Борисов иска коалиция с "Продължаваме промяната – Демократична България", Кирил Петков отказва

Борисов иска коалиция с "Продължаваме промяната – Демократична България", Кирил Петков отказва

© КапиталНай-доброто решение за правителство е коалиция на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", тъй като осигурява стабилно мнозинство. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю за Би Ти Ви. Той уточни, че подкрепа от всяка друга парламентарно представена партия ще е добре дошла.


Идеята на Борисов обаче беше отхвърлена от съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Пред "Евронюз" той обяви, че няма как да се прави коалиция с ГЕРБ и предпочита "ясно, прозрачно правителство на малцинството".


"Това е по-добре, отколкото една непрозрачна коалиция, в която никой не знае кой какво контролира", каза Петков. Като причина за отказа за коалиция с ГЕРБ посочи, че "Продължаваме промяната" е създадена с цел да се противопостави на "модела "Борисов" и поделянето на властта с ГЕРБ би било предателство към избирателите.
В може би последната си изява пред медии преди деня за размисъл Бойко Борисов няколко пъти използва думата компромис, като настоя политическите сили, които успеят да влязат в 49-ото Народно събрание да направят крачка към обединение. Като компромис от своя страна, който ще направи, Борисов посочи решението му да не се кандидатира за премиер, ако партията му спечели предсрочните избори на 2 април.


"Лидерът на партията победител да не е премиер е голям компромис. Най-добрият вариант е да се направи правителство между първите две политически сили. Една широка коалиция осигурява най-стабилно и най-дълготрайно управление. Който иска да подкрепя такава коалиция, но ядрото трябва да е от първите две партии. Ако не може да се намери такова решение, то тогава ще се водят преговори с останалите политически сили", уточни той.


Според него президентът Румен Радев не иска да има редовен кабинет и това си проличавало от действията на настоящото служебно правителство. Какво още каза той за настоящата власт четете тук.


Томислав Дончев: Не виждам възможни коалиции в бъдещия парламент
Томислав Дончев: Не виждам възможни коалиции в бъдещия парламент


Борисов подчерта, че инстинктът му подсказвал, че този път ще има правителство. Като стабилен кабинет той посочи такъв, който има 130-140 депутати. "Прекрасно ще е, ако и ДПС иска да гласува в подкрепа", добави лидерът на ГЕРБ. Той дори заговори за конституционно мнозинство, но допълни, че това ще се обсъжда след изборите.


За пореден Борисов заяви, че "Възраждане" и БСП няма как да бъдат партньори на партията му в управленска коалиция. Той призна за взаимно уважение с партията на Костадин Костадинов, но идеологическите различния между тях били прекалено големи. С левицата пък няма как да има коалиция, тъй като членовете на ГЕРБ са взели такова решение.


Правителство на малцинството е трайна нестабилност


Въпреки че по време на кампанията кандидати за депутати на ГЕРБ не изключиха възможността за опит за правителство на малцинството, Борисов отхвърли тази възможност. Той си припомни опита на партията за такъв кабинет, начело на който да е Никола Габровски, и заяви, че е непрофесионално партия с 60-70 депутати да се опитва да управлява по подобен начин.


Христо Иванов: Следващият парламент може да се окаже последният кръстопът на Борисов
Христо Иванов: Следващият парламент може да се окаже последният кръстопът на Борисов


"Първо, няма как да подкрепим правителство на малцинството на "Продължаваме промяната - Демократична България" без да участваме в него. Дали с експерти или с политически лица, но ще участваме. Второ, правителство на малцинството означава трайна нестабилност. Такъв кабинет не работи. Правителство и с малките партии няма да е устойчиво", отбеляза Бойко Борисов.


От своя страна Кирил Петков повтори тезата на "Продължаваме промяната - Демократична България", че ще предложи правителство на малцинството, което ГЕРБ, но и всяка друга партия в парламента следва да подкрепи.


"Ние сме готови да покажем една позитивна програма, която има много общи политики не само с Бойко Борисов, но с всички партии в парламента, където се гласуват промените. Готови сме да кажем, слушайте хора, не сме готови да направим компромис с ценностите си, както и да започнем да работим с вас, защото не сме забравили вашето минало. Но за да бъдат постигнати тези конкретни цели, гласувайте с нас, всички. И се надяваме, че ще получим над 121 от тези гласове", каза Петков. Той обаче не беше попитан от водещия как ще действа "Продължаваме промяната - Демократична България", ако първа по резултат след изборите стане ГЕРБ и тогава въпросът за подкрепа на нейно правителство е в полето на новата коалиция.


Асен Василев и Христо Иванов пред "Дневник" и "Капитал": как новата коалиция вижда управлението след изборите
Асен Василев и Христо Иванов пред "Дневник" и "Капитал": как новата коалиция вижда управлението след изборите

Екзотично е да няма главен прокурор


Бойко Борисов каза още, че широка коалиция между няколко партии, осигуряваща и конституционно мнозинство, ще може да направи правосъдна реформа. По думите му ГЕРБ ще гласува за такава, но категорично подчерта, че тя не трябва да доведе до избирането на Бойко Рашков за председател на антикорупционната комисия.


Лидерът на ГЕРБ определи като екзотична идеята да няма главен прокурор. Според него само една широка коалиция може да седне да обсъди въпросът със съдебната реформа и след това да вземе най-доброто решение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK