Томислав Дончев пред "Дневник" и "Капитал": Невъзможно е да подкрепим правителство без да участваме в него

Томислав Дончев пред "Дневник" и "Капитал": Невъзможно е да подкрепим правителство без да участваме в него

© Велко АнгеловЗа ГЕРБ е невъзможно да подкрепи правителство след изборите, без да участва във властта. Този формат е абсурден заради това, че няма как някой да принуди цяла политическа сила да подкрепи някой друг. Това заяви в предизборното студио на "Дневник" и "Капитал" зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.


Вчера съпредседателите на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" Асен Василев и Христо Иванов последователно очертаха в същото студио като много възможен вариант за редовно управление тъкмо това: коалицията, която според социолозите има шанс да бъде първа след вота на 2 април, да сформира кабинет с предварително уговорени приоритети и да предложи на ГЕРБ да го подкрепи, което да му осигури нужната подкрепа от 121 депутати в парламента.


"Подкрепа за някого без участие в политически формат е странна, защото не можеш да упражняваш политически контрол", коментира в отговор днес Дончев. От коментарите му не се разбра еднозначно какво би направила ГЕРБ, ако спечели изборите, и с кого би могла да се коалира.
Както и съпредседателите на "Продължаваме промяната - Демократична България", Дончев подчерта, че е нужно след изборите да се стигне до сформирането на редовен кабинет, който да поеме управлението на страната. "Трябва да има правителство, а дали ще има, зависи от конфигурацията на силите в парламента, от процесите, които ще протекат в партиите и коалициите и най-вече от натиска, който гражданите и народът ще окажат", каза Дончев и допълни, че шести избори през лятото биха били експеримент за демокрацията.

Шансовете за съставяне на кабинет срещу провал на поредния опит за това са 58% на 42%, прогнозира Томислав Дончев


Томислав Дончев пред "Дневник" и "Капитал": Невъзможно е да подкрепим правителство без да участваме в него

© Велко Ангелов


(Не)възможната коалиция


Основният сценарий, който се обсъжда през последните дни - за правителство на малцинството на "Продължаваме промяната - Демократична България" с подкрепата ГЕРБ Дончев определи като "абсурден" и "лишен от политически смисъл". Все пак той не пропусна да отбележи, че винаги има нюанси, които зависят от вида на правителство, от това кой му е министър-председател и от приоритетите му. Но допълни, че ако Асен Василев е кандидат за премиер, ГЕРБ няма да подкрепи такова правителство. "Не става дума за емоционална симпатия или антипатия, ние му нямаме доверие за способността му да управлява публичните финанси", посочи Дончев многократно лансираната теза на партията.


Асен Василев и Христо Иванов пред "Дневник" и "Капитал": как новата коалиция вижда управлението след изборите
Асен Василев и Христо Иванов пред "Дневник" и "Капитал": как новата коалиция вижда управлението след изборите


Зам.-председателят на ГЕРБ посочи и допълнителен аргумент срещу идеята на "Продължаваме промяната - Демократична България":


"Когато говорим за подкрепа без участие, този формат е възможен и не може да бъде изключен, но да даваш подкрепа в аванс, без да имаш оперативен контрол, е още един аргумент, че този формат е нелеп", каза той. Дончев добави и че трудно си представя да бъде осъществен сценарий за коалиция с новото обединение, но посочи като причина отказа на "Продължаваме промяната - Демократична България" за такава. "Няма смисъл какво аз ще ви отговоря", отбеляза той. Въпреки това Дончев заяви, че допуска компромиси и известна промяна на позициите.


Не ме карайте да ви начертая една управленска коалиция. Ако трябва да сме откровени коалициите в бъдещето събрание се делят на трудни и невъзможни.


Томислав Дончев,

зам.-председател на ГЕРБ


По думите му взаимодействие с "Демократична България" занапред би било възможно, но не и с "Продължаваме промяната".


Другите варианти


Първоначално Томислав Дончев демонстрира нежелание да обсъжда възможни коалиции с БСП и ДПС. "Нали сме го обсъждали този въпрос, какво се променило", отвърна той на въпрос по темата. След това обаче посочи, че коалиционно взаимодействие с ДПС няма да бъде прието от българските граждани и ще раздели допълнително обществото. "Г-н Борисов не е сторонник за подобно единодействие", отбеляза Дончев.


За коалиция с БСП той посочи, че би било "съвсем трудно, почти невъзможно" да се осъществи, и то не защото ГЕРБ имали лошо отношение към социалистите, а защото има "тежки разлики по ключови политики". "Не си представям с цената на какви компромиси може да се сформира управление", добави Дончев.


За "Възраждане" Дончев беше лаконичен: "Ние с тях нямаме нищо общо".


Томислав Дончев пред "Дневник" и "Капитал": Невъзможно е да подкрепим правителство без да участваме в него

© Велко Ангелов


Какво друго остава


Според Дончев експертен кабинет в следващото Народно събрание би бил също труден за съставяне. "Ако политическите сили са уплашени, че след 2-3 месеца се отива на нови избори, може да се вкопчат в такъв формат, но той е труден от гледна точка на това да се подберат хора с добра репутация и експертиза, които са склонни да се включат в такова предложение", каза Дончев.


Той посочи, че ако ГЕРБ спечели изборите, ще търси подкрепа от всеки, който е готов да я даде, без ангажименти за персонално участие, на база сходство на цели и приоритети, какъвто беше подходът с кабинета "Габровски", когато ГЕРБ получи първия мандат за съставяне на правителство, но не успя да го реализира. По думите му такъв кабинет трудно би могъл да получи подкрепа с политически състав на правителство.


Според Дончев когато се свика следващото Народно събрание, трябва лидерите на партиите да седнат и да проведат разговор и да се намери консенсус по важните теми.


"Всички трябва да положат усилия за съставяне на правителство. Всичко невъзможно трябва да го направим възможно", завърши Дончев.


"Маркет линкс": Пет партии влизат в парламента, очаква се по-висока избирателна активност
"Маркет линкс": Пет партии влизат в парламента, очаква се по-висока избирателна активност
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK