Избори 2023: хроника (31 март)

Избори 2023: хроника (31 март)

© Георги Кожухаров"Предизборна хроника" е рубриката за новини около изборите, за които на "Дневник" няма да напише статия, но е важно да бъдат отбелязани.
Ромска организация осигури 1000 доброволци да следят за честността на вота

кв. "Факултета", гр. София

© Георги Кожухаров

кв. "Факултета", гр. София


Преди предстоящите избори в неделя "Постоянната ромска конференция" - гражданско движение от ромски, про-ромски активисти и организации от цялата страна, осигури над 1000 наблюдатели от цяла България, които да следят за нарушения в изборния ден и да докладват за всякакви несъответствия в начина, по който се прилагат изборните правила. Поводът за тази активност е заради опити на други избори гласовете на ромската общност да бъдат откраднати, купени или манипулирани, съобщават от организацията в прессъобщение.


Изборният доброволец Исмаил Сидеров казва, че "предстоящите избори ще бъдат тест за ангажимента на България към демокрацията и върховенството на закона". Друг негов колега, Кадрин Хасанов, обяснява, че дейността на доброволците е насочена в две посоки: информиране на ромската общност за това какво предлагат политическите сили и ангажирането на 1000 наблюдатели в 18 от най-големите избирателни райони с ромско население, включително Благоевград, Варна, Велико Търнов и други.

Съвет: Избирателите да сгъват два пъти бюлетината от машинно гласуване

Избори 2023: хроника (31 март)

© Лили Тоушек


Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) препоръчва на избирателите, които ще гласуват машинно, да сгъват два пъти машинната бюлетина преди да я подадат на член на секционните избирателни комисии (СИК) за печат. Причината за това е, че за първи път машинните бюлетини ще се пускат в прозрачни урни.


Досега сгъването на бюлетината нямаше значение, тъй като разписките от машините се пускаха в непрозрачни кутии.


Общественият съвет към ЦИК отбелязва, че на изборите на 2 октомври 2022 г. в някои секции, където са били поставени прозрачни кутии за разписките от машинното гласуване, при еднократно сгъване те се отваряли и е можело да се види вотът на избирателя, което ако се случи, ги прави невалидни.


Общественият съвет припомня, че ЦИК препоръчва хартиените бюлетини също да бъдат сгъвани по два пъти, за да не се разкрие вотът на избирателите.

Задържаните по сигнали за изборни нарушения са общо 91

Избори 2023: хроника (31 март)

© Красимир Юскеселиев


В сравнение с изборите на 2 октомври броят на сигналите и досъдебните производства за изборни нарушения е два пъти по-голям, съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров по време на съвместна пресконференция с Централната избирателна комисия (ЦИК).


Досъдебните производства за изборни нарушения, образувани от МВР към края на вчерашния ден, са 111, задържани са 91 души, каза главният секретар. По думите му броят на образуваните разследвания е над 2.3 пъти по-голям в сравнение с изборите през октомври 2022 г. Той добави, че числата постоянно нарастват, като отбеляза, че и в момента се провеждат полицейски акции по места в страната.


Оперативните сигнали за нарушения, свързани с изборния процес, са над 500, а явните сигнали са над 300, добави още Петър Тодоров.

Секциите в местата за лишаване от свобода ще са 25

Избори 2023: хроника (31 март)

© Надежда Чипева, Капитал


Общо 1315 лица, които в момента са в затворите и арестите в страната, имат право да гласуват. Данните са на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към 30 март т.г. Това са обвиняемите и подсъдимите, които нямат влязла в сила присъда към датата на провеждането на изборите за народни представители на 2 април 2023 г. В затворите техният брой е 704, в арестите – 611.


Правото на глас ще бъде упражнено в 25 изборни секции, образувани в местата за лишаване от свобода – 13 в затворите и 12 в арестите. Според Изборния кодекс избирателна секция се образува при наличието на не по-малко от десет избиратели. С разпореждане главният директор на ГДИН е издал указания за обезпечаване на реда и сигурността в местата за лишаване от свобода по време на изборния процес. Цялата организацията на парламентарните избори в затворите и арестите е уредена съгласно решение от 23.02.2023 г. на Централната избирателна комисия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK