На финала на кампанията почти двойно по-малко дарения са събрали политическите сили

На финала на кампанията почти двойно по-малко дарения са събрали политическите сили

© Надежда Чипева, КапиталМалко над половин милион лева (или около 580 хил. лв.) от 280 дарители успяха да съберат партиите и коалициите, участващи в изборите тази неделя, показва справка в Единния регистър на Сметната палата. Това е спад с близо над половин милион лева спрямо даренията, събрани за изборите на 2 октомври 2022.

Като причина за спада в даренията може да се предположат промените в изискванията за отчитането на средствата от страна на Сметната палата, които бяха приети след скандала с криптокомпанията "Нексо". Тогава бе установено, че "Да, България" (една от партиите в обединението "Демократична България") е получила дарения от 15 служители на криптобанката "Нексо". След разкритието предсрочно бе освободен шефът на Сметната палата Цветан Цветков по инициатива на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход".


Доскоро всички партии и коалиции, които участват в изборите, трябваше да предоставят на Сметната палата имената на дарителите си и подписани от тях декларации за произхода на средствата на дарението. За тази кампания обаче дарителите трябваше да посочват конкретни данни за произхода на средствата, като например година на придобиване на дарение, периода, в който са събрани спестяванията, както и данни за работодателя, ако средствата са придобити от трудова дейност.


Отново най-много дарения е събрала коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България". Сумата (малко над 360 хил. лв.), постъпила по сметката на новото обединение, представлява половината от всички дарения в кампанията. Втора по резултат е коалиция "Левицата!" с почти 90 хил. лв., а трета е "Възраждане" с малко над 50 хил. лв. Следват ги "Български възход" (около 35 хил. лв.), коалиция "Заедно" (почти 20 хил.) и БСП - с малко над 12 хил. лв.


В тези изчисления не са включени даренията от кандидатите за народни представители. Там отново безспорен победител е "Продължаваме промяната" - "Демократична България" със събрани постъпления в размер на малко над 195 хил. лв. На второ място след тях се нарежда "Възраждане" с почти 117 хил. лв., а на трето - "Левицата!" с 87 хил. лв. Даренията от кандидат-депутати за "Български възход" и БСП възлизат на сходни суми - около 46 хил. лв. за партията на Стефан Янев и почти 44 хил. лв. за БСП.
По традиция ГЕРБ-СДС и ДСП не са декларирали никакви дарения, заявявайки, че финансират кампанията си предимно със средствата от държавната субсидия.


Най-големите дарители


Без изненада най-големите еднократни суми са постъпили по сметката на "Продължаваме промяната". Георги Андонов е дарил 100 000 лв., като е посочил, че парите идват от "лични средства от заплати, дивиденти и бонуси, натрупани за няколко години".


Изборната комисия допусна наблюдатели при качването на изборните резултати
Изборната комисия допусна наблюдатели при качването на изборните резултати

100 хил. лв. е дарил и бившият депутат от "Продължаваме промяната" Владимир Табутов. Той е превел две суми - от по 10 хил. и 90 хил. Бил е депутат в 47-ото Народно събрание от област Благоевград, а иначе се занимава основно с предприемачество в енергийния сектор и по-специално със строителството на фотоволтаични паркове. За изборите тази неделя Табутов е на трето място в листата на коалицията от Благоевград.


Следващото крупно дарение идва от кандидат-депутата от формацията "Българска социалдемокрация - Евролевица" Димитър Митев. Стойността на направеното дарение възлиза на 66 620 лв. В декларацията за произход на средствата Митев посочва спестявания от трудови доходи от "Лира инвестмънтс - клон България" и "Лира инвестмънтс България" от 2015 г. досега.


По 60 хил. лв. са дарили двама души отново за "Продължаваме промяната" - "Демократична България" - съоснователят на академията "Телерик" Светозар Георгиев, който традиционно е сред големите дарители на "Продължаваме промяната" (на предишните избори той беше дарил 100 хил. лв. за кампанията - бел. авт.). Този път за произход на средствата Георгиев е посочил търговия с акции на "Майкрософт" от юли 2017 г. насам. Другият дарител е Стоил Моллов. Човек с тези имена фигурира в Търговския регистър като управител на акционерното дружество "Енергия холдинг".


Всички следващи дарения над 10 хил. идват отново от симпатизанти на коалицията: такъв е Армин Саркисян, дарил 40 000 лв., Георги Павлов, дарил 20 000 лв., и Александър Димитров и Георги Игнатов, предоставили по 10 000 лв. 10 хил. лв. е дарил и Мартин Райков за коалиция "Левицата!". Формацията, обединила бивши партийци от БСП, е първенец по брой дарители. Над 100 души са дарили суми предимно от по 700 и 780 лв.


Даренията към "Възраждане" не са много, но затова пък 8 от 9 са четирицифрени, между 3000 и 8000 лв. По-щедри са кандидат-депутатите - четирима от тях са превели по сметката на партията по 10 хил. лв. Това са Ангел Георгиев, Даниел Петров, Деян Николов и Петър Петров. Други петима са превели по 9970 лв. - Александър Арангелов, Ивайло Чорбов, Ивелин Първанов, Иво Русчев и Искра Михайлова. Само един кандидат за парламента е дарил трицифрена сума - това е Ива Ангелкова.


От кандидат-депутатите на БСП най-щедър е зам.-председателя на левицата Кристиан Вигенин. Той е направил 9 дарения на обща стойност 9024 лв. като е посочил, че средствата са лични. Даренията му са за медийни услуга - платил е за отразяване на кампанията и услуги в регионални медии в Ямбол и Велико Търново, където е водач. В "Български възход" трима депутати са дарили по 5000 лв. - бившият депутат от БСП Пловдив Георги Търновалийски, сочен за един от най-близките хора на бизнесмена Георги Гергов, фолкорният изпълнител и водещ по БНТ Даниел Спасов, който е трети в листата на партията във Велико Търново и третият в пловдивската листа Румен Кривицки.


За "Левицата!" като по-големи дарители се отличават бившият президент на Българската федерация по вдигане на тежести Антон Коджабашев. Той е предоставил 10 362 лв. , но по-голямата част от тях са за медийни услуги. Председателят на "Нормална държава" и бивш депутат от БСП Георги Кадиев е финансирал кампанията си в "Левицата!" с пари от дивиденти. Предоставената сума е в размер на 13 628 лв. Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева този път се е отчела само 2160 лв. Докато бе част от коалицията "Изправи се.БГ!Ние идваме!" Дончева даряваше доста по-крупни суми за предизборната кампания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK