И култура за всички

И култура за всички

© Pexels.comПредизборната кампания за поредния предсрочен вот съвпадна с кулминацията на конфликта в Народния театър "Иван Вазов", предизвикан от предишните избори (октомври 2022), когато пиарът на театъра по онова време Велислава Кръстева придружи почетния лидер на ДПС Ахмед Доган при гласуването му и протестът срещу това на главния режисьор Александър Морфов. И двамата бяха освободени от директора Васил Василев в началото на март. Това предизвика шествия за подкрепа на Морфов, още подписи за оставка, допълнително напрежение в трупата, съдебни искове, но фокусира вниманието и върху по-големите проблеми, свързани с финансирането, управлението и отчитането на културните институции, с типа мениджъри, от които има нужда. Върна и темата за връзките "политика - култура" и "партии/партийни членове - култура".


Роди се и Движение за култура (около подкрепящите Морфов), което иска да предизвика законодателни промени в сферата. Дали те ще стигнат до следващото Народно събрание и дали на него ще му стигне времето (прогнозите за съставяне на редовно правителство са несигурни - повече тук) да разглежда подобни предложения предстои да се разбере.


В самата кампания темата култура не беше различена или комуникирана като фокус или специално послание на никоя формация. "Продължаваме промяната" - "Демократична България" организираха дълга среща "Защо култура???" с представители на различните изкуства и артисти (включително независими), за да чуят техни искания.
В самите програми на партиите има от щедри предложения до липса на каквито и да е идеи. "Дневник" разгледа какво предлагат формациите в публикуваните в сайтовете им обещания, като във фокуса са тези, които според социологическите проучвания имат шанс да влязат в новия парламент или са около 4% бариера.


Финансиране, дигитализация и широк достъп до култура за всички


В сферата на културата най-подробни са програмите на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" и ГЕРБ-СДС, като в двете могат да бъдат открити много пресечни точки. И за двете партии финансирането е на дневен ред.


От "Продължаваме промяната" - "Демократична България" определят културата като "национален приоритет" (според съпредседателя Христо Иванов тя и въпрос на "национална сигурност") и обещават "значително увеличаване на бюджета за култура", без да се ангажират с конкретни проценти.


За ГЕРБ-СДС пък финансирането минава по линия на възнагражденията и обещават "удвояването им за работещите в културния сектор до началото на 2025 година".


В програмите и на двете коалиции е заложена работа върху достъпа до култура. Голяма част от събитията са фокусирани в столицата или в по-големите градове, докато в по-малките градове и села почти липсват културни мероприятия. От "Продължаваме промяната" - "Демократична България" обещават "равен достъп до култура на всички българи чрез подкрепа за създаването на качествени културни продукти и събития в цялата страна". В тяхната програма е заложена и модернизация на сградния фонд, както и възстановяване на ролята на читалища и библиотеки като средища на културата. От ГЕРБ-СДС също акцентират върху разширения "достъп до култура за малките общини и населени места", като обръщат внимание отново на читалищата, които според тях се нуждаят от "дълбока реформа".


И за двете коалиции е важно включването на децата в културни дейности. От ПП-ДБ обещават "създаване на образователни и културни политики за деца". В програмата им е заложено създаване на програми за свободен достъп на студенти и ученици до културни събития, както и стимулиране на четенето сред младите хора чрез дейността на библиотеките.


ГЕРБ-СДС обвързват включването на децата в културни събития с образованието. Според тяхната програма учебният материал би могъл да се възприеме по-лесно и интересно, ако децата посещават театрални постановки.


В програмите на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" и ГЕРБ-СДС е обърнато внимание и на присъствието на българската култура в чужбина. За "Продължаваме промяната" - "Демократична България" е важно българските творци да участват в международни фестивали, а от ГЕРБ-СДС работят за "благоприятна среда" българските творци "да се изявяват и да популяризират нашата култура извън пределите на страната".


Шампанско за всички: социалните обещания на партиите
Шампанско за всички: социалните обещания на партиите


Пресечна точка между програмите на двете коалиции е връзката култура - бизнес. От ГЕРБ-СДС планират облекчения за корпоративния сектор, ако той участва в създаването на "културни политики и некомерсиални проекти". От "Продължаваме промяната" - "Демократична България" също насърчават партньорството между бизнес и култура. Различното в тяхната програма е, че обръщат внимание на Закона за меценатството, който трябва да бъде променен в Закон за меценатството, спонсорството и дарителството, като по този начин ще се подпомогне развитието на система за финансиране от алтернативни източници, извън държавата и общините.


Важна за коалициите е и дигитализацията. В програмата и на двете присъства дигитализирането на музейни архиви, включително и архивните фондове на БНР и БНТ. От ГЕРБ-СДС също така ще работят върху създаването на "единен софтуер и платформа за всички галерии и музеи, в които да присъстват всички дигитализирани движими копия".

В програмите на коалициите има и разлики. В тази на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" е заложено цялостно ревизиране на статута на НДК и начина му на управление и финансиране. От коалицията обръщат внимание и на Национален фонд "Култура", като освен увеличаване на неговия капацитет те предлагат и "организиране на широк дебат за мястото и функциите му".

Във връзка със скандала в Народния театър от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" обещават по-добра прозрачност при финансирането на културни институции, прозрачност и отчетност при избора на директори.


Опазване на фолклора и реплики за подаръци


Много различна е програмата на "Възраждане", която акцентира върху древността на българската култура. Във фокуса са й са фолклорът, читалищата и архитектурно-историческото наследство, които според политическата организация на Костадин Костадинов "са оставени на произвола на случайността". Древното наследство би следвало да се опази чрез дейности като: стимулиране на събори за народно творчество, повече фолклорни ансамбли и трупи, засилване ролята на творческите съюзи и повече средства за археологически разкопки.

Любопитен момент в програмата е частта за музеите. Според "Възраждане" трябва да се увеличи производството на реплики, които да се използват "за подаръци на институционално ниво".

Сред целите им са още: повече фолклор в учебните програми, засилване на ролята на читалищата и "значението на Института по етнография и фолклористика към БАН".


Когато единствената Европа е немски супермаркет
Когато единствената Европа е немски супермаркет


За разлика от програмите на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" и ГЕРБ-СДС, в програмата на "Възраждане" не се споменава нищо за законодателни промени, финансиране или дигитализация.


Професионален културен мениджмънт и финансиране


В програмата на "Български възход", които са на ръба за влизане в следващия парламент, липсва конкретна част за култура. Тя е включена в секцията за качествено образование. Според партията на Стефан Янев е нужна държавна стратегия за популяризирането на българската култура зад граница, както и създаване на "професионален културен мениджмънт".


Чели ли сте тази програма - какво предлагат партиите за икономиката
Чели ли сте тази програма - какво предлагат партиите за икономиката


От партията също обръщат внимание на дигитализацията, като тя минава през създаването на дигитален портал, в който да бъдат описани "значимите културни събития". Финансирането също присъства в целите на "Български възход", като предлагат "допълнително подпомагане на делегираните бюджети", което ще се осъществява на конкурсен принцип в зависимост от креативността на творците и качеството на проектите.


От "Български възход" акцентират също върху съхраняването на културното наследство и подкрепа за читалищата заради тяхната "просветителска и духовна дейност".


Къде е културата


При ДПС и БСП липсват програми в сферата на културата. БСП акцентира върху социални и икономически програми, като не се споменава нищо за култура. От ДПС обещават, че ще овладеят инфлацията и ще създадат стабилна бизнес среда, като отново нищо не се споменава за култура. От партията поставят общ акцент върху "заедността" във всички сфери на живота.


Всичко ще се реши в последния момент: финалните прогнози за вота на 2 април
Всичко ще се реши в последния момент: финалните прогнози за вота на 2 април
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK