Изборната комисия засега няма план за реакция срещу бомбените заплахи, чака инструкции от МВР

Изборната комисия засега няма план за реакция срещу бомбените заплахи, чака инструкции от МВР

© Лили ТоушекЦентралната избирателна комисия (ЦИК) ще следва инструкциите на Министерството на вътрешните работи за реакция при евентуални нови бомбени заплахи в деня за размисъл (1 април) или в деня на вота (2 април), заяви пред "Дневник" източник от комисията. Засега такива още не са постъпили в институцията, макар че във вторник вечерта ЦИК изпрати писмо до вътрешния министър Иван Демерджиев със запитване как да се действа в такава ситуация заради зачестилите бомбените заплахи срещу училища и университети през последните три дни. Повечето от секционните избирателни комисии в страната са именно на територията на училищните сгради.


Втори ден десетки училища евакуират ученици заради заплаха за бомба
Втори ден десетки училища евакуират ученици заради заплаха за бомба


"Ние нямаме какво да направим по този въпрос, това е ангажимент на други институции. ЦИК не е компетентна да решава сериозни ли са тези бомбени заплахи, не са ли. Ние можем само да изпълним разпорежданията на отговорните институции", каза източникът, пожелал анонимност. По думите му това може и да са провокации, целящи да се въздейства върху мотивацията на избирателите да гласуват.


Не можем да вземем никакво решение, за да наложим мерки по такъв въпрос. Няма да пращаме инструкции до секционните и районните комисии, те би трябвало да бъдат изпратени от МВР, добави членът на комисията.
Инструкциите от МВР са нужни, тъй като именно ведомството е отговорно за подсигуряването на сигурността в изборния ден. На брифинг в Министерския съвет по-рано днес Демерджиев посочи, че МВР ще поеме охраната на всички секции още от събота, като тя ще е непрекъсната до приключване на изборния процес. Ще бъдат правени и физически проверки на сградите. "Дори да постъпят сигнали, то няма как бомби да бъдат поставени при непрекъснатата охрана. Не е възможно да се прекъсне изборният процес", увери Демерджиев.


Бомбените заплахи за училища продължават, правителството създаде работна група
Бомбените заплахи за училища продължават, правителството създаде работна група


Вчера той посочи, че водещата версия, по която работят властите е, че масовите сигнали за поставени взривни устройства в различни училища в страната е хибридна атака, свързана с Русия. Заплахите не са реални и целят медиен ефект и привличане на вниманието, а България вече е потърсила съдействие от партньорските служби в Европа и САЩ, които работят по установяването на източника на тези заплахи, каза той.


Президентът Румен Радев също увери, че към момента няма рискове нито за образователната система, нито за нормалното протичане на вота. "Това са хибридни атаки без реална заплаха , така че аз очаквам органите на реда да предприемат всички мерки, за да има спокойствие на изборния процес", каза президентът.


В началото на заседанието на Министерския съвет служебният премиер Гълъб Донев също взе отношение по темата. По думите му умората от честите избори не е променила факта, че да гласуваш е израз на основно политическо право. "Независимо с какво се опитват да ви сплашват - с машините, с видеонаблюдението, с бомбените заплахи по имейл - не е страшно да се гласува. Страшно ще е да пропуснем възможността да излъчим достойни хора, които да ни представляват. Предстоят важни управленски решения, които няма накъде повече да се отлагат във времето", каза служебният министър-председател.


От началото на седмицата десетки училища станаха обект на атаки с фалшиви сигнали за поставено взривно устройство. Заради остарял протокол директорите бяха принудени да затварят училищата за 24 часа и да правят проверки на сградите. По тази причина Демерджиев обеща новосформираната работна група в МВР да изготви нов протокол за действие в срок до 31 март.


Сигналът за бомба в десетки училища е подписан със странен акаунт в "Телеграм"
Сигналът за бомба в десетки училища е подписан със странен акаунт в "Телеграм"

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK