Избори на кесията: Якоруда между ДПС, възхищението към Путин и надеждата да останеш тук

Избори на кесията: Якоруда между ДПС, възхищението към Путин и надеждата да останеш тук


* статията е коригирана в 16:35 ч. като от текста са премахнати цитати на един от интервюираните хора, както и една снимка


Дърветата все още не са цъфнали, а отсрещните хълмове са покрити в сняг. Джамията оглася часа за обедната молитва, а заедно с напева се прокрадва и песента на няколко птички. Мартенското слънце напича. Лекият топъл вятър сякаш обещава пролет, но в действителност напомня: има още време дотогава.


В Якоруда смяната на сезона е едва забележима. Слабо осезаема, колкото и течащата от две седмици предизборната кампания. Мярка се единствено снимката на водача на листата на ДПС от областта Делян Пеевски, който по данни на местни никога не е идвал в Якоруда. Дори той гледа дискретно от едва три плаката в центъра на града, залепени на неработеща сладкарница. Единствената друга следа за политическо присъствие е стар партиен клуб на ГЕРБ на изхода на града, покрит с избелели стари плакати.
Градът с около пет хиляди жители, разстлан по протежението на брега на река Места, в подножието на Рила, посреща с на пръв поглед приветлив поздрав. Малко след 10 ч. в делничния вторник кафенетата са пълни с възрастни хора, майки разхождат децата си или детски колички, усеща се жужене, всичко изглежда сякаш си е на мястото.


На пръв поглед Якоруда изглежда по начина, характерен за повечето общини в района, доминиран от години от ДПС - община с преобладаващо мюсюлманско население, в която голяма част от хората пътуват в чужбина за сезонна работа, обезнадеждени са, но ще гласуват дисциплинирано, а от предстоящите избори не очакват изненада, защото за тях това ще са поредните - както ги наричат те - "избори за кесията".


В Якоруда по данни на Националния статистически институт (НСИ) живеят над 5 хиляди души

В Якоруда по данни на Националния статистически институт (НСИ) живеят над 5 хиляди души


Вятърът обаче смесва привидната приветливост на града с усещане за нещо противоречиво и недоизказано. Най-осезаемо е, когато става дума за смъртта на доскорошния кмет на градчето Нуредин Кафелов, но заедно с него във въздуха витаят и разочарование, и безнадеждност, и страх. Вижда се в погледите на минувачите, които сякаш забързани, успяват да забележат всичко, сканирайки всяко ново движение в града им. Отминават, понякога с поздрав и усмивка, но винаги с дистанция, продължавайки разговора си или разходката. А в това време руското знаме, веещо се от прозорец в центъра, подсказва на случайния посетител това, което кратка разходка из града потвърждава недвусмислено: повечето жители на Якоруда подкрепят Русия и президента ѝ Владимир Путин и войната му срещу Украйна.


Предизвестеният избор на "случайните минувачи"


Изборните резултати за години назад показват, че в тази община победителят на избори в Якоруда е един - ДПС.


Сянка на интрига се мярка на вота през април 2021 г., когато ГЕРБ събира 1500 гласа в своя подкрепа - това е почти колкото ДПС, но недостатъчно, за да измести партията от лидерската позиция. Още на следващите избори - през юли 2021 г., тази подкрепа се изпарява и нещата се връщат в обичайното русло, а обясненията на местните са две: "едните са платили повече за гласове от другите" или "това е измислена конкуренция, за симулация", за да не излезе, че само ДПС печели. На последното гласуване - през октомври миналата година, ДПС взима почти 1300 от подадените близо 1900 гласа в общината. Вторият по резултат - ГЕРБ, има над шест пъти по-малко.


Вълна от подкрепа за движението се отчита и в подвижните урни. Там трудно подвижните гласоподаватели скачат от нула през 2017 г. до 118 през ноември 2021 г. и всички са пуснали бюлетина за ДПС. На последния вот от 72 гласа в подвижната кутия за ДПС са 70.


Последните кметски избори (през 2019 г.) са спечелени от кандидата на движението с почти 77% от гласовете. Въпреки тази доминация, клуб на движението в града, където могат да се намерят местни партийци, не се вижда.


"Тук няма конкуренция. ДПС си е водещо. Тук хората си се разпознават в партията от смяната на имената. Който и да издигнат от ДПС, той ще спечели. Нищо не може да промени това", казва млада жена на улицата, докато бърза. Самата тя също ще гласува за движението, но не може да каже защо. Чувала е че се купуват гласове, но не иска да знае подробности, защото "няма смисъл".


Въпреки резултатите по улиците на града все по-често могат да се чуят и видят разочарование и умора от стройната партийна дисциплина. Някои от хората в града ще ви го кажат директно, а при други ще се прокрадне в отговорите, в повдигнатите рамене, в поклащането на главата, във взиращия се някъде надалеч поглед. Обясняват, че въпреки избора си, независимо какъв е, не се чувстват представени в парламента. Но и че няма как да направят различен избор и да преодолеят зависимостта. Един - защото дъщеря му работи по оперативна програма в общината, друг - защото общността ще се обърне срещу него, трети - защото "каквото и да правиш, някой друг ще реши вместо теб".


Затова и в Якоруда най-често ще срещнете типажа "случайни минувачи" - от един от бръснарите, през жената, работеща в предприятие за преработка на дървен материал до жената, върху чийто преден капак на автомобила има голяма снимка на Владимир Путин. Ако изобщо се съгласяват да говорят, не искат да кажат имената си и предлагат: "Напишете, че случаен минувач го е казал това."


Неразкритото убийство на кмета


Най-силно над Якоруда сякаш тегне липсата на отговор на въпроса каква е истинската причина за смъртта на несменяемия от 1999 г. кмет на града Нуредин Кафелов (ДПС). Той беше намерен прострелян в заключен отвътре автомобил на 14 ноември 2022 г. Основната версия и на разследващите е самоубийство. Но от повечето жители на Якоруда - от далечна негова братовчедка, през възрастния мъж в центъра на града, до Айше, възрастната жена, приседнала на слънчева пейка да се топли, ще чуете, че това не може да е вярно.


"Кой ще ни каже истината? Само той може да каже", "Беше прекалено хладнокръвен, за да го направи", "Не би се самоубил две седмици преди сватбата на дъщеря му", гласят коментарите. Съмнението във версията освен заради самата личност на Кафелов местните вярват, че тръгва и от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. На събрание на ДПС малко след смъртта на Кафелов той казва, че не може да повярва, че той е посегнал сам на живота си - това разказват присъствали на заседанието, които обаче също не искат да бъдат назовавани.


Пред "Дневник" от прокуратурата заявиха, че разследването се води за склоняване към самоубийство. Зам. районният прокурор на Благоевград Елица Калпачка обясни, че разследването по случая все още не е приключило, тъй като не са готови назначените експертизи - съдебномедицинска, техническа, видеотехническа и идентификационна. До изборите наесен общината ще се управлява от Беди Осман, която преди това е била зам.-кмет.


Якоруда като цяла България


"Общият проблем на българите. Всичко, което описва България като цяло, описва и Якоруда. Обезнадеждени сме и не вярваме, че нещо ще се оправи", казва млада жена, която не иска името й да бъде посочено, защото казва, че всички я познават. Тя стои на бюрото си в едно предприятие в ранния следобед. Говори бързо, емоционално. От Якоруда е и твърди, че единственото, което я задържа, е фактът, че е с малко дете.


Като си представям тези, които са кандидати от тук, си представям как изглежда целият парламентПосочва, че избирателната активност е ниска, защото никой не припознава за свои кандидатите за депутати, за областни управители, за кметове. "Няма да идеш да гласуваш, защото знаеш, че от тези, които са се кандидатирали, всъщност няма да направят нищо", допълва младата жена, която не гласува. Няма да го направи на изборите на 2 април.


Тя е християнка и казва, че хората в Якоруда са сплотени, когато има обща кауза, зад която да застанат:

"По принцип добри хора сме, чувствителни, няма да изоставим никого, независимо от вероизповеданието. Но през останалото време, когато всичко ни е наред и сме добре, тогава ако може да се самоизядем."
По думите ѝ единственият шанс да се справиш в Якоруда е да си учител, да работиш в общинската администрация или в някое от малкото останали предприятия. Официалните данни сочат, че в администрацията работят над 50 души, но по различни проекти в различни периоди са ангажирани повече хора. "Икономика няма. Или трябва да работиш в някое от малкото останали предприятия за дървообработка, или в общината, или да си учител. Остана само един спешен център, болница няма. Много хора напуснаха града, предимно се заселиха хора от селата. Тук беше оживен град, имаше градски транспорт. Имаше две училища, сега няма деца достатъчно. Младите се изнасят", продължава младата жена.


Според нея това не се случва, защото градската управа не позволява, "а защото държавата е достигнала до това положение всеки да прецака всеки". Заключава с горчивина, че България е единствената държава, в която "затворник може и да стане министър, но един министър никога няма да стане затворник".


Евроатлантизмът - в София


Без изключение, хората, които изобщо говорят - Бай Васил, бате Живко, Айше, Хава, жената от дървеното предприятие, бръснарят - всички казват, че харесват Путин, че подкрепят неговите действия в Украйна, като ги оправдават с действията на Украйна в Донбас през 2014 г, когато по думите им са загинали "много невинни хора и деца". Попитани откъде черпят информация за това, отговарят: телевизията и клипчета в "Ютюб", които гледат, когато вечер не могат да спят.

Независимо дали гласуват за ДПС, дали са доволни от живота, никой не казва, че е срещу Русия. Само някои изказват съжаление, че има война.
"ДПС са евроатлантици в София, но по малките населени места са проводник на дезинформация и руска пропаганда", коментира пред "Дневник" Мустафа Емин. Той е кандидат от Кърджали от обединението "Продължаваме промяната - Демократична България", а преди години основа клуба на "Да, България" в Рибново - село с помашко население близо до Гоце Делчев. По думите му ДПС ползва основно едно послание в своите кампании: че никоя партия не зачита правата на мюсюлманите и само те могат да са техен изразител.


В общината, в която има над 8 хиляди души, преимуществено се гласува за ДПС

В общината, в която има над 8 хиляди души, преимуществено се гласува за ДПС


Изборите на кесията


И Якоруда не е подмината от всеобщата изборна умора и разочарование. "На кой да повярвам, всички са еднакви. Ако щеш Корнелия (лидерът на БСП Корнелия Нинова - бел. ред.), която е като фурнаджийска лопата, ако щеш, Борисов (Бойко Борисов - лидерът на ГЕРБ - бел. ред.), който вече не знае какво говори", казва млада жена, която също работи в малко предприятие за дървообработка, но не иска да казва името си. Възмущава се, че Борисов откривал построени и ремонтирани църкви, а в същото време хората си събирали парите за това и обобщава: "Всичко е пиар."


"Да му мисли, който лапа. Аз не съм зависим от никоя партия. Почти всички са зависими от ДПС. Всичко е навързано, всичко е под строй. При колегите в бръснарницата, дори там е така. Кметът си го беше научил така", казва бръснарят, седнал в кафене в центъра на града. Работил е 30 години в държавна бръснарница. Впоследствие с част от колегите си направили своя бръснарница няколко метра по-нагоре. Казва, че хората гласуват за ДПС от "немотия и простотия". Той не гласува за движението и подхвърля, че е имал "всякакви проблеми, защото не е гласувал", но повтаря, че поне не е зависим.


До него на раздумка присяда Бате Живко, така се представя. Сега е пенсионер, бил е железничар. И той не гласува за ДПС, но не очаква различни резултати:

"Като гледам, изборите ще са избори на кесията. Кашкавал по 20-30 лв., сирене - пак по толкова. За какво да гласувам за някоя партия, която през цялото време се чуди как да ни вземе парите? Обещават увеличение на пенсиите? Какво ще ги увеличават? То вече е изядено преди да бъде дадено."


Млада жена, която бърза през центъра на града, лаконично отговаря какви са мечтите ѝ: последни надежди да се появи някой млад, на когото да има доверие и който да има много здрави нерви, да спре "тези кражби и източваници" и да даде надежда на хората. "И аз мога да си купя билет, но защо да оставям всичко, което обичам тук? Детето ми е малко, ще се адаптира другаде, ще забрави и откъде е" - жената отминава, а въпросът остава да виси зад гърба ѝ.


Слънцето скоро ще се скрие зад заскрежения хълм на запад. Вятърът вече е спечелил в битката и надделява, носейки хлад. Има време да дойде топлото време.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK