В софийските секции ще се гласува пак в тъмни стаички, но без завеси

В софийските секции ще се гласува пак в тъмни стаички, но без завеси

© Юлия ЛазароваСтоличната община е намерила решение на проблема с параваните, които по закон трябва да заместят тъмните стаички в изборните помещения на 2 април, се разбра от вчерашното заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК).


На него бе докладвано писмо от Столичната община, подписано от кмета Йорданка Фандъкова, в което се посочва, че тъй като не е било постигнато общо разбиране какво означава думата "параван" дори и след проверка в тълковния речник, общинарите били решили да запазят тъмните стаички. Тъй като те са противозаконни, решението било да се премахне завесата, а самите стаички да бъдат ориентирани така, че избирателят да гласува с гръб към секционната комисия. Така ще се запази тайната на вота и няма да се допусне незаконни действия като снимането на бюлетината.


Общини се опасяват, че не знаят какви паравани за гласуване да поръчат
Общини се опасяват, че не знаят какви паравани за гласуване да поръчатДо това решение се стигна, след като нито ЦИК, нито Министерският съвет се ангажираха с това да изпратят точни инструкции за вида на параваните на общините. Първоначално от изборната комисия бяха направили предложение към Министерския съвет параваните да се изработват централизирано, за да бъдат еднакви в цялата страна. ЦИК била предложила Министерският съвет да поръча централизирано паравани за всички общини, но кабинетът отказал с мотива, че и с познатите кабини за гласуване общините са се справяли самостоятелно. Така местните власти сега сами трябва да решат как да построят параваните. Според ЦИК идеята на Столичната община е допустима и отговаря на разпоредбите в Изборния кодекс.


При изборните промени, гласувани окончателно в края на миналата година, парламентът реши, че ще замени изискването в секциите да има кабини при гласуването в хартиени бюлетини с това да бъдат поставяни паравани. Така се смята, че ще има повече контрол срещу възможности за злоупотреби с вота - например снимане или внасяне на предварително попълнени и внесени в секцията бюлетини (известно като "индианска нишка"). В Изборния кодекс обаче не са посочени конкретни изисквания какви да са параваните.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK