Изборната комисия увери, че машините за вота в чужбина ще бъдат доставени навреме

Изборната комисия увери, че машините за вота в чужбина ще бъдат доставени навреме

© Георги КожухаровНяма опасност от забавяне на доставката на машините за гласуване в чужбина. Това увери говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева на брифинг днес, след като по-рано през деня от Министерството на външните работи изразиха опасение, че е възможно забавяне в доставката заради това, че ведомството все още не е получило машините за гласуване.


"Проведохме работна среща, обсъдили сме този въпрос. От МВнР са ни подадени списъци с имена на хората, които трябва да допуснем в склада, за да обработват машините за изпращане извън страната. Извършва се проверка на тези лица от ДАНС и МВР. Едновременно с това трябва да приключи и удостоверяване на съответствието на устройствата за машинно гласуване от Министерството на електронното управление", каза Матева и добави, че веднага след това ще започне инсталирането на машините и ще бъдат предоставени на МВнР, за да бъдат изпратени извън страната.


Тя посочи, че има промяна на броя секции извън страната, тъй като кралство Бахрейн е дало отказ за образуване на секция в Манама. Така общият брой на секциите в чужбина ще бъде 737. Избирателите, които са подали заявления за тази държава, трябва да бъдат насочени към най-близката секция, където могат да гласуват, отбеляза Матева. Тя отхвърли и опасенията, че някои от секциите в чужбина няма да бъдат разкрити заради отказ на изборни доброволци да участват в тях. По думите ѝ ЦИК не очаква да има незаети места, тъй като имало много други желаещи от българските общности. Матева добави, че обучението за членове на комисии в чужбина този път ще бъде само онлайн, тъй като така в него ще могат да се включат не само представителите на външното министерство, но и тези на партиите и българските общности.
Говорителят на комисията съобщи, че към момента разкритите секции в страната са 12 771, от които 240 са подвижни. Тъй като избирателите с трайни увреждания имат право да подават заявления за гласуване с подвижни урни за адресите, където вече има такива, разкрити до 27 март, Матева отбеляза, че броят на секциите ще се увеличи.


От ЦИК смятат, че видеонаблюдението няма да доведе до забавяне при преброяването на бюлетините, тъй като членовете на секционни комисии, които ще бъдат натоварени със задачата да изчитат резултата пред устройствата, няма да имат задължението да показват всяка бюлетина на камерата на устройството. Бюлетината трябва да се показва на членовете на СИК и на присъстващите в помещението застъпници и наблюдатели, уточни Матева. Тя добави, че ако членовете на комисията забележат, че в кутията с бюлетини от машинното гласуване има такава, която не е от устройството в тази комисия, не би следвало да я броят. От отговора ѝ се разбра, че към секционните комисии няма да има изрични указания да проверяват дали машинните бюлетини са напечатани от машините в секциите или някъде другаде.


Видеонаблюдение в деня на вота няма да има в около 2000 секции в страната
Видеонаблюдение в деня на вота няма да има в около 2000 секции в страната
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK