Президентът обвини партиите, че отдавна са извън нормите на конституцията

Президентът обвини партиите, че отдавна са извън нормите на конституцията

© Цветелина БелутоваПолитическите партии, а не президентската институция, отдавна излязоха извън нормите на българската конституция със системния си отказ да поемат отговорност и да съставят правителство. Време е да проявят тази отговорност и да съставят редовно правителство. Така държавният глава Румен Радев отговори на критиките на бившия премиер Иван Костов, че "узурпира властта", особено що се касае до инициативата на Европейската агенция за отбрана да се предоставят боеприпаси на Украйна. Президентът отново повтори, че българската позиция е ясна и еднозначна и страната ни няма да изпраща оръжия или боеприпаси за Украйна.


Радев: България ще поставя условия продадените муниции да не бъдат давани на Украйна
Радев: България ще поставя условия продадените муниции да не бъдат давани на Украйна


Радев за пореден път атакува политическите сили, като подчерта, че конституцията ясно посочва, че президентът е длъжен да назначи служебно правителство, когато партиите не искат или не могат, или ги е страх от това. "В момента имаме комбинация от всички тези случаи", каза той. По думите му "не било толкова страшно да се управлява страната ефективно дори по време на най-тежка криза" и тоново изтъкна, че след като служебният кабинет е решил редица важни проблеми, за следващо правителство ще е по-лесно.


Държавният глава коментира и поредицата от бомбени заплахи към училища в страната, отправени през последните дни. Той подчерта, че такива серии от бомбени заплахи текат не само в България, но и в Европа и САЩ. Органите на реда заедно с партньорските служби правят всичко възможно да установят източниците на тези заплахи и да ги неутрализират, каза Радев. След това увери, че към момента няма рискове нито за образователната система, нито за нормалното протичане на вота. "Това са хибридни атаки без реална заплаха , така че аз очаквам органите на реда да предприемат всички мерки, за да има спокойствие на изборния процес", каза президентът.
За разлика от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, който вчера съобщи, че водещата версия, по която работят властите, е хибридна атака, свързана с Русия, Радев се въздържа от това да изрази предположение откъде идват заплахите и заяви, че "докато не видим ясно уставен източника, не може да кажем със сигурност точно откъде идват заплахите".


Бомбените заплахи за училища продължават, правителството създаде работна група
Бомбените заплахи за училища продължават, правителството създаде работна група

В отговор на въпрос за възможността за т.нар. триъгълни сделки, в които България да участва, президентът посочи, че времето за такива споразумения е било през април и март м.г. при последното редовно правителство, представители на което в момента най-много оплакват липсата на "триъгълни сделки". В момента има възможност за размяна на въоръжение с някакво облекчение, но не и безплатно, но такива сделки не могат да решат въпроса с охраната на българското въздушно пространство. В случая на Словакия те предоставят своите изтребители МиГ-29, получават бойни хеликоптери, което не е средство за противовъздушна отбрана, и трябва да доплатят стотици милиони.


Президентът призова партиите в следващия парламент да започнат да правят всичко възможно българските летци да имат съвременни изтребители, а не страната ни да ги чака неясно колко дълго, за да се спази Законът за отбраната и въоръжените сили, според който Българската армия охранява нашето въздушно пространство самостоятелно или съвместно с нашите съюзници, но не и без нашите Военновъздушни сили. В отговор на въпрос за възможността за придобиване на "заместващи платформи" за бойната ни авиация Румен Радев посочи, че въпросът е много сложен и въпреки усилията на най-високо политическо ниво, както и от страна на служебното правителство, България е получила две оферти. "Цената никак няма да се хареса на нашите народни представители", заяви държавният глава.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK