Предозиране: Намесата на певеца Кондьо в референдума за "джендър идеологията" доведе до обвинения от БСП

Скрийншот от "Шоуто на Николаос Цитиридис"

© Скрийншот от Би Ти Ви

Скрийншот от "Шоуто на Николаос Цитиридис"Рубриката на "Дневник" "Предозиране" започна преди години със събиране на абсурдите на посланията в хода на предизборната кампания през 2014 г., но българската публична среда продължава да подава нови сюжети.


На 21 март сливенски медии съобщават, че Кондьо Савов е сред участниците в местния инициативния комитет на БСП за референдум срещу "джендър идеологията" в училищата. Ден по-късно тази информация се разпространява други в медии. Пред "Дневник" областният координатор на левицата в Сливен Ралица Пашова я потвърди. Кондьо Савов е известен като фолкпевеца Кондьо и през 2006 г. беше осъден за трафик на хора. Около два часа след публикацията на "Дневник" пресслужбата на БСП изпрати позиция, в която партията обвинява "Дневник", "Клуб Z" и "Офнюз" в разпространение на фалшиви новини.


Така накратко може да се представи ситуацията от последното денонощие около обявяването на участието на Савов в инициативния комитет за референдума на левицата. Малко след като БСП - Сливен потвърди, че той е част от организацията, областният координатор се свърза с репортер на "Дневник", за да обяви, че той го напуска, но продължава да подкрепя инициативата и каузата на левицата.


Проверката на информацията
На 21 март "Седмица" и "Сливенинфо" имат идентични съобщения, че преподавателят по български език и литература Соня Келеведжиева е оглавила "местния инициативен комитет срещу изучаването на "трети пол" в училище". БСП - Сливен е споделила публикацията на "Сливенинфо" на страницата си във "Фейсбук".За допълнителна проверка "Дневник" потърси представител на пресслужбата на БСП по телефона, но той не отговори на обаждането. Редакцията обаче се свърза с областния координатор на левицата в Сливен Ралица Пашова, чийто номер е оставен в страницата на БСП - Сливен във "Фейсбук", както и под двете публикации в местните медии.


Пред "Дневник" тя потвърди публикувания списък с участници в местен инициативен комитет (общо 19 души и един председател). Сред тях има шестима учители, двама лекари, юрист, педагог. Според Пашова те са известни с обществената си дейност на местно ниво. Обяви, че текстът в "Сливенинфо" е подаден от БСП - Сливен, защото има договор с медията. По думите на областния координатор присъдата на фолкпевеца Кондьо отпреди около 17 години не пречи той да споделя убеждения, които са срещу изучаването на "третия пол" в училище.


Пашова каза още, че участието на Кондьо Савов в инициативния комитет се е обсъждало поне седмица, но се е формализирало на 21 март, като местният инициативен комитет е имал и първото си заседание.


Публикацията и какво последва


След разговора с Пашова "Дневник" публикува в 18.57 ч. текст със заглавие "Певецът Кондьо Савов участва в инициативен комитет на БСП за референдум за "джендъридеологията".


Малко след това с редакцията отново се свърза областният координатор на БСП - Сливен, за да съобщи, че Кондьо Савов се оттегля от инициативния комитет, но продължава да подкрепя каузата. Местната организация на левицата изпрати до "Дневник" и позиция на фолкпевеца:

"Заставам зад обществена кауза в името на българските деца. Явно това не се харесва на определени кръгове. Вярвам в Божиите закони и християнските ценности. За да не навредя на това Богоугодно дело, се оттеглям от местния инициативен комитет, но оставам отдаден на каузата", посочва Кондьо Савов.
В следствие на това в 19.41 ч. "Дневник" актуализира съдържанието и заглавието на текста така: "Певецът Кондьо Савов стана член само за ден на инициативния комитет на БСП за "джендър идеологията".


Позицията на БСП


В 20.01 ч. "Дневник" получи позиция на БСП, в която публикацията се определя като фалшива новина.

"Инициативният комитет за референдум против изучаване на джендър идеологията в училищата няма местни инициативни комитети", посочва ръководството на левицата.
Изпраща се и списък с 27 членове на инициативния комитет, сред които обявените от БСП - Сливен имена не са част. Сред тях са треньорът по художествена гимнастика Нешка Робева, бившият футболист Емил Костадинов, актьорът и режисьор Владислав Карамфилов - Влади Въргала, олимпийският шампион по стрелба с пистолет Таню Киряков.


Списъкът с 27 членове на инициативния комитет беше даден на журналистите и преди около две седмици, когато БСП обяви въпроса си за искания от нея референдум: "Подкрепяте ли обучение и възпитание на непълнолетни лица, свързани с промяна на пола и друг пол освен мъжки и женски, в образователната система на България?". Организирането на референдум срещу "джендър идеологията" в училищата е основен акцент в предизборната кампания на БСП.


"Не пипайте децата": БСП събира подписи за референдум срещу "джендър идеологията"
"Не пипайте децата": БСП събира подписи за референдум срещу "джендър идеологията"

Попитана дали има разделение между местен и централен инициативен комитет за референдума, областният координатор в Сливен на БСП посочи, че структурата на левицата се е заела да търси допълнителни членове, които с популярността си да подпомогнат събирането на подписи.


За да се проведе референдум, се изисква събирането на поне 200 хил. подписа. Тогава предложението отива за гласуване в парламента и той трябва да се поизнесе до три месеца дали да се организира допитване, или не. Ако обаче бъдат събрани 400 хил. подписа, санкция от депутатите не е нужна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK