"Възраждане" иска наблюдатели в "Информационно обслужване" за въвеждането на изборните резултати

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов със секретаря на партията Деян Николов и икономическия съветник Виктор Папазов

© Юлия Лазарова

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов със секретаря на партията Деян Николов и икономическия съветник Виктор ПапазовСъс съмнения за честността при отчитането на изборните резултати "Възраждане" поиска всяка политическа сила да има свои наблюдатели в "Информационно обслужване". В понеделник (27 март) това направи и БСП, като призова останалите формации да подкрепят инициативата им.


На пресконференция в БТА от "Възраждане" също изтъкнаха аргумента, посочен от социалистите: че липсва доверие в работата на "Информационно обслужване", тъй като това бил единственият орган, който не подлежи на контрол и в който не са представени политическите партии, участващи в изборите. От партията на Костадинов обаче стигнаха и по-далеч. Лидерът ѝ заяви, че очаква опити от страна на ръководството на "Информационно обслужване" за манипулиране и фалшифициране на изборните резултати. Твърдението си Костадинов обоснова с това, че председателят на борда на директорите Ивайло Филипов бил в САЩ по време на предизборната кампания. След това заяви, че "Възраждане" иска Филипов да бъде отстранен от поста, а ДАНС да го разследва и арестува.


И БСП ще организира паралелно преброяване на изборните резултати
И БСП ще организира паралелно преброяване на изборните резултати


Лидерът на проруската формация обяви, че е изпратил писма до останалите формации с призив утре (30 март) представители на политическите сили да отидат в 11.30 часа в "Информационно обслужване" и да представят исканията си. Той каза, че БСП и ГЕРБ вече са потвърдили, че ще го направят. Според него целта била да се увеличи доверието в изборния процес.
Костадинов обяви и че партията му няма да приеме на изборите на 2 април да има резултат по-нисък от 500 хил. гласа, защото толкова били подписите, събрани в подкрепа за провеждане на референдум против еврото. "Резултат под този ще бъде смятан от нас за фалшификация", каза Костадинов. След това уточни, че тъй като в подписката са се подписали хора, които подкрепят други политически сили, ще очаква все пак резултат 400 - 450 хил. гласа. Той обаче не отговори на журналистически въпрос какво би направил, ако "Възраждане" не получи този брой гласове.


Инициативата за честни избори "Ти броиш" съобщи за 20 хил. фалшиво записани доброволци
Инициативата за честни избори "Ти броиш" съобщи за 20 хил. фалшиво записани доброволци
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK