Полицията е получила 691 сигнала за нарушения, изборната комисия - 37 (обновена)

През нощта не е имало произшествия с нито една секция и всички са отворили тази сутрин нормално, посочи министърът на вътрешните работи

© Лили Тоушек

През нощта не е имало произшествия с нито една секция и всички са отворили тази сутрин нормално, посочи министърът на вътрешните работиИзборният ден протича нормално. Към момента няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред, уверяват от МВР към 15 ч.


Според обобщените данни, до този час са получени общо 691 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Образувани са общо 138 наказателни производства, от тях 135 са свързани с купуване на гласове, от които 34 бързи производства.Сигнали за изборни нарушения са подадени в подвижна секция в кърджалийските села Стремци и Ястреб, съобщи "Нова телевизия". Според информация на медията, на аудиозапис се чува как кмет агитира на турски език. В Ястреб придружител е попълнил номера в бюлетината, а председателят на подвижната секция я занесъл до урната. Вторият е арестуван. Сигналът срещу него е подаден по-рано през деня от политическа партия.


Две жалби и тридесет и седем сигнала са постъпили в Централната избирателна комисия към 13:10 ч. каза говорителят на комисията Росица Матева.
"Втората жалба е свързана с решенията на РИК-Разград. Доста от тях са за нарушения на Секционни избирателни комисии. Според подателите на сигналите част от секционните комисии приканват избирателите за машинно гласуване. Постъпил е сигнал, че избирател не е можел да поправи вота си, след като е гласувал на машина, но това не е така. Когато избирател предпочете да гласува с машина, той може да променя вота си, колкото пъти иска", каза Матева.


Матева обяви, че 65 машини не са проработили в цялата страна. Паричните са различни. В тези секции гласуването продължава с хартиена бюлетина.


"Към 13:20 ч. машините, които не работят са 65 и в тези секции се преминава на гласуване с хартиена бюлетина. Причините са различни - неразчитане на смарткарти, няма чувствителност на дисплея, изписват се надписи на дисплея, без да може да започне работа", каза още говорителят на ЦИК.


МВР отчете 100% ръст на досъдебните производства


По-рано днес служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи в Пловдив, че са образувани общо 133 досъдебни производства за нарушение на изборните права на гражданите. Арестувани са 144 души до вчерашния ден (1 април). По думите на министъра повече са опитите да се манипулира вотът. Министърът отчете 100% ръст в броя на досъдебните производства и 50% за задържаните в сравнение с предходните предсрочни парламентарни избори, проведени миналата година.


"Дневник" следи на живо хода на изборния ден: гласуването на партийните лидери, данните за избирателната активност и сигналите за нередности.


"Прогнозите се оправдават - повече са опитите да се манипулира вотът, но както обещахме, по-активна е и работата на полицията. Постоянно се работи по сигнали, провеждаме специализирани операции, които ще продължат и след изборния ден", каза още Демерджиев.


Изборният ден: Вече има задържани за купуване на гласове
Изборният ден: Вече има задържани за купуване на гласове


През нощта не е имало произшествия с нито една секция и всички са отворили тази сутрин нормално, каза още Демерджиев и добави, че през последните 24 часа не е имало сигнали за бомби в училищата.


"Ситуацията е спокойна и апелирам гражданите да упражнят правото си на глас", каза още министърът.


Всичко, което трябва да знаете за парламентарните избори на 2 април
Всичко, което трябва да знаете за парламентарните избори на 2 април


По-рано днес от МВР съобщиха, че към 15,30 часа на 1 април в МВР са получени общо 596 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Образувани са общо 130 наказателни производства. Бързите производства са 31. Образуваните досъдебни производства, разследвани по общия ред, са 11.


Прокуратурата отчете най-много разследвания в София


От прокуратурата отчетоха, че към 13,00 часа на 1 април са образувани общо 760 преписки, от които 122 досъдебни производства, за нарушения на политическите права на гражданите. Най-много досъдебни производства са образувани в апелативен район София - 40 бр. На следващо място е Бургас (28), а след това са Варна (25 броя), Пловдив (15) и апелативен район Велико Търново с 14 досъдебни производства.


Прокуратурата в повдигнала обвинения на 5 души. По образуваните досъдебни производства са извършени множество действия по разследването, предстои анализиране на доказателствата.


ГЕРБ: Кмет нарушава Изборния кодекс


Кметът на с. Черна могила в община Айтос нарушава Изборния кодекс, сигнализират от централата на партия ГЕРБ в Бургас. Юсеин Юсеин Юсеин е действащ кмет на селото. Той обаче е регистриран и като
застъпник на кандидатската листа, твърдят от партията.


Съгласно чл. 3, ал. 3 от Изборния кодекс: "Едно лице не може да участва в повече от едно качество в един вид избор - кандидат, наблюдател, застъпник, представител на партия, коалиция или инициативен комитет, член на инициативен комитет, член на избирателна комисия, анкетьор, придружител и друго подобно."


В Раздел I "ПОДГОТОВКА НА ИЗБОРИТЕ И ОБЕЗПЕЧАВАНЕ" от Изборния кодекс са описани органите и институциите, пряко ангажирани в изборния процес. Кметовете са от кръга на лицата, осъществяващи дейности по организационен и технически характер по осигуряването на избирателните комисии, включително с бюлетини, изборни книжа, техника, консумативи и други материали.


От ГЕРБ са внесли жалбата в РИК - Бургас, и молят да бъде извършена проверка на сигнала, като при установяване на извършено нарушение да се предприемат и последващи действия по законосъобразност.


Избори 2023: ръчно броене, електорална апатия и мрачни перспективи за кабинет
Избори 2023: ръчно броене, електорална апатия и мрачни перспективи за кабинет


В София ГЕРБ - СДС подаде серия от жалби до Централната избирателна комисия, в които сигнализира за нередности в изборния процес. Членове на секционни избирателни комисии на територията на Столичната община масово подканват избирателите още с влизането в секцията да преминат към гласуване с машина.


Те посочват, че това е нарушение на ИК, тъй като в чл. 206, ал. 1 е посочено, че избирателят може по свой избор да гласуват с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване. В жалбите са посочени и конкретни СИК - 44 СИК в 164 ГПИЕ "Мигел де Сервантес"; 9 СИК в Медицински колеж "Йорданка Филаретова"; 63 СИК в 97 СУ "Братя Миладинови" и други.


"Моля да бъде извършена незабавна проверка и да бъдат предприети необходимите действия за преустановяване на умишленото и непозволено насочване към машините", се посочва в изпратените жалби.


Изборен експерт: Премахването на тъмните стаички беше много добра идея
Изборен експерт: Премахването на тъмните стаички беше много добра идея

"Ти броиш": Кмет кара избиратели до секциите с личния си автомобил


Над 50 сигнала обработиха и предадоха юристите от Правния щит на платформата за честни
избори "Ти броиш" до обяд в изборния ден. Сигналите се подават от близо 14 000 Пазители на
вота - доброволци и членове на секционни комисии от целия свят.


"Най-фрапантните сигнали са за намеса в изборния процес от страна на представители на
местната власт, за които вече сме сезирали ЦИК. По наша информация например кметът на
силистренското село Суходол е извозвал с личен автомобил жители на селото до изборното
помещение, където е влизал без да има право на това", казва ръководителят на юридическия
екип на "Ти броиш" Надежда Йорданова.


"Получихме сигнал и от Община Руен, където представители на общинската администрация са
проверявали избирателните списъци за имена на гласували граждани", допълва Йорданова.
В Ихтиман представител на ПП ГЕРБ е носил бадж с изписано името на партията, вместо
задължителния по Изборния кодекс надпис "Представител на партия".


Други често срещани нарушения са за непоставяне на печати върху бюлетините от машинно гласуване, както и за неработещи машини, за които секционните комисии не сигнализират. В различни секции са поставяни и непрозрачни кутии за събиране на бюлетините.


На сайта на инициативата Tibroish.bg вече е налична и карта с получените сигнали. Те могат да
бъдат подавани и от граждани, които не са предварително регистрирани за участие в
инициативата.


Днес в България се провеждат пети в рамките на две години парламентарни избори. Според социологическите проучвания в следващото 49-о Народно събрание ще бъдат представени пет политически формации, а влизането на още една е под въпрос. "Дневник" следи на живо хода на изборния ден: гласуването на партийните лидери, данните за избирателната активност и сигналите за нередности.


От МВР припомнят, че гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и имат отношение към действията на МВР, на денонощната телефонна линия 02 90 112 98 и имейл [email protected].

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK