На живо

Изборният ден: Вече има задържани за купуване на гласове

Изборният ден: Вече има задържани за купуване на гласове

© Лили ТоушекДнес в България се проведоха пети в рамките на две години парламентарни избори. Социологическите проучвания потвърждават, че в следващото 49-то Народно събрание ще бъдат представени пет политически формации.


През изборния ден всички лидери на водещи партии, както и президентът Румен Радев заявиха, че съставянето на редовно правителство трябва да е приоритет.


Всичко ще се реши в последния момент: финалните прогнози за вота на 2 април
Всичко ще се реши в последния момент: финалните прогнози за вота на 2 април


"Дневник" проследи на живо хода на изборния ден. По-долу в статията може да проследите гласуването на партийните лидери, данните за избирателната активност и сигналите за нередности. Новините от изборната нощ - резултатите от екзитполовете на социологическите агенции и от паралелното преброяване, както и първите резултати следете ту


Всичко, което трябва да знаете за парламентарните избори на 2 април
Всичко, което трябва да знаете за парламентарните избори на 2 април


На живо

Избирателната активност в затворите и арестите е над 90%

В затворите и арестите в страната са открити общо 25 изборни секции.

© Анелия Николова

В затворите и арестите в страната са открити общо 25 изборни секции.


По традиция, избирателната активност в местата за лишаване от свобода е над 90%, съобщи заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова, цитирана от БТА.


Към 30 март общо 1315 души в затворите и арестите в страната имат право на глас, по данни на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН). Това са обвиняемите и подсъдимите, които нямат влязла в сила присъда към датата на провеждането на изборите за народни представители.


В затворите и арестите в страната са открити общо 25 изборни секции.

Първи арести за купуване на гласове в Плевен и Сливен

Първи арести за купуване на гласове в Плевен и Сливен

© Красимир Юскеселиев


Полицията в Плевен и в Сливен е задържала двама мъже за купуване на гласове, а член на изборна секция в пловдивско е арестуван за употреба на наркотици.


Криминалисти в Плевен са задържали 68-годишен мъж от Горни Дъбник по подозрение, че е предлагал по 50 лева за глас в полза на определена партия. Той е в ареста за 24 часа като има данни, че мъжът се е занимавал с търговия с гласове и през 2017 година. Случаят е докладван на прокуратурата, съобщи БНТ.


Двама души са задържани за купуване на гласове в сливенския квартал "Надежда", съобщава "Нова телевизия". Полицията потвърди за ареста на мъжете и разкри, че са давали по 20 лева за гласуване за определена партия. В квартал "Надежда" бяха проведени няколко акции срещу купуването на гласове.


Председател на секционна комисия в кърджалийското село Стремци е задържан за агитация, съобщиха от Районната избирателна комисия в града. Бирол Тасим е председател на подвижна секционна избирателна комисия, която обслужва района на кърджалийското село Стремци.


В сигнал се посочва, че той е извършвал агитация и давал достъп до урната, докато други хора са гласували като по този начин е била нарушена тайната на вота. Нарушението е станало в самото село Стремци и председателя на подвижната секция е задържан за изясняване на фактите и обстоятелствата около деянието. Издирва се кметът на село Стремци Кемил Кемил, който е бил заснет да агитира на турски в днешния ден.


Член на изборна секция в пловдивското село Калояновое бил арестуван за употреба на наркотици. Рано сутринта изборният ден е започнал нормално. Красимир Даскалов се явил на работа, но около обяд е казал, че отива да обядва, каквото право има, когато има кворум в стаята, съобщава БНТ. Той обаче не се върнал, а членовете на СИК не разбрали защо. Малко по-късно от общинската администрация в Калоянова са ги уведомили, че Даскалов няма да се върне и са отправили към РИК искане да продължат работа в намален състав.

Полицията е получила 691 сигнала за нарушения

Полицията е получила 691 сигнала за нарушения

© Велко Ангелов


Изборният ден протича нормално, съобщават от МВР към 15 ч. и допълват, че към този час не са регистрирани сериозни нарушения на обществения ред.


Общо 691 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите са получени в полицията. Образувани са общо 138 наказателни производства, от тях 135 са свързани с купуване на гласове, от които 34 бързи производства.


Полицията е получила 691 сигнала за нарушения, изборната комисия - 37 (обновена)
Полицията е получила 691 сигнала за нарушения, изборната комисия - 37 (обновена)

Две жалби и тридесет и седем сигнала са постъпили в Централната избирателна комисия към 13:10 ч. каза говорителят на комисията Росица Матева.


От началото на предизборната кампания до 13:00 ч. от прокуратурата отчитат общо 719 преписки и 133 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите.

Избирателната активност към 16 ч. е малко над изборите през октомври

Камелия Нейкова посочи, че има съвпадение на избирателната активност към 16 ч. в сравнение с изборите на 14 ноември миналата година

© Георги Кожухаров

Камелия Нейкова посочи, че има съвпадение на избирателната активност към 16 ч. в сравнение с изборите на 14 ноември миналата година


Към 16 ч. избирателната активност е 27.27%, сочат официалните данни на Централната избирателна комисия, публикувани на сайта й. Гласували са общо 1 798 397 души от имащите право на вот. Най-ниска е избирателната активност в Кърджали - 20.52%. Най-много хора са гласували в 23 МИР в София - 34.59%. В 25-ти район в София активността е 34.59%, а в 24-ти - едва 24.6%.


"Има съвпадение на избирателната активност към 16 ч. спрямо изборите на 2 октомври миналата година. Няма изненади по райони и активността се движи в същите граници като на предходния вот", коментира председателят на ЦИК Камелия Нейкова, цитирана от "Нова телевизия".


През днешния ден 28 машини са спрели работа и е преминато към гласуване с хартиени бюлетини. На изборите на 14 ноември неработещите устройства са били 60.


Не флашките и кодовете, а новата хартия блокира машините, твърди новата коалиция

Божидар Божанов (вляво) и Асен Василев поотделно изказаха общата теза.

© Дневник

Божидар Божанов (вляво) и Асен Василев поотделно изказаха общата теза.Непремерените промени в Изборния кодекс и недоработени в резултат на тях неща, между които смената хартия, с която работят машините и грамажа й, са причината за проблемите при машинното гласуване според съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Той гласува хартията, а по информация на Би Ти Ви е успял да даде гласа си с машина едва от третия път.


Подобно мнение изказа във "Фейсбук" и бившият министър на електронното управление Божидар Божанов. Според него също ролките хартия, които са неподходящи за машините, са причината за десетките сигнали за проблеми при машинното гласуване днес. "Хартиеното мнозинство мислеше, че се заяждаме и казваше, че проблем няма да има. Ами има. И то не заради софтуер, "кодове", флашки и др. електронни елементи, а заради хартията, която те не знаеха как ще изглежда и как ще работи" пише Божанов.


ГЕРБ - Варна се оплака от партиен лидер, нападнал грубо опоненти

Освен кмет, Портних е и областен координатор на ГЕРБ във Варна.

© Надежда Чипева, Капитал

Освен кмет, Портних е и областен координатор на ГЕРБ във Варна.Варненската организация на ГЕРБ е подала жалба в Централната избирателна комисия срещу партиен лидер, позволил си в деня на вота "груби провокации, квалификации, нападки и неистини срещу политически опоненти" като ги е назовал поименно, съобщи пресслужбата на ГЕРБ.


Спорното изказване е отразено в предизборните студиа на националните медии, отбелязва ГЕРБ..


"В деня на вота това беше открита агитация с призив за негласуване за други партии. Изказването бе направено с цел уронване на престижа. Посоченото в жалбата е нарушение на Изборния кодекс", се казва в сигнала.


Името на партията и лидера не се споменават, но единственият партиен водач, гласувал във Варна и отразен в предизборните студиа на националните телевизии, е председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов. Костадинов, който е родом от Варна, след като гласува описа пред журналисти в мрачни краски състоянието на града като обвини за това поименно кмета Иван Портних (ГЕРБ).

Членове на комисии агитирали да се гласува с машина

Членове на комисии агитирали да се гласува с машина

© Лили ТоушекШестдесет и пет са машините за гласуване, които не работят по различни технически причини, обобщи говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева, цитирана от БНР. Общо машините са около 11 хиляди.


Причините са различни - неразчитане на смарт карти; липсваща чувствителност на дисплея; изписват се различни съобщения без машината без да може да започне работа, каза тя. Добави, че с тези машини няма да се гласува.


Матева съобщи още, че има доста сигнали от граждани за това, че членове на секционни комисии ги приканват да гласуват с машина, защото така било по-лесно. За такъв случай в Хасково съобщи и ГЕРБ.

Телевизионна камера показа как гласува Нинова

Телевизионна камера показа как гласува Нинова

© Лили ТоушекКамера на Би Ти Ви приближи изображението и показа как гласува лидерът на БСП Корнелия Нинова зад паравана в секцията в 25 ОУ "Петър Берон" (гр. София, ж.к. "Лагера", ул."Балканджи Йово"22).


От кадрите се вижда (а и присъстващите в студиото коментираха) коя партия отбелязва Нинова в бюлетината и може да се предположи с голяма вероятност за кого дава преференция. Секцията й е в 23-ти многомандатен избирателен район, където тя не участва в листата.


Нинова гласува с хартия като обясни на медиите, че го прави, защото смята, че този метод увеличава избирателната активност.


Вчера пресцентърът на партията й съобщи, че БСП е подала десетки сигнали до районни избирателни комисии за нарушение на Изборния кодекс, свързан именно с параваните, които замениха т. нар. тъмни стаички. "Служебното правителство не е изпълнило задължението си да осигури паравани. То е прехвърлило това задължение на общините без да осигури финансиране. Те от своя страна не могат да го изпълнят и масово в страната ще се гласува в тъмна стаичка. Това е грубо нарушение на Изборния кодекс", написа БСП.


Нарушението на тайната на вота на лидера на социалистите забеляза и ВМРО. В прессъобщение по този повод партията обяви изборите за несъстоятелни.


Ниска е избирателната активност в секциите в чужбина

В две секции – в Токио и в Осака, гласуват българските граждани в Япония

© Лили Тоушек

В две секции – в Токио и в Осака, гласуват българските граждани в Япония


Българите в чужбина гласуват в 737 секции в 61 държави. В секциите в Белгия изборите за Народно събрание преминават спокойно. В страната са открити 15 избирателни секции, в които могат да гласуват българските граждани. Само в три секции в Брюксел и в една в Гент е възможно гласуване с машина, съобщава БТА. Обичайно в страната подадените гласове са под шест хиляди.


Секции има също в градовете Антверпен, Льовен, Варегем, Масмехелен и Хаселт. Малко над 100 души са гласували в трите секции в посолството в Атина. В Гърция секциите са общо 21 и до момента няма сигнали за нарушения. В трите секции в посолството се гласува само с хартиена бюлетина. В другите две има поставени и машини. Там също гласуването протича спокойно, съобщава още БТА.


Пет секции има и на остров Крит, където също има българска общност. По една секция е открита в Александруполис, Кавала, Каламата, Комотини, Никити, на островите Кос, Родос и Миконос, в Патра, Солун и Ставрос.


Изключително ниска е избирателната активност на българите, които гласуват в изборна секция Берлин 1 - едва 40 души, съобщи БНР.


В Република Турция за настоящите избори са разкрити най-много секции - 162, като в 97 от тях се гласува с машина. В една от секциите в Турция е настъпил проблем с машината за гласуване, който е разрешен своевременно с бързата намеса на техническото лице на място и гласуването продължава без проблеми, съобщиха от министерството на външните работи.


В две от секциите в Анкара - в посолството на България и в квартал Синджан, се гласува с хартиени бюлетини, а в населения с много български изселници квартал Пурсаклар има и машинно гласуване. Няма информация за нередности в избирателните секции в турската столица. 17 души са гласували в българското посолството до 10:25 ч.


Към 11 ч. гласуването в окръг Измир, където са разкрити общо 22 секции, върви без проблеми. Всички секции са били отворени навреме и има доста избиратели, но няма големи опашки, съобщи БТА.


В две секции - в Токио и в Осака, гласуват българските граждани в Япония. Изборният ден там е започнал в 00:00 часа българско време на 2 април или 7 ч. местно време.


Първи зад граница отвориха секциите в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия - 22:00 часа българско време на 1 април (7:00 часа на 2 април местно време). Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в Сан Франциско и Калифорния, САЩ - в 6:00 часа българско време в понеделник, 3 април.


В чужбина българските граждани могат да гласуват с паспорт, лична карта или военна карта. В случай че срокът за валидност на документа за самоличност на избирателя е изтекъл, той се допуска до гласуване, ако представи удостоверение, издадено от дипломатическото или консулското представителство на България, че е подал заявление за издаване на нов документ за самоличност.

Гълъб Донев с удоволствие ще предаде щафетата на редовен кабинет

Гълъб Донев, снимката е архивна

© Цветелина Белутова

Гълъб Донев, снимката е архивнаСлужебният министър-председател Гълъб Донев повтори посланието си от седмицата, че гласуването "не е страшно" и многощ(кратно призова гражданите да гласуват.


Неговата оценка е, че организацията на изборите е много добра, няма инциденти и изрази надежда избирателната активност да се увеличи.


Ще предам щафетата на редовен кабинет и ще го направя с най-голямо удоволствие, каза Донев и изрази надежда, че уравнението за успешно управление да бъде съставено.


Президентът призова да се гласува, предпочете машинния вот

Президентът призова да се гласува, предпочете машинния вот

© Цветелина Белутова, КапиталПрезидентът Румен Радев очаква разумът и принципите да надделеят, а политиците да поставят на първо място интересите на гражданите. Най важното нещо е днес да се гласува, призова той.


Радев гласува с машина и каза, че е получил информация от секциите и от наблюдатели, че този метод засега има превес. Това е ефективен начин да се преодолеят недействителните, сгрешените и манипулираните бюлетини и до голяма степен - корпоративният вот, каза държавният глава.


Изрази убеденост, че органите на реда ще гарантират сигурността на вота и на гражданите. Запитан кога ще свика парламента, призова да се изчакат резултатите от изборите. В отговор на въпрос той посочи, че няма да бави свикването на следващото Народно събрание.


Избирателната активност към 11 ч. е колкото миналогодишната

Избирателната активност към 11 ч. е колкото миналогодишната

© Лили ТоушекИзбирателната активност към 11 ч. е 8.97 на сто, съобщи Централната избирателна комисия. Тя е едва с 0.08 процентни пункта по-висока, отколкото на предходните избори през октомври 2022 г.


Най-висока е в Монтана -14.07%, а най-ниска - в Кърджали - 6.45%. В 12 области резултатът е двуцифрен - освен Монтана и във Видин, Враца, София - област, Ловеч, Велико Търново, Разград, Силистра, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Смолян.


В София най-малко хора са отишли до урните в този час в 24-ти район - 6.75%. В 23-ти активността е 8.33%, а в 25-ти - 8.95%.


До 11 ч. днес са гласували 591 635 избиратели, сочат данните на ЦИК.


Няма сигнали за бомби през последните 24 часа, увери Демерджиев

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев гласува в Пловдив

© Велко Ангелов

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев гласува в Пловдив


През последните 24 часа няма постъпили сигнали за бомбени заплахи, съобщи в Пловдив служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той гласува във филиала на Основно училище "Душо Хаджидеков", съобщи БТА.


Вчера главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров съобщи пред журналисти в Пловдив, че подаването на сигнали за бомби е "станало заразно и доста лица са се увлекли по тази тенденция". По думите му всички те са установени благодарение на дирекция "Киберсигурност".Вчера в Пловдив за подаване на фалшиви сигнали бяха задържани две 15-годишни момчета и 23-годишен мъж, криминално проявен. Освен арестуваните 17-годишни в София на 31 март, има още три случая в страната, предимно на непълнолетни, които са задържани за изпращане на заплашителни имейли, каза Тодоров. По думите му арестуваните са общо около 8 души. От началото на седмицата десетки училища в цялата страна бяха евакуирани дни наред след подадени сигнали за поставени взривни устройства.

И Стефан Янев вижда пространство за диалог

Стефан Янев, снимката е архивна.

© Цветелина Белутова, Капитал

Стефан Янев, снимката е архивна.Очаквам с по-голяма вероятност да се състави правителство, защото виждам, че в политическото пространство има разговор за диалог, за повече разум, за съгласие по важните приоритети. Това заяви пред журналисти лидерът на "Български възход" Стефан Янев в отговор на въпрос дали очаква в 49-ия парламент да се състави редовно правителство, цитиран от БТА.


Янев каза, че е гласувал за предсказуемо настояще и по-добро бъдеще най-вече за децата и младите хора.


"Думите диалог и взаимодействие не са чужди на почти всички партии, така че се надявам, че това ще даде резултат и в крайна сметка партиите ще бъдат в състояние да седнат на масата в търсене на диалог, ще намерят онези правилни принципи, които са необходими за съставяне на мнозинство", каза лидерът на "Български възход". Групата на партията беше най-малката в предходния парламент.

"Възраждане" се надява да е първостепенна политическа сила

Костадин Костадинов, снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Костадин Костадинов, снимката е архивнаВъзраждане" няма да откаже да приеме подкрепата на който и да било, който би подкрепил нейно правителство, създадено от партията. Това заяви лидерът Костадин Костадинов след като гласува във Варна, се видя от видео, излъчено от Би Ти Ви. Той беше попитан дали политическата сила би приела участие в коалиционно управление, но преформатира отговора си.


Костадинов каза, че очаква след изборите "Възраждане" ще се превърне в първостепенна политическа сила.


Той насочи коментара си и към местния вот наесен, наричайки сегашното управление на Варна "престъпно" и го обвини, че е превърнало града в "дрипаво парцаливо гето".

Нинова гласува за по-силна роля на държавата

Нинова гласува за по-силна роля на държавата


Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви ,че е гласувала за по-високи доходи и ниски цени, за подкрепа за родното производство, да спре войната и за мир, за защита на децата от джендър идеологията, за стабилност и сигурност в държавата и по-силна роля на държавата при решаване на проблемите.


Тя изрази мнение, че за съставяне на правителство е необходимо партиите да изведат 5-6 общи приоритета и да разговарят върху тях. Малко по-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов застъпи обратното становище - първо да се състави правителство, а след това да се определят приоритети. (виж блока в 9.30 ч.)


"В цялата кампания виждам желанието на хората да има правителство, така че мисля, че ще се намери разум", каза Нинова. Тя съобщи, че след изборите БСП ще се допита до партийните членове каква тактика да предприеме.


Поясни, че е гласувала с хартия, защото смята, че това е начинът, при който избирателната активност ще е по-голяма.


Атанас Атанасов се обяви за възстановяване на парламентаризма

Атанас Атанасов, снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Атанас Атанасов, снимката е архивнаГласувах да възстановим парламентарната република, каза пред журналисти Атанас Атанасов, съпредседател на "Продължаваме Промяната - Демократична България", след като гласува.


По думите му през последните две години парламентът и парламентаризмът буксуват, а служебната власт е безконтролна. Така че е наложително да възстановим парламентарната република, парламентът за създаде редовна власт, която да бъде под парламентарен контрол, за да започнем да решаваме всички задачи, които са се натрупали, заяви Атанасов.


Той изрази увереност, че коалицията "Продължаваме промяната -Демократична България" ще е първа политическа сила и ще предложи правителство, за чиято подкрепа ще преговаря държавнически с останалите.

Карадайъ призова политиците за разум, отговорност и диалог

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, снимката е архивна.

© Велко Ангелов

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, снимката е архивна.Гласувах с разум, отговорност и в диалог политиците да тръгнат да решават проблемите на хората. Гласувах с разум, отговорност и диалог да излезем от тази политическа криза, в която се намираме, защото преди да излезем от нея нито една от другите кризи няма как да бъдат решени. Това каза след като упражни правото си на глас в Кърджали лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, цитиран от БТА.


На въпрос защо е предпочел машинно гласуване вместо хартиена бюлетина, както е направил почетният председател на ДПС Ахмед Доган, Карадайъ отговори, че е гласувал с бюлетина от машина.


По думите му на тези избори не говорим за очакване за по-висока активност при гласуване и с машина, и с хартиена бюлетина, а за възможността българските граждани да могат да упражнят конституционното си право.

Борисов: Изглеждаме сами срещу всички, но имаме и най-големи възможности за маневри

Борисов: Изглеждаме сами срещу всички, но имаме и най-големи възможности за маневри

© ReutersЛидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви след като гласува, че ако политиците не проявят мъдрост и не се състави правителство след изборите, това ще е самоубийствен атентат за страната и вещае не само шести, но и седми предсрочни избори в бъдеще.


"При тази ужасна война и преразпределяне на света и цялата верига от доставки ние трябва много ясно да стоим при демократичния свят", каза той. пред журналисти.


Лидерът на ГЕРБ изрази несъгласие със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, според когото формулата за съставяне на правителство е обединение около приоритети. Борисов каза, че "не може да се говори за приоритети преди да се състави правителство, защото всеки ще си постави неговия приоритет".


Кампанията е едно, от утре става друго


Бойко Борисов,

лидер на ГЕРБ


"Кампанията е едно, от утре става друго", заяви лидерът на ГЕРБ . Добави, че винаги е демонстрирал компромиси, а "кой колко голям компромис ще направи, ще зависи от резултатите".


"Аз бих управлявал и бихме управлявали, отчитайки българите, които гласуват за всяка една формация. Това важи и за тях", каза той по адрес на своите политически опоненти.


"Изглеждаме сами срещу всички, но имаме най-големи възможности за маневри", описа Борисов позицията на партията си.


Той каза, це е гласувал с хартия, както се прави "в целия демократичен свят."


Кирил Петков: Няма спасител, всичко зависи от нас

Кирил Петков: Няма спасител, всичко зависи от нас

© Георги КожухаровСъпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че е гласувал с машина за това България да има нормално европейско правителство, нормални европейски пътища, нормално европейско здравеопазване и образование.


"Не искам двете ми дъщери да учат в чужбина, искам третата да се върне в България. Искам, когато реша да се видя с приятели във Варна, да пътувам 3 часа, а когато пътуваме в Европа, да не ни проверяват документите на всяка спирка. Гласувах, защото няма спасител, а бъдещето зависи от всички нас", каза последният редовен премиер, чието правителство падна след вот на недоверие през юли 2022 г. след като един от коалиционните партньори се оттегли.


Христо Иванов: Прекрасен ден да тласнем България напред

Христо Иванов: Прекрасен ден да тласнем България напред

© Цветелина Белутова, КапиталПолитиците да се движат към хоризонта на здравия разум, а не на личните амбиции, призова съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов след като гласува. Формацията участва в изборите в коалиция с партия "Продължаваме промяната".


Иванов каза, че е гласувал за излизане на страната от безпътицата и поемане напред. Политическата сила, която представлява, съзнава своята отговорност за съставяне на правителство, увери той.


Коалиция означава съвместно управление, което изисква високо ниво на доверие и разбирателство.


Христо Иванов,

съпредседател на "Демократична България"


В отговор на въпрос за евентуално коалиране с ГЕРБ повтори, че коалиция означава съвместно управление, което изисква високо ниво на доверие и разбирателство - условия, които не вижда. Ще търсим формула за обединение около конкретни приоритети ясни за всички. Това би трябвало да е достатъчно основание, ако наистина искаме да имаме правителство, а не да делим разни неща, каза Иванов.


Той гласува с машина и призова всички, които искат гласът и преференцията им да бъдат отчетени, да използват този метод.


Машини отпечатвали празни или по-къси бюлетини

Росица Матева

© Георги Кожухаров

Росица МатеваВ Централната избирателна комисия има подадени сигнали от пет Районни избирателни комисии за машини, които са отпечатали празни бюлетини или много къси бюлетини, на които не е отразен вотът на избирателите. Това съобщи пред Би Ти Ви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.


В три от случаите на избирателите е дадена възможност да гласуват повторно и тогава вотът им е бил отчетен.


Предстои ЦИК да приеме указания към Районните избирателни комисии как да се действа при други подобни случаи.

Ахмед Доган гласува с хартиена бюлетина

Ахмед Доган гласува с хартиена бюлетина

© Лили ТоушекПочетният председател на ДПС Ахмед Доган не знае кое е предпочитаният партньор на ДПС за съставяне на правителство. Преди да гласува тази сутрин пред "Дневник" той каза, че въпросът е към действащите лидери и добави, че от 10 г. вече не е в активната политика.


След като на изборите през октомври не отговори на въпроса на "Дневник" чий е Крим, сега Доган подмина и въпроса дали руският президент Владимир Путин трябва да бъде арестуван, ако дойде в България. Държавният глава на Русия има присъда от международния съд в Хага, а отношението към този въпрос на политиците е знаково за тяхната външнополитическа ориентация.


Доган гласува с хартиена бюлетина - възможност, дадена с промяна в Изборния кодекс с гласовете и на неговата партия.


На излизане от секцията, придружаван от засилена охрана, Доган вдигна палец.


За разлика от предходни избори, този път почетният председател не беше придружен от дългогодишния пиар на движението Велислава Кръстева. Присъствието й в секцията до Доган на 2 октомври 2022 г. доведе до скандал в Народния театър, където тя отговаряше за връзките с обществеността, и в крайна сметка й коства поста.


Нощта премина без произшествия

Нощта премина без произшествия

© Лили ТоушекВ нощта преди деня на изборите не са регистрирани сериозни инциденти, съобщи БТА като се позова на Министерството на вътрешните работи.


След бомбените заплахи към училища от последните дни избирателните секции са под засилена охрана. министерството уверява, че са предприети всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряването на спокойно протичане на изборния ден.


Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са сътносими към действията на МВР, на денонощната телефонна линия 02 90 112 98 и имейл [email protected].

Звената на Дирекция "Български документи за самоличност" ще работят в днешния ден от 8.30 до 19 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.

МВР припомня, че в изборното помещение не се допускат въоръжени, както и хора, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Изборният ден започна първо в Нова Зеландия и Австралия

Българите в Крайстчърч, Нова Зеландия, гласуваха първи.

© МвНР

Българите в Крайстчърч, Нова Зеландия, гласуваха първи.Изборният ден започна първо в Нова Зеландия и Австралия.


Докато в България все още вървеше денят за размисъл, гласоподавателите в най-източните части на земното кълбо вече се отправиха към урните. В Оукланд и Крайстчърч, Нова Зеландия, секциите отвориха в 22:00 часа българско време на 1април.


Два часа след Нова Зеландия започна и гласуването в Австралия.


Последни ще затворят секциите в американския щат Калифорния, където изборният ден приключва в 6 часа българско време в понеделник на 3 април.


Зад граница има разкрити общо 737 избирателни секции в 61 държави. Най-много са в Турция - 162, във Великобритания - 118 секции, в Германия - 74, в Испания - 64, в САЩ - 56. В 245 секции зад граница ще има поставени машини за гласуване, като най-много от тях са в Турция - 97. В Германия и Великобритания машините са съответно 36 и 35.


Адресите на секциите са публикувани тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK