Геновева Петрова, "Алфа Рисърч": Активността ще определи първия, вотът от чужбина - третия

Геновева Петрова

© Георги Кожухаров

Геновева Петрова"Данните показват, че има абсолютен паритет между водещите политически формации ГЕРБ- СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България". Това беше регистрирано от началото на политическата кампания и не намери развръзка в хода й. Въпреки че ГЕРБ - СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" са в изравнени позици, символичният аванс е в полза на ГЕРБ, но той е символичен и е възможно да се промени съществено в изборния ден. Подобно нещо може да се случи между "Възраждане" и ДПС за третото място".


Това заяви Геновева Петрова, съуправител на социологическата агенция "Алфа Рисърч" в предизборното студио на "Дневник". По-рано днес агенцията представи последното си проучване преди вота на 2 април, проведено в последните дни на кампанията.


Кой ще спечели избори 2023: прогнозите на социолозите (графики)
Кой ще спечели избори 2023: прогнозите на социолозите (графики)


Според данните преднината на ГЕРБ е 0.5 процентни пункта - 25.9 срещу 25.4%. Още по-малка е разликата между третия и четвъртия ДПС с 13.8% и "Възраждане" с 13.6%. БСП с 8.2% остава петата формация с шанс да влезе в парламента. Шансове има и за "Български възход" с 3.9%. "Левицата" има 3.1%, а "Има такъв народ" 2.3%. С "Не подкрепям никого" биха гласували 3.8% от гласуващите.


Избирателната активност ще определи кой ще е първи, вотът от чужбина - кой ще е трети


, смята още Петрова.


По думите и вотът от чужбина ще даде редовният бонус за ДПС с гласовете от Турция.


Петрова прогнозира, че една от ясните тенденции в кампанията е за нарастващата подкрепа за "Възраждане". "Тази политическа сила успява да привлече дори и от разочарованите. Това не изключва да регистрираме още по-висока подкрепа за тази партия, но нямаме данни, че ще има взрив в подкрепа на "Възраждане". Тя не се явява за първи път на избори, но вече е била в парламента и е част от естаблишмънта", каза още социоложката.


София може да реши битката за първото място


Според агенцията има 15 % хора, които не са решили за кого ще гласуват и голяма част от тях са в София. "Голяма част от тези гласоподаватели са такива, които подкрепят "Продължаваме промяната - Демократична България", така че може да се стигне до там, че София да реши кой ще е на първо място", заяви още Петрова.

По думите и обединението между "Продължаваме промяната и Демократична България" имат доста широка електорална периферия, която при последните избори, са успели да мобилизират в последните дни от кампанията. "Имат възможност за силен финален спринт", заяви Петрова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK