Чели ли сте тази програма - какво предлагат партиите за икономиката

Чели ли сте тази програма - какво предлагат партиите за икономиката

© Велко АнгеловПредвид честотата на изборите през последните две години в България изглежда обяснимо партиите да не пишат непрекъснато нови програми с приоритетите си, пък и няма основания те да се променят драматично, поне за последната година.


Честите избори демотивират явно не само избирателите, но и екипите на партийните централи, тъй като дори не гледат дали линковете към програмите им водят реално към тях - такъв е случаят с "Възраждане", или пък дори не поднасят традиционната декларация, синтезираща акцентите от писана някога програма - какъвто е случаят с ДПС. БСП, която се представя все по-лошо на избори, също не е положила много усилия да влиза в големи детайли в документа си.


Шампанско за всички: социалните обещания на партиите
Шампанско за всички: социалните обещания на партиите


Трусовете в някога спечелилата много гласове "Има такъв народ" и липсата в редиците й на финансиста Любомир Каримански се вижда с просто око.
По традиция "Дневник" обобщава акцентите в икономическата част от програмите на политическите сили.


Газ ще има за всички по света


Ако се съди по предизборните програми на тези, които се очаква да спечелят най-голяма част от вота - коалицията "Продължаваме промяната"- "Демократична България", и ГЕРБ, споделят някои общи идеи. Като например да се гарантират доставките на природен газ. За коалицията това минава през участие в общи доставки на ЕС. В програмата на ГЕРБ са записани "сигурни доставки на природен газ на възможно най-ниска цена". В тази част от доста обемистия документ се предвижда и доизграждане на газовия хъб "Балкан", с който през годините редовно се хвали лидерът на партията Бойко Борисов и който бе започнат по негово време.


Червена лампа. Виждат ли партиите истинските проблеми в здравеопазването
Червена лампа. Виждат ли партиите истинските проблеми в здравеопазването


Партията предвижда и подкрепа за проучване за нефт и газ в Черно море. Коалицията също предлага активно участие на държавата в проучването на находища на конвенционален природен газ в страната и в акваторията на Черно море. Дали няма да се възобновят тези проучвания предвид добрите резултати на Румъния, е въпрос, който в разгара на газовата криза поставяха много експерти.


Коалицията предвижда да се заведе иск срещу "Газпром" за нанесените щети на България заради спрения газ, а ГЕРБ предвижда "незабавно" обявяване на търг за дългосрочна доставка на втечнен газ. Икономисти и експерти обаче коментираха през последната година, че е неоснователно да се търсят такива договори при високите цени на суровината и трудната предвидимост какво ще се случи.


Обещанията на новата коалиция: от заплати и българско производство до промени в конституцията (допълнена)
Обещанията на новата коалиция: от заплати и българско производство до промени в конституцията (допълнена)

Двете водещи, според прогнозите, формации залагат също на улеснения за инвестиции във ВЕИ, насърчаване на производството на ток за лично потребление и вложения в енергопестящо осветление в общините. Заради високите цени на тока през последната година в редица населени места се пестеше от улично осветление.


Общо в програмите също е и планирането по-мащабно саниране на жилищните и обществени сгради.


Коалицията залага на спешен ремонт на тежко авариралата ПАВЕЦ "Чаира" и окончателно прекратяване на проекта АЕЦ "Белене" както и доизграждане на мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй".


И двете формации говорят за осигуряване на алтернативни на руските доставки на ядрено гориво, а ГЕРБ дори предлага дострояване на депото за депониране на ядрени отпадъци. БСП залага на точно обратното - да се довърши проектът за втора ядрена централа.


Коалицията предвижда помощи за бизнеса заради високите цени на тока до края на войната в Украйна. В рамките на последния парламент по предложение на "Демократична България" депутатите приеха текст, който задължаваше бизнеса да инвестира във ВЕИ инсталации срещу помощта от държавата, но заради опасност от санкции от ЕК се наложи решението да бъде отменено. ГЕРБ пише в програмата си, че предвижда "адекватен механизъм" за компенсация на високите цени на електроенергията по отношение на индустриалните консуматори.


И битът може да излезе на пазара на ток


Партията на Борисов смята да продължи с пълната либерализация на енергийния пазар, което означава да се върви към планираното преди кризата преминаване и на битовите потребители на свободния пазар на ток. В програмата се посочва, че процесът ще бъде съпроводен с мерки за подпомагане на хората в затруднение да си плащат сметките. Високите цени на тока през последната година поставиха на тежко изпитание не само бизнесите в Европа, но и домакинствата, които също са на свободния пазар. Забавената реформа в България спаси бита от високите сметки за ток, но не и от тези за газ.


И двете най-големи формации предвиждат помощи за енергийно бедните като ГЕРБ посочва, че ще въведе и понятието за енергийна бедност. Проект за него е изготвил и служебният кабинет и вероятно ще го внесе при формирането на парламент. През последната година се разбра, че при кабинет на ГЕРБ с помощта на ЕК е била установена дефиниция за енергийна бедност, но до края на третия мандат на партията тя не бе приета.


Очаквано БСП също предлага подпомагане на енергийно бедните хора. Противно на европейските ангажименти на България за чистота на въздуха партията на Нинова предвижда предоговаряне с ЕК на Плана за възстановяване и устойчивост в частта "Енергетика" с цел запазване на енергийния комплекс "Марица-Изток" и гарантиране на функционирането на въглищната енергетика.


БСП също залага на реформиране на пазара на ток, което според плана на партията трябва да гарантира вътрешния баланс на системата и евтин ток. А също и спиране на износа в екстремни ситуации. През последната година България е сред най-печелившите от износа на ток заради високата му цена, а част от приходите от това отиваха за помощи за бизнеса.


Регулаторите да се променят


"Продължаваме промяната"- "Демократична България" очаквано предвиждат реформиране на регулаторите - и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Докато действаше кабинетът "Петков" съставът на енергийния регулатор дори бе подменен, но съдебно решение отмени промяната. Опит за подмяна на КЗК започна при предното Народно събрание, но той не бе доведен докрай. В програмата си "Възраждане" също пише, че предвижда реформа като тя е не само в енергийния регулатор, който е обявен за безмислен в този му вид, но и в НЕК и БЕХ.


"Има такъв народ" пише общо за въвеждане на чисти пазарни взаимоотношения при производството, преноса и разпределението на енергия.


Коалицията предвижда стимули за покупка на електромобили.


Подпомагане на българското производство


В програмите очаквано намира място все още горещата тема за скъпите храни, съмненията за изкуствено завишаване на цените и нелоялни практики. Темата за високите цени на храните влиза в предизборните програми и през развитието на земеделието.


Коалицията "Продължаваме промяната"-"Демократична България" предвижда повече субсидии за малките и средните производители на мляко, месо, плодове и зеленчуци с цел производство на достатъчна и разнообразна първична продукция за качествена българска храна. Тази цел, според авторите на програмата, може да доведе до 20% по-ниски цени. Мярката върви и с повишен контрол за целесъобразното използване на субсидиите и срещу злоупотреби.


Предвижда се още скъсяване на веригите за доставка с цел намаляване на разходите за транспорт и съхранение, елиминиране на посредници и докарване на висококачествени пресни храни до българската трапеза с очакван ефект намаляване на цените с до 15 %.


Заложено е подпомагане на земеделците да се кооперират и да организират събирателни тържища и фермерски пазари, за да постигнат по-голям мащаб и по-ниска себестойност


Очаквано подобряването на контрола по границите и спиране на вноса на плодове и зеленчуци, които не отговарят на изискванията за безопасност на храните, е също сред акцентите. Стъпка в тази посока бяха мерките на последното редовно правителство за подобряване на контрола при вноса на плодове и зеленчуци от Турция през "Капитан Андреево".


Инвестиции в поливните системи залагат в програмите ГЕРБ както и "Има такъв народ" . Земеделските стопани от години се оплакват от това, че изградените при социализма поливни съоръжения са унищожени и не могат да ги ползват. Партията на Борисов обещава и довършване на противоградната защита - въпрос, който се повдига всеки път, когато при градушка пропадне реколтата, а на стопаните се изплатят минимални компенсации за щетите.


Една "брадясала" тема в земеделието - доброволната комасация, не излиза от предизборните програми, а след това никога не идва на дневен ред. Освен ГЕРБ такава мярка предвиждат "Възраждане" и "Има такъв народ".


Партията на Борисов залага и на целева подкрепа на годишна база на земеделски производители в секторите плодове и зеленчуци, животновъдство, пчеларство. Предвидени са и контрол и налагане на санкции за нелоялни търговски практики по веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти. Както и допълване и подобряване на регулациите за директни продажби - нещо, което предвижда и коалицията.


"Има такъв народ" също си представя повече възможности производителите на земеделска продукция да продават директно на потребителите като това да става без административни тежести и да бъдат насърчавани да се кооперират регионално. Партията на Трифонов е записала още стимули за кооперативни борси, логистични центрове и складове, дистрибуторски фирми и фирми за изкупуване на земеделската продукция.


Засилване на сътрудничеството между семейните млечни животновъдни ферми и "Ел Би Булгарикум" ЕАД както по отношение на пазарната им ориентация, така и за създаване на фермерски стандарти за млечни продукти, предлага "Има такъв народ". Държавното предприятие нашумя със скандали и последвало уволнение на изпълнителния директор наскоро като изнесените данни не позволяват да се направи извод за действителното поведение на дружеството.


Долу ръцете от данъците


Очаквано основните претенденти за места в следващия парламент залагат на запазване на данъците, тоест не планират повишение. И ГЕРБ, и "Продължаваме промяната"-"Демократична България" са вписали в програмите си подобрена събираемост, което е особено актуално след като през миналата година за пръв път не бе изпълнен планът за ДДС - най-големия източник на приходи за бюджета. И още повече след скандала, предизвикан от публикуването на доклада на служебния финансовия министър, който по принцип не е предназначен за публиката.


И двете формации както и "Възраждане" предвиждат повишаване на прага на регистрация по ДДС като програмата на коалицията е уточнено, че то трябва да е до разрешеното ниво в ЕС, което съответства на 166 хил. лв. От началото на 2023 г. прагът се вдигна на 100 хил. лв.


ДДС е данъкът, върху чиято ставка най-често се упражняват политиците. Вратичката за това бе отворена след като ставката му за някои стоки и услуги бе намалена - до 9% и дори до 0%, заради пандемията.


"Възраждане" предвижда ставката на данъка да бъде свалена на 18%, а храните и лекарствата да не се облагат с данъка. Освен това е предвидено да има диференцирани ставки. На последното залагат и социалистите, в чиято програма е записано прилагане на широко използваните в ЕС практики за диференциран ДДС, в т.ч. за основни хранителни стоки, лекарства и медицински услуги, образователни услуги.


Партията на Корнелия Нинова доразвива плановете си с въвеждането на семейно подоходно облагане и мимоходом спомената данъчна реформа. От текста се разбира, че се залага на въвеждането на необлагаем минимум до прага на бедността като стъпка към връщането на прогресивното данъчно облагане, което бе заменено с плоския данък тъкмо при управлението на тази партия през 2007 г. "Всяка промяна в правилата на облагане ще са предмет на задълбочена обществена дискусия и предварителна подготовка", уверява партията. Очаквано е предвиден ръст, без конкретика, на социалните плащания и таван на цените "на основни стоки и услуги".


Водещите според прогнозните резултати две формации залагат принципно на финансовата стабилност и ниския дълг и бюджетен дефицит, а освен това поставят като основен акцент във финансовата част на програмите си и влизането в еврозоната. Партията на Борисов, която изигра ключова роля в поставянето на пречка в края на предния парламент да се приемат нужните закони, които са крачка в тази посока, сега залага на "възстановяване на доверието към България на европейските ни партньори и активни действия за постигане на най-важната интеграционна стъпка след присъединяването ни към ЕС - членството в Еврозоната".


"Продължаваме промяната"-"Демократична България" допълва към изпълнението на всички ангажименти за влизане в еврозоната и новия закон за БНБ, който се подготвя от самата институция, както и промяната в Закона за застраховането, срещу която се опълчиха 5 партии, начело с ГЕРБ в края на 48-ия парламент.


И двете формации залагат и на изпълнение на изискванията за влизането на България в ОИСР - организацията доскоро позната като клуба на богатите.


В отсъствието на финансиста Любомир Каримански, който е част от чисто нова формация, "Има такъв народ" има доста скромна програма в тази си част. В нея се говори за ниски бюджетни разходи и ниски данъци, "осветляване" на икономиката; по-голяма свобода за българския бизнес и за предприемачеството; силен ръст на българските и чуждестранните инвестиции.


Ремонтите пак може да започнат


След блокирането на пътните ремонти и строежи заради опита на последното редовно правителство да въведе ред и прозрачност при търговете, сега ГЕРБ обещава в програмата си възобновяване на строителните дейности. Партията на Борисов си има и срокове - за дострояването на "Хемус" е до края на 2026 г., "Струма" също е на дневен ред. Сходни планове има и "Възраждане".


В програмата на новата коалиция се казва нещо по-различно - предвидени са законодателни решения за уреждане на статута на съществуващите незаконни възлагания по договори за поддръжка на републиканската пътна мрежа. Това включва и незаконните инхаус възлагания и строителство с изтънен асфалт, така че в полза на гражданите да действат дългосрочни гаранции за качество на строителството.


Посочва се и намирането на най-доброто решение без загуба на европейски средства за участъка на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. За трасето се сблъскват вижданията на природозащитници, че то не трябва да минава от там и предишните управляващи. Не е известно все още да има нов варианта на екооценката на този участък от трасето, а неговата валидност изтича през май 2023 г. Процесът по обсъждането и подготовката за изграждането на този лот е изпълнен с проблеми, които в крайна сметка може да доведат до загуба на европейски средства.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK