Видеонаблюдение в деня на вота няма да има в около 2000 секции в страната

Изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов демонстрира как ще работи системата за видеонаблюдение и видеозапис в деня на изборите.

© Юлия Лазарова

Изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов демонстрира как ще работи системата за видеонаблюдение и видеозапис в деня на изборите.Видеонаблюдение в реално време при броенето на бюлетините на 2 април няма да бъде осъществимо в между 1000 и 2000 секции в страната. Става дума предимно за места, разположени във високопланински области, където покритието на мобилната мрежа е слабо или липсва. Това обяви на пресконференция в Министерството на електронното управление изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов, който направи демонстрация и на устройствата на видеонаблюдение и запис за деня на вота.


По думите му трите мобилни оператора не могат да дадат точна бройка колко избирателни секции няма да имат обхват, но са уверили, че ще направят всичко възможно да усилят сигнала в изборната нощ, осигурявайки и мобилни екипи по места, така че протичането на видеонаблюдението да бъде безпроблемно. Филипов посочи, че там, където няма да може да се осъществи излъчване в реално време, устройствата ще записват дейността по броене на бюлетините, а след приключването на изборния ден записът ще бъде качван на съответната платформа. Записите ще бъдат сваляни приоритетно паралелно с компютърната обработка на данните от гласуването. Целта е максимум ден-два след приключването на изборния ден всички видеозаписи да бъдат налични и да бъдат публикувани на портала, обясни Филипов.

Мястото, където ще може да се следи в реално време преброяването на гласовете от вота, се намира на адрес evideo.bg.

Филипов добави, че платформата за видеоизлъчване и запис е разположена в инфраструктурата на една от най-големите компании в света, която предоставя облачни услуги. Решението за извеждането ѝ извън рамките на страната е взето умишлено, за да може да се отговори на големия интерес и трафик към портала, добави той.


Окончателно: при машинното гласуване няма да има невалидни бюлетини
Окончателно: при машинното гласуване няма да има невалидни бюлетини"Надяваме се чрез тази инфраструктура и чрез динамично управление от страна на екипа на компанията да отговорим на изискванията, защото знаете, че в последните години атаките се увеличиха значително. Готвим се за тях, каза Филипов и допълни: Ще се борим, ако има атака и тя затрудни достъпността на сайта, тя да бъде ограничена за кратко време, за да може да възвърнем достъпността на сайта." От министерството и "Информационно обслужване" очакват неограничен брой атаки към сайта.


Министърът на електронното управление Георги Тодоров разясни, че 5% от купените 12 130 мобилни устройства ще служат за резерва, ако в деня на вота някое от тях се повреди.


Председателят на изборната комисия ще трябва да сканира QR кода, какъвто ще бъде раздаден на всички секции, за да може излъчването да започне.

© Юлия Лазарова

Председателят на изборната комисия ще трябва да сканира QR кода, какъвто ще бъде раздаден на всички секции, за да може излъчването да започне.


"Във всички регионални клонове на "Информационно обслужване" ще има доставени резервни бройки, за да може в случай на повреда при транспортиране, небрежност или умишлена дейност устройството да бъде подменено. В събота в деня на размисъл ще има телефони, на които членовете на секционни комисии да се обръщат, за да се реагира веднага, а в неделя от министерството ще осигурим контактен център, в който наши служители ще могат да оказват подкрепа на членовете на комисиите", каза Тодоров.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK