Изборните резултати в София ще се отчитат в НДК и "Асикс Арена"

Изборните резултати в София ще се отчитат в НДК и "Асикс Арена"

© Цветелина Белутова, КапиталДве от трите районни избирателни комисии (РИК) в София ще отчитат изборните резултати от вота на 2 април в Националния дворец на културата (НДК). Това ще са администрациите на 23-и и 25-и район. Третият столичен район - 24-и, ще брои бюлетините в "Асикс Арена". Това се разбира от публикуваните решения на комисиите.


Пред "Дневник" председателят на 23 РИК Борислав Тасев ("Продължаваме промяната") посочи, че НДК е за предпочитане, защото на предходните избори там организацията е била добра. Той очаква протоколите от секциите за гласуване да започнат да идват в НДК около три часа след края на изборния ден. По закон гласуването приключва в 20 ч., освен ако няма опашки пред секциите. По думите на Тасев заради възможността за гласуване с хартиени бюлетини и необходимостта от броене и на машинните гласове, първоначалната обработка на резултатите от секциите ще отнеме повече време.


Той очаква, че отчитането на резултата в РИК този път ще продължи до около обяд на 3 април, докато на изборите на 2 октомври миналата година работата е приключила в 5 ч. сутринта.
"Дневник" не успя да се свърже с председателя на 25 РИК Виолета Темелкова-Петрова (ГЕРБ-СДС) за повече информация за мотивите за решението комисията да отчита резултати от изборите отново в НДК. На посочения на сайта на комисията мобилен номер, отговори жена, която отказа коментар и връзка с шефа на комисията.

Заради изборите рок операта "Есмералда - Парижката Света Богородица" е преместена от 31 март за 19 април, посочи пред "Дневник" представител на пресслужбата на НДК. Други промени в организацията на двореца на културата засега не са известни.
Пред "Дневник" председателят на 24 РИК Петър Георгиев (номинация на "Демократична България") посочи, че за пети избори комисията ще се помещава в "Асикс Арена", по-позната на софиянци като зала "Фестивална". Очаква, че отчитането на резултатите ще продължи поне до обяд на 3 април, защото протоколите, които секционните комисии попълват, са по-сложни, очакват се повече грешки и времето за компютърната им обработка също ще се увеличи.


23 МИР обхваща софийските райони "Витоша", "Изгрев", "Красно село", "Лозенец", "Младост", "Панчарево", "Студентски" и "Триадица". 24 МИР обхваща софийските райони "Възраждане", "Искър", "Кремиковци", "Оборище", "Подуяне", "Сердика", "Слатина" и "Средец". 25 МИР обхваща софийските райони "Банкя", "Връбница", "Илинден", "Красна поляна", "Люлин", "Надежда", "Нови Искър" и "Овча купел".


Кои са кандидатите за депутати в 23 МИР - тук
Кои са кандидатите за депутати в 24 МИР - тук
Кои са кандидатите за депутати в 25 МИР - тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK