Журналист на БНТ е бил изгонен от предизборно събитие докато изпълнява задълженията си

Цвета Стратиева, по-известна като Флора

© Личен архив

Цвета Стратиева, по-известна като ФлораАсоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) съобщи, че журналистът от Българската национална телевизия (БНТ) Цвета Стратиева, по-известна в социалните мрежи като Флора, е била изгонена от събитие, с което официално бе закрита предизборната кампания на партия "Възраждане". Самото събитие е било публично и със свободен достъп.


В прессъобщението си до медиите организацията казва, че лично лидерът на партията Костадин Костадинов е призовал журналистката да напусне, като се е обърнал с обидни квалификации към нея. След като тя е отказала и е посочила, че е там в качеството си на журналист в БНТ, натоварен със задачата да отрази закриването на кампанията, привърженици на партията са я обградили и са я принудили да си тръгне, включително и със заплахи.

Флора е известна с това, че още от изборите през 2021 г. отразява предизборните кампании на политическоите сили, прави видеа с репортажи наречени "Един ден с всяка партия" и ги публикува в канала си в "Ютюб". От есента на 2022 г. тя официално е част от екипа на БНТ. Тази година материалите ѝ ще бъдат излъчени след края на изборния ден и не влизат в самата кампания.


"Възраждане" отново атакува журналист заради работата му
"Възраждане" отново атакува журналист заради работата му


От АЕЖ добавят, че инцидентът се е случил в петък вечерта и не е оповестен вероятно заради началото на Деня за размисъл. За инцидента организацията е получила потвърждение от Стратиева, а Костадинов е отказал коментар. Такъв не е бил получен и от пресцентътра на партията.
"Дневник" също потърси Стратиева, но журналистиката заяви, че за да бъдат спазени разпоредбите на Изборния кодекс, ще може да коментира едва след приключването на изборния ден. В понеделник се очаква официална позиция и от БНТ.


От АЕЖ посочват, че "опитите за унижаване и заплахите към журналисти са абсолютно недопустими" и призовават ръководството на телевизията да вземе отношение по случая и да защити журналистката Цвета Стратиева.


Костадинов нарече медии "чуждестранни агенти" и избяга от въпросите на "Дневник"
Костадинов нарече медии "чуждестранни агенти" и избяга от въпросите на "Дневник"

"Не смятаме, че оповестяването и осъждането на недопустимо отношение спрямо журналисти в деня за размисъл и в изборния ден нарушава разпоредбите на Изборния кодекс. Припомняме, че това поведение от страна на представители на "Възраждане" не е прецедент и отново призоваваме журналистите за солидарност. Предишните случаи бяха с представител на "Дневник" и репортер на "Дойче Веле", а сега на БНТ и това показва, че обект на подобна атака би могъл да бъде всеки. А потърпевша е свободата на словото и правото на обществото да бъде информирано.", посочват от отганизацията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK