Кое и кога расте по-бързо - инфлацията или доходите (графика)

Георги Ганев (вляво)и Томислав Дончев.

© Дневник

Георги Ганев (вляво)и Томислав Дончев.Инфлацията не е статистически показател. Дори да има номинално увеличение на доходите, покупателната способност спада. Закъснението на предишното редовно правителство да даде компенсации на бизнеса за високите цени на енергоносители е причината за високите й нива. Тази теза застъпи в предизборен дебат по Би Ти Ви зам.-председателят на ГЕРБ и кандидат-депутат Томислав Дончев.


Той опонира на икономиста и кандидат за народен представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" Георги Ганев, според когото основна причина за високата инфлация е международният скок в цените на енергоносителите и войната на Русия в Украйна. Според него сега тя е концентрирана в хранителните продукти и не е по-висока от страните в Централна и Източна Европа, които са близо до въоръжения конфликт.


"Дневник" в графики, базирани на данни на Националния статистически институт, представя сравнение на годишните ръстове на инфлацията и на заплатите по месеци от началото на 2021 г.
ГЕРБ падна от власт през май 2021 г., а коалиционното правителство около "Продължаваме промяната" просъществува между 13 декември 2021 г. и 2 август 2022 г. Лидерите на политическата формация Кирил Петков и Асен Василев бяха министри в продължение на 5 месеца в междинния служебен кабинет с премиер Стефан Янев и това дава основание на ГЕРБ да твърди, че управлението им е продължило две години.


Инфлацията тласна Европа към нискобюджетните стоки, българите ги гледат с подозрение
Инфлацията тласна Европа към нискобюджетните стоки, българите ги гледат с подозрение


Кое и кога расте по-бързо - инфлацията или доходите, вижте в графиката:Ето и данни за ръста на потребителските цени на вътрешния пазар по месеци и спрямо същия месец на предходната година.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK