Интерактивна карта показва местата за гласуване в чужбина за вота на 2 април

Интерактивна карта показва местата за гласуване в чужбина за вота на 2 април

© Юлия ЛазароваНа предсрочните парламентарните избори на 2 април българите за граница ще могат да гласуват в 737 избирателни секции, разположени в 61 държави. И този път най-много места за гласуване ще бъдат разкрити в Турция - 162 (или с 4 по-малко в сравнение с октомври). Във Великобритания ще има възможност да се гласува в 118 секции.


В Германия, където има голяма българска диаспора, ще може да се гласува в 74 секции. От изборите през ноември 2021 г. властите във Федерална република Германия налагат ограничение за разкриването на секции, като условието е такива да има на не повече от 40 места извън дипломатическите и консулските представителства. Това засега обаче не е причинявало съществени промени в провеждането на изборите.


Отново на избори: как ще се гласува с машина за изборите на 2 април
Отново на избори: как ще се гласува с машина за изборите на 2 април


Останалите държави с относително голям брой секции са: Испания - 64 секции, САЩ - 56 секции, и Италия - 26 секции. В съседните на България страни Гърция, Северна Македония, Сърбия и Румъния секциите са съответно 21, 7, 4 и 1. Броят на местата за гласуване в Гърция значително е намалял (с 53), тъй като от Централната избирателна комисия (ЦИК) са подкрепили предложението на Министерството на външните работи секции да не бъдат разкривани в малки населени места - туристически дестинации, тъй като в тях няма трайно уседнала българска общност и за които през април не се очаква активен туристически поток от страна на българските граждани.
В 245 секции зад граница ще има поставени машини за гласуване, като най-много от тях ще са в Турция - 97. В Германия и Великобритания машините ще са съответно 36 и 35. В САЩ и Канада устройствата ще бъдат съответно 9 и 4.


Информация с всички изборни секции и избирателни списъци са публикувани на сайта на Министерството на външните работи. Освен там желаещите да упражнят правото си на вот зад граница биха могли да проверят къде се намира най-близката до тях изборна секция от интерактивната карта, разработена Боян Юруков. Тя показва броя на избирателните секции в отделните държави по света, както и точното им местоположение. Според създателя ѝ целта на този портал е да позволи на българите зад граница да се информират, организират и гласуват по-лесно. Освен достъп до картата порталът дава възможност всеки желаещ да се абонира за бюлетин, който изпраща автоматично персонализирана информация къде са най-близките до него секции и какви са условията за гласуване.

Карта на изборите в чужбина от Glasuvam.org


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK