И "Има такъв народ" иска да следи "Информационно обслужване" при въвеждането на изборните резултати

Пресконференция на Има такъв народ Слави Трифонов

© Георги Кожухаров

Пресконференция на Има такъв народ Слави ТрифоновИма такъв народ" застана редом до БСП, "Възраждане" и ГЕРБ и също поиска да бъде разрешено на политическите партии, които участват в изборния процес, да имат възможност да излъчат свои представители, които да наблюдават осъществяваната дейност от "Информационно обслужване" в деня на изборите. Искането на партията на Слави Трифонов идва само няколко часа след като от партията на Костадин Костадинов заподозря опит за фалшификация в държавното дружество, без обаче да прилага доказателства за това.


И БСП ще организира паралелно преброяване на изборните резултати
И БСП ще организира паралелно преброяване на изборните резултати


Според партията на Слави Трифонов присъствието на наблюдатели по време на процеса се налага, за да се гарантира прозрачността и честността на предстоящия вот на българските граждани.


Няколко часа преди прессъобщението на "Има такъв народ" от "Информационно обслужване" разпространиха позиция, в която посочват, че "подкрепят усилията на всички участници в изборния процес за осигуряване на максимална публичност и прозрачност по време на компютърната обработка на данните в районните избирателни комисии и Централната избирателна комисия от гласуването за народни представители на 2 април 2023 г."
"Бихме искали още веднъж да припомним, че с промените в Изборния кодекс от 2021 г., е дадена възможност на всички заинтересовани страни, в това число кандидати, застъпници и представители на партии, коалиции и инициативни комитети, наблюдатели и регистрирани анкетьори от регистрирана социологическа агенция, и представители на средствата за масово осведомяване, да присъстват при приемане и проверка на протоколите на секционните избирателни комисии, като им се осигурява пряка видимост, включително чрез видеоизлъчване в реално време. Това гарантира публичност и прозрачност на процеса по отчитане на резултатите от гласуването.
Категорично подчертаваме, че "Информационно обслужване" ще изпълни всички решения, указания и изисквания на ЦИК, насочени към гарантирането на честни и прозрачни избори.", пише още в позицията.


Утре (30 март) представителите на политическите сили ще отидат в 11.30 часа в "Информационно обслужване", за да представят исканията си.

"Възраждане" иска наблюдатели в "Информационно обслужване" за въвеждането на изборните резултати
"Възраждане" иска наблюдатели в "Информационно обслужване" за въвеждането на изборните резултати

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK