На живо

Предизборно студио на "Дневник": Ще има ли правителство (хронология)

Предизборно студио на "Дневник": Ще има ли правителство (хронология)

© Георги КожухаровПреди поредните предсрочни парламентарни избори на 2 април в първото предизборно студио на "Дневник" ще се търсят отговорите на важните въпроси в разговори с експерти и анализатори: кои са актуалните данни няколко дни преди вота, какви са първите прогнози и какво да очакваме в неделя. В тази статия може да проследите на живо как протече първият епизод на специалното студио на "Дневник".

Основните акценти са:
  • Бизнесът иска правителство, а политици говорят с лекота за нови избори и през юли
  • Избирателната активност ще определи кой ще стане първи и кой ще е трети
  • Най-реалистичният сценарий - правителство на хартиената коалиция (ГЕРБ, БСП и ДПС), а най-малко реалистичният този за правителство на малцинството"За да има правителство, някой ще трябва да пресече червените си линиииПоследните данни на "Алфа рисърч" преди вота - тук.
Последните данни на "Галъп" преди вота - тук.

На живо

Георги Стойчев, "Отворено общество": Някой ще трябва да пресече собствените си червени линии

Георги Стойчев

© Георги Кожухаров

Георги Стойчев"По почти всички въпроси, които са на масата може да се постигне съгласие. Има една тема, по която не може да се постигне съгласие, това е реформата в правосъдието. Има и други задачи Шенген, еврозоната, организация на армията. Големи теми, които могат да имат дългосрочен ефект върху бъдещето на България", коментира Георги Стойчев от "Отворено общество" в предизборното студио на "Дневник".


Той попита: "Кой е по-добрият сценарий? Да имаме четири или пет политики, които се изпълняват и една да не придвижим напред и нито една да не успеем. Рискът от това да имаме не най-доброто правителство, но редовно, е по-малък от риска да нямаме редовно правителство и редовен парламент и нито един от въпросите на масата да не бъдат придвижвани напред".


Според него компромисите са неизбежни, въпросът е кой ще направи по-големият и по-малкият компромис. "За да има каквото и да е правителство, някой ще трябва да пресече някоя от съществуващите червени линии. Или БСП ще трябва да пресечат по отношение на ГЕРБ или ГЕРБ по отношение на БСП, или "Продължаваме промяната - Демократична България". Някой ще трябва да направи компромис", смята още Георги Стойчев.


"Най-реалистичният сценарий - правителство на хартиената коалиция (ГЕРБ, БСП и ДПС), а най-малко реалистичният този за правителство на малцинството", каза още Стойчев.

Добромир Иванов, BESCO: Политици с лекота говорят за избори и през юли

Добромир Иванов

Добромир Иванов"При предприемачите, търпимостта за нови избори напълно изчезна. Докато при срещата с политиците виждаме, че се говори с доста лекота да се отиде отново на нови избори октомври, а даже и преди това - през юли".


Това коментира в предизборното студио на "Дневник" изпълнителният директор на българската предприемаческа асоциация (BESCO) Добромир Иванов.


Преди седмица организацията беше една от 12-те, които в отворено писмо поискаха формирането на правителство от следващия парламент. "За нас беше важно да изразим, че няма обществена подкрепа за нови избори. Много е важно да има правителство, има проблеми, които вече са спешни. Ако заради личностни неразбирания между хора се стигне до невъзможността България да бъде приета в Еврозоната и това се отложи с дълго време, щетите за бизнеса биха били в такъв мащаб, че не могат да оправдаят ходенето през три месеца на избори", заяви още Добромир Иванов.


"Ако няма редовно правителство, през последните няколко месеца в Румъния, Гърция, Сърбия, т.е. около нас се случиха няколко сделки, т.е. Инвеститори инвестириха там по стотици милиони. България не беше на масата, не се обсъждаше да дойде някой тук и да инвестира. Спешно трябва да се промени закона за насърчаване на инвестициите", каза още Иванов.


Ходенето на избори от избори изкушава политиците да са популисти"Разговорите на политиците, които обещават, че ще се вдигат доходите на хората... те се вдигат от предприемачите. Работата на държавата е да създаде условия, бизнесът да се случва спокойно и да има по-добри условия предприемачите да си свършат работа, а не да обещава, че ще се случат чудеса с доходите на хората. Без правителство нищо от това не може да се случи", коментира още Иванов.

Даниел Смилов, политолог: Цената, ако сега няма правителство, ще е много висока

Ако и сега се избяга от правителство по един или друг начин, цената ще е много висока. Умората и разочарованието ще е голямо. Радев и неговите служебни правителства ще са управлявали много дълго. Всяка партия трябва да калкулира цената. Но и какво ще се промени наесен? Някой ще изчезне?".


Това заяви политологът Даниел Смилов в предизборното студио на "Дневник", където заедно с юриста Вержиния Велчева коментираха възможностите за формиране на нов кабинет

Геновева Петрова, "Алфа Рисърч": Активността ще определи първия, вотът от чужбина - третия

Геновева Петрова

© Георги Кожухаров

Геновева Петрова"Данните показват, че има абсолютен паритет между водещите политически формации ГЕРБ- СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България". Това беше регистрирано от началото на политическата кампания и не намери развръзка в хода й. Въпреки че ГЕРБ - СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" са в изравнени позици, символичният аванс е в полза на ГЕРБ, но той е символичен и е възможно да се промени съществено в изборния ден. Подобно нещо може да се случи между "Възраждане" и ДПС за третото място".


Това заяви Геновева Петрова, съуправител на социологическата агенция "Алфа Рисърч" в предизборното студио на "Дневник". По-рано днес агенцията представи последното си проучване преди вота на 2 април, проведено в последните дни на кампанията.


Кой ще спечели избори 2023: прогнозите на социолозите (графики)
Кой ще спечели избори 2023: прогнозите на социолозите (графики)


Според данните преднината на ГЕРБ е 0.5 процентни пункта - 25.9 срещу 25.4%. Още по-малка е разликата между третия и четвъртия ДПС с 13.8% и "Възраждане" с 13.6%. БСП с 8.2% остава петата формация с шанс да влезе в парламента. Шансове има и за "Български възход" с 3.9%. "Левицата" има 3.1%, а "Има такъв народ" 2.3%. С "Не подкрепям никого" биха гласували 3.8% от гласуващите.


Избирателната активност ще определи кой ще е първи, вотът от чужбина - кой ще е трети


, смята още Петрова.


По думите и вотът от чужбина ще даде редовният бонус за ДПС с гласовете от Турция.


Петрова прогнозира, че една от ясните тенденции в кампанията е за нарастващата подкрепа за "Възраждане". "Тази политическа сила успява да привлече дори и от разочарованите. Това не изключва да регистрираме още по-висока подкрепа за тази партия, но нямаме данни, че ще има взрив в подкрепа на "Възраждане". Тя не се явява за първи път на избори, но вече е била в парламента и е част от естаблишмънта", каза още социоложката.


София може да реши битката за първото място


Според агенцията има 15 % хора, които не са решили за кого ще гласуват и голяма част от тях са в София. "Голяма част от тези гласоподаватели са такива, които подкрепят "Продължаваме промяната - Демократична България", така че може да се стигне до там, че София да реши кой ще е на първо място", заяви още Петрова.

По думите и обединението между "Продължаваме промяната и Демократична България" имат доста широка електорална периферия, която при последните избори, са успели да мобилизират в последните дни от кампанията. "Имат възможност за силен финален спринт", заяви Петрова.

Акциите на МВР имат ефект, но се очаква да бъдат хванати хора на високо ниво

Акциите на МВР имат ефект, но се очаква да бъдат хванати хора на високо ниво


"Активността на МВР е положителна и имаме данни, че по проблематични места е имало ефект от тези акции на вътрешното министерство", заяви Марио Русинов, анализатор от Обединението за честни избори, в предизборното студио на "Дневник".


По думите му обаче е важно как завършват тези производства, защото много често няма осъдени или само такива с условни присъда, което е лош знак. "Дилърите са бримка. Нещо, което остава да видим, е да бъдат хванати хора от по-високо ниво. Както и да се видят хората от политическите партии, които купуват гласове", заяви Русинов.


"Хората си продават гласа, защото живеят в тежки условия. Трябва да разберем тези, които имат изгода от това. Местни лидери, престъпни организации. От години знаем, че почти няма партия, която да не може да бъде обвинена в тази практика", заяви Стоил Цицелков.


На отговора дали ще има правителство, той отговори: "Силно се надявам", докато Русинов заяви, че е силно скептичен.


Какво каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред "Дневник" - тук

Рисковите секции са около 1700, всеки може да подава сигнал

Марио Русинов и Стоил Цицелков, Обединение за честни избори

© Георги Кожухаров

Марио Русинов и Стоил Цицелков, Обединение за честни избориПо данни на Антикорупционния фонд (АКФ) рисковите секции са около 1700. От Обединение за честни избори (ОЧИ) призовават всеки избирател да подаде сигнал, ако види нещо нередно в деня на вота в секцията или извън нея.


Карта на рисковите секции - тук


"Всяко сериозно нарушение - някой гласува с друга лична карта, някой вижда как гласува гласоподавателят, председател или член на СИК не спазва своите задължения. Може да се докладват нарушения и извън секцията - някой влияе на хората, агитира ги", заяви Марио Русинов.


Изследване: ДПС и ГЕРБ увеличават резултата си в рисковите избирателни секции
Изследване: ДПС и ГЕРБ увеличават резултата си в рисковите избирателни секции

Изборният експерт и политически анализатор Стоил Цицелков, който също е от ОЧИ, на сайта на обединението ще има гореща линия, на която ще може да се подават сигнали. "Има горещ телефон на Централната избирателна комисия, както и на прокуратурата. Всеки, който иска и може да подаде, да го направи, където му е удобно. Но системата бавно и тези сигнали се обработват едва след края на изборния ден", заяви още Цицелков.

Марио Русинов, анализатор: Политическата интрига стимулира контролирания вот

изборно студио, политици, фигурки, предизборно студио, фигури, комбо, лидери

© Георги Кожухаров

изборно студио, политици, фигурки, предизборно студио, фигури, комбо, лидери"Когато има политическа интрига за първото място, има по-сериозен стимул за играчите да търсят вариант за контролирания вот. Схемите за това се случват две-три седмици преди това, когато дилърите минават и раздават пари", заяви в първата част на предизборното студио на "Дневник" анализаторът от Антикорупционния фонд и Обединение за честни избори (ОЧИ) Марио Русинов.


По думите му ситуацията за изборите в неделя напомня на вота през април 2021 година, когато отново имаше паралелно гласуване с хартиена бюлетина и машина. Тогава също имаше интрига и кой ще е на първо място.


Последните социологически проучвания сочат, че между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" разликата е много малка.


Кои бяха рисковите секции за последните избори и какво показа анализът на АКФ тогава.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK