Инициативата за честни избори "Ти броиш" съобщи за 20 хил. фалшиво записани доброволци

Инициативата за честни избори "Ти броиш" съобщи за 20 хил. фалшиво записани доброволци

© Цветелина Белутова, КапиталНай-масовата инициатива за набиране на изборни застъпници - свързаната с обединението "Демократична България" платформа "Ти броиш", е получила над 20 хиляди фалшиви записвания за доброволци за последните няколко дни, съобщи координаторът Александра Асенова.


Атаката е започнала около 10 март, като в периода 13-16 март от 45 IP адреса са направени 7347 регистрации. Най-голям брой - малко над 6000, са направени на 14 март от 35 IP адреса. Проверка на експертите на "Ти броиш" е показала, че едва 25% от подадените единни граждански номера при първата атака са валидни, а при втората масово са били валидни, но подадените имена не им съответствали.


"Екипът на "Ти броиш" ограничи възможността за въвеждане на фалшиви данни, но атаката продължава и в дните преди изборите. Проверката и валидирането на всеки един от тези записи затруднява работата на екипите ни и това наложи допълнителни усилия за обработване на цялата постъпила информация", коментира Асенова.


"Ти броиш" е успяла да събере достатъчно застъпници и наблюдатели на изборите, но продължава да търси 800 валидатори на резултатите от протоколите. Застъпниците снимат протоколите от изборните секции и ги качват в платформата през сайта, а няколкостотин валидатори проверяват за грешки.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK