МВР ще евакуира изборните комисии само при реална заплаха за бомба

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова, министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и главният секретар на МВР Петър Тодоров

© Скрийншот/БНР

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова, министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и главният секретар на МВР Петър ТодоровЧленовете на секционните избирателни комисии (СИК), наблюдателите, застъпниците и всички останали хора в изборните помещения ще бъдат извеждани само в ситуация, в която има реални данни за поставено взривно устройство в изборните помещения. Това засега е само теоретична възможност, тъй като мерките, които са взети от страна Министерството на вътрешните работи, няма да позволят да се стигне до такъв сценарий.


Това обяви в съвместен брифинг с председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Изявлението беше предшествано от среща между двете институции, които са организирали план за действие в изборния ден и нощ заради зачестилите заплахи за взривни устройства в десетки училища на територията на страната от последните дни.


Демерджиев призова хората да бъдат спокойни, тъй като по думите му министерството не разполага с данни за реална заплаха. "Касае се за хибридни атаки, т.е. няма реална опасност към днешна дата и не не сме установили такава в нито един от случаите. Въпреки множеството постъпили сигнали в нито един от тях не сме намирали дори предмет, който да има характеристиките на взривно устройство", каза министърът.
Той повтори информацията, че още от събота всичките сгради, в които се намират секционни избирателни комисии, ще бъдат охранявани от МВР, охрана ще има и през цялата нощ. Работна група под негово ръководство е приела преработени правила за действие при заплаха със задействане на взривно устройство. Съгласно тях полицията и службите за сигурност ще преценяват какви действия да бъдат предприети, а членовете на секционните комисии ще трябва да ги информират в случай на проблем.


Изборната комисия засега няма план за реакция срещу бомбените заплахи, чака инструкции от МВР
Изборната комисия засега няма план за реакция срещу бомбените заплахи, чака инструкции от МВР

"Много добро взаимодействие сме установили с ЦИК, така че съм убеден, че изборният ден ще премине без инциденти и каквито и да било заплахи за гражданите", подчерта Демерджиев. Все пак той посочи, че хора с обемни чанти и необичайни вещи ще бъдат проверявани, но това няма да се случва на територията на училищата и няма да затрудни изборния процес.


Камелия Нейкова допълни, че в ситуация на бомбена заплаха ЦИК трябва да бъде своевременно уведомявана за всеки един случай на територията на страната, а самите указания към изборните комисии ще бъдат само организационни за това кой с кого да контактува. "Ние не можем да се месим в работата и правомощията на МВР", припомни Нейкова тезата на комисията от последните дни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK