Станислав Балабанов пък си спомни разменени между него и Василев реплики по време на коалиционна среща в МС. На нея депутатът попитал финансовия министър как дадено решение ще се отрази на обществото, а Василев му отговорил: "Какво ти пука за обществото? Важно е да подхождаме маркетингово."

Тези извадени от контекст реплики забавляваха публиката, за която очевидно нямаше значение дали те са истина, украсена полуистина или измислица, защото става дума за разговор на четири очи. А политическата некоректност очевидно не беше проблем за аудиторията.

Какво би могло да откаже Трифонов от политиката, попита студент от юридическия факултет на Софийския университет, който присъстваше на срещата. Лидерът на "Има такъв народ" сравни политиката с шоу и спомена за клауза от договора му с Би Ти Ви, която автоматично го прекратявала, ако в три последователни месеца рейтингът на предаването паднел под определения от самия него - явно като аналогия с резултатите на изборите.
Симпатизантите на "Има такъв народ"

Симпатизантите на "Има такъв народ"


На въпрос как реди кандидатските листи и разбрал ли е, че това не става с кастинг, защото политиката не е нито шоу, нито кинопродукция, Трифонов реши да отговори с въпрос "а как бихте постъпили вие на мое място". Уточни все пак, че структурите на партията в страната избират кандидатите за народни представители, но винаги можело да се допусне и грешка и като такава посочи включването на Радостин Василев в листите на партията за предишните избори (в момента той е в листите на "Продължававе промяната - Демократична България" - бел. ред.). За лидерите на ГЕРБ и ДПС, Трифонов не коментира.


Сценаристите се завръщат като водачи на листите на "Има такъв народ"
Сценаристите се завръщат като водачи на листите на "Има такъв народ"


Дали парламентът ще се окаже тесен за душата му, или ще се примири да седне с останалите в пленарната зала, ако "Има такъв народ" се окаже сред партиите в новото Народно събрание - на този въпрос Трифонов отговори: "Да изчакаме."


Референдумът, който "Има такъв народ" започна с национална подписка за свикването на Велико Народно събрание, което да се произнесе за промяна на държавното устройство, беше сред най-обсъжданите теми на срещата. Трифонов цитира отново проучването, поръчано от "Седем осми" на "Ипсос - Германия", което показало, че 46% от анкетираните българи искат увеличаване на правомощията на президента. И припомни и друга история - гостувал му Желю Желев и той го попитал защо в началото на прехода народът не се е произнесъл каква форма на държавно управление предпочита. "Аз също исках България да е президентска република, но надделя другата позиция", отговорил Желев.


За "Марица-изток" без алтернатива


От всички теми и проблеми, свързани с региона и неговото развитие, единственият важен въпрос за участниците в срещата беше бъдещето на комплекса "Марица-изток".


"Ако съм аз, никога няма да има закриване на "Мариците", каза Трифонов и хората го аплодираха, защото очакваха да чуят точно този отговор.


Никой не попита как би могло да се случи това в контекста на Плана за възстановяване и поетите ангажименти от страната за намаляване на парниковите емисии до нула през следващите десетилетия. И какво би струвало, ако продължат плащанията на скъпите въглеродни квоти, вместо парите да бъдат инвестирани в чисти производства. Други икономически теми не бяха коментирани на срещата.


Външната политика се изчерпа със Северна Македония


"Македония е най-романтичната част от нашата история" - цитира Слави част от речта на президент Петър Стоянов пред парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург през 1997 г. Но спря дотам, а не коментира българо-македонските отношения в техния исторически контекст.


Лидерът на "Има такъв народ" обясни ентусиазирано на старозагорци как се е опитвал да окаже натиск върху посланици и други представители на ЕС да не се вдига ветото върху членството на Северна Македония в ЕС, "знаете и как гласува групата ни, но видяхме какво се случи накрая". За страха на нашите сънародници да се самоопределят като българи свидетелствали и данните от последното преброяване, в което едва 3 хиляди души посочили, че имат българско самосъзнание, коментира Трифонов. Но отбеляза факта, че 100 хиляди души от съседната ни страна притежават български паспорти. И "с половин уста" призна, че причините за това са облагите, които могат да ползват от българското гражданство.

Суверенна държава ли е България или се управлява от едно посолство в София, както публично облъчват обществото с подобни послания лидери на популистки партии, беше друг въпрос. "Получавал съм само уважение в разговорите си с посланиците без никакъв диктат или натиск от тяхна страна. И ако ме питате - не, България не се управлява от американското посолство", каза Трифонов.

За лидера на "Има такъв народ" заповедта на международния наказателен съд в Хага за ареста на руския президент Владимир Путин има само морален аспект. Но той е съгласен с всеки, който определя Путин като диктатор, на чиято съвест тежат жертвите в тази война. И тя трябва да бъде спряна веднага, беше коментар по актуалната от края на седмицата тема.


Антикорупционната комисия пак скри проверка на имуществото на Слави Трифонов
Антикорупционната комисия пак скри проверка на имуществото на Слави Трифонов

Слави Трифонов в опит да се върне в "центъра на Вселената"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK