Външното министерство притеснено за доставката на машините за вота в чужбина (обновена)

Външното министерство притеснено за доставката на машините за вота в чужбина (обновена)

© Георги КожухаровМинистерството на външните работи (МВнР) изрази притеснение от факта, че все още няма достъп до машините за гласуване, които трябва да изпрати в най-натоварените ни секции зад граница за вота на 2 април. Това заяви на брифинг постоянният секретар на МВнР Иван Кондов.


"Изпитваме доста сериозно безпокойство, защото все още нямаме достъп до машините и не знаем кога ще получим достъп до тях, а вече сме много близо до изборите. Обикновено получаваме достъп до тях 15-20 дни преди вота. Сега обаче не можем на 100% да гарантираме доставката на машините, особено до по-далечните секции в САЩ и Канада", каза Кондов. Той обаче подчерта, че от това не бива да се създава паника, защото след последните промени в Изборния кодекс в секциите с машинно гласуване се допуска и такова с хартиена бюлетина по избор и "дори някоя от секциите да не получи машините си, това няма да засегне изборния процес".


По-късно през деня от Централната избирателна комисия (ЦИК) успокоиха притесненията на Външното министерство и заявиха, че всички устройства ще пристигнат навреме. По думите на говорителя на комисията Росица Матева след като ДАНС и МВР извършат проверка на лицата, които ще обработят машините за изпращане извън страната и приключи процесът на удостоверяването и инсталирането им, ще започне процесът по изпращането им извън страната.
Кондов посочи, че в 245 секции зад граница ще има поставени машини за гласуване, като най-много от тях ще са в Турция - 97. В Германия и Великобритания машините ще са съответно 36 и 35. В САЩ и Канада, за които Кондов каза, че съществува опасност да не получат машините навреме, устройствата ще бъдат съответно 9 и 4.


Според новите данни на ЦИК общо в чужбина ще бъдат открити 737 избирателни секции в 61 държави. Секцията в Манама, Бахрейн е заличена, тъй като държавата не е получила разрешение от властите за разкриване на секция. Най-много секции ще има в Турция - 162, във Великобритания - 118 секции, в Германия - 74, в Испания - 64, в САЩ - 56.


Изборната комисия определи 738 секции за гласуване зад граница
Изборната комисия определи 738 секции за гласуване зад граница


Според новите изисквания на Изборния кодекс във всяка секция ще има представител на държавата, заради което ще бъдат командировани 534 души от София. Останалите места ще бъдат попълнени от служители на дипломатическите и консулските ни представителства в отделните държави. Местата в секционните избирателни комисии ще бъдат запълнени с около 1900 души, предложени от политическите сили, а 1500 места ще бъдат предоставени на общностите ни от чужбина - за българи, които живеят в конкретните държави, обяви Кондов. Министерството разполага и с около 1500 резервни членове, които при отсъствие на някой от титулярите биха могли да го заместят в деня на вота.


Пак недоволство зад граница


Сред българските общности зад граница обаче вече възникна недоволство заради т.нар. партийни квоти в секционните комисии. В две комисии в Амстердам представителите на българските общности са заявили отказ от участие предстоящите парламентарни избори. Това съобщава във "Фейсбук" Елица Йорданова, която е изборен доброволец и координатор на секциите. Причината за отказа е, че по думите ѝ на произволни позиции в СИК се изпращат хора, с "които най-често няма връзка до последния ден преди изборите, които са абсолютно неграмотни (не могат да говорят, четата и пишат на български език), хора без никакъв опит в организацията и провеждането на изборите, хора, които не са запознати с изборната документация, незаинтересовани и без никакво чувство за отговорност да свършат работата, за която съзнателно са поели ангажимент".


"За наше огромно съжаление такава е ситуацията и тази година, за предстоящите избори на 2 април.
Това политическо издевателство над екипите по места, фактът, че не сме вземани насериозно, както и липсата на желание за осъществяване на сериозни реформи в изборната администрация, за които говорим от години, неминуемо ще окаже негативно влияние и на работата на дипломатическите и консулските представителства по места, ще затрудни и усложни тяхната работа", пише Йорданова.


За подобна подмяна съобщават и доброволци във Франция и Испания.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK