На живо

След изборите: "Продължаваме промяната" няма да подкрепи кабинет с мандат или участие на ГЕРБ

След изборите: "Продължаваме промяната" няма да подкрепи кабинет с мандат или участие на ГЕРБ

© Георги КожухаровМалките разлики в резултатите и възможността за обрати във всеки момент доведоха до пълно мълчание на партийните централи повече от денонощие след края на петите поредни парламентарни избори, състояли се на 2 април. Днес от "Продължаваме промяната" обявиха, че няма да подкрепят кабинет с мандат или участие на ГЕРБ. Официална позиция от втория участник в новата коалиция, която е втора след изборите, "Демократична България" няма.


Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини президента и "Левицата" за по-слабия резултат на партията си на тези избори.


"Дневник" следи първите коментари и заявките за изход от политическата криза, статията се обновява.

На живо

Избирателната комисия коригира данните от изборите заради пропуснати протоколи

Избирателната комисия коригира данните от изборите заради пропуснати протоколи

© Георги КожухаровЦeнтралната избирателна комисия коригира публикуваните в понеделник вечерта данни при 100% обработени секционни протоколи в Районните избирателни комисии. Причината е в пропуснатите данни от 11 секционни комисии зад граница, съобщи БНР.


След корекцията няма разместване между шестте формации, които влизат в 49-ото Народно събрание. Подкрепата за ГЕРБ-СДС се понижава с 2 стотни от процента и вече са 26.49%.


За втората по резултат коалиция - "Продължаваме промяната - Демократична България", резултатът е 24.57%, като са добавени 3 стотни от процента. Партия "Възраждане" получава 14.16%, като корекцията е стотна нагоре.


Движението за права и свободи е без промяна - 13.72%; "БСП за България" получава 8.93% или с една стотна надолу. Няма промяна в резултата на "Има такъв народ" и той 4.11%.


В четвъртък ЦИК трябва да обяви окончателните резултати след проведените предсрочни избори, а в неделя да съобщи и имената на избраните за депутати.


Проучване на "Алфа рисърч": Над 69% от хората искат партиите да излъчат правителство

Проучване на "Алфа рисърч": Над 69% от хората искат партиите да излъчат правителство

© Велко Ангелов69.2% от хората искат партиите да намерят вариант за излъчване на редовно правителство. Това показва проучване на агенция "Алфа рисърч" за Би Ти Ви. То е проведено между 25 и 29 март, тоест преди последните предсрочни избори, като е обхванало 1013 пълнолетни.


На въпроса "Как да се реши политическата криза 35.6% от анкетираните искат да се състави кабинет на победилата политическа сила и по-малки партии. За 20.9% най-добрият вариант е да се направи коалиция между двете най-големи сили в Народното събрание.12.8% от запитаните предлагат да се направи правителство на малцинството.


Даване на повече власт на президента е изход от политическата криза за 8.2% от анкетираните. 7.3 на сто са на мнение, че трябва да се провеждат избори, докато някоя партия не получи мнозинство.


15.2% от анкетираните нямат мнение.

"Продължаваме промяната" отказа подкрепа за ГЕРБ

"Продължаваме промяната" отказа подкрепа за ГЕРБ

© Юлия ЛазароваНационалният съвет на "Продължаваме Промяната" е взел решение партията да не подкрепи кабинет с мандат или участие на ГЕРБ. Това обяви съпредседателят на формацията Асен Василев. Той допълни, че Националният съвет на "Продължаваме промяната" "дава мандат на Изпълнителния съвет да излъчи представители, които да водят разговори по политики с всички парламентарно представени партии".


"Ние ясно обещахме на нашите гласоподаватели един нормален европейски живот, което включва честни и свободни избори", беше краткият коментар на други съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.


Предиобед от пресцентъра на "Продължаваме Промяната - Демократична България" изпратиха съобщение до медиите, в което уведомяват, че днес предстои среща на ръководните органи в коалицията, на която ще бъде взето общо решение за следващи действия.


От "Демократична България" заявиха пред "Дневник", че засега ще се въздържат от коментар на решението на "Продължаваме промяната".


В краткото съобщение от пресслужбата на "Продължаваме промяната" се казва че "на съвместен брифинг на коалицията "Продължаваме Промяната-Демократична България" ще отговорим на всички допълнителни въпроси. Ще ви информираме допълнително за деня и часа".


Христо Петров-Ицо Хазарта: Ще понесем цялата изобретателност на злото

Христо Петров-Ицо Хазарта: Ще понесем цялата изобретателност на злото

© Цветелина Белутова, КапиталДълъг ще бъде пътят. Ще се караме, ще се разочароваме, ще търпим насмешки и лъжи. Ще понесем цялата изобретателност на злото. И всичко, абсолютно всичко ще си струва заради нас, заради тези, които ни създадоха и възпитаха, и заради тези след нас", написа днес във "Фейсбук" бъдещият депутат от "Продължаваме промяната - "Демократична България" Христо Петров, известен като Ицо Хазарта.


Той посочва, че пред последния месец се е убедил, че има огромен брой хора, на които им пука и са готови да направят всичко за страната си. "Срещнах се лично с хиляди такива хора. С много от тях сме съмишленици, с други имаме различни позиции. Винаги обаче в личния разговор с някого можеш да усетиш дали наистина мечтае за по-хубава България. Пълно е с такива хора - казвам ви го, защото ги видях с очите си", подчертава рапърът, който влезе в политиката.


Ицо Хазарта посочва, че 60-те процента от хората, които не са гласували, имат това право. "Работата на хора като мен е да ги убедят, че смисъл има. Ще стане, макар и бавно", убеден е той. Петров, който в 25-и МИР в София събра повече гласове от Бойко Борисов, благодари на всички, които са го подкрепили.

Татяна Дончева: Времето беше кратко, за да се наложи брандът "Левицата"

Татяна Дончева: Времето беше кратко, за да се наложи брандът "Левицата"

© Юлия ЛазароваОт всичко, което излезе от устата на Корнелия Нинова, има едно вярно нещо, че БСП ще е единствената лява партия в парламента. Всичко останало, казано от нея днес, е за анализ от психиатър, заяви пред Би Ти Ви Татяна Дончева. Нейното движение 21 беше част от новата коалиция "Левицата", която беше обвинена от Нинова, че е направила опит за убийството на БСП. Дончева подчерта, че според социологическите проучвания много малко от гласовете за "Левицата" идват от БСП.


"Създадохме "Левицата", защото много леви хора - поне 500 хил., не са представени в парламента. Времето беше кратко, за да се наложи брандът и да ни припознаят като техни представители, но и това ще стане", уверена е Дончева. Тя подчерта, че новата коалиция е готова да се включи и в местните избори.


"Мисията за стабилно правителство е възможна само когато има сериозни и стабилни политици. Когато ги няма, дори и при сериозно мнозинство кабинетът ще крушира. В парламента няма никаква експертиза. Не виждам и каква експертиза ще има в един министерски съвет, избран от тези хора", обобщи Дончева.


Повече вижте във видеото

Кой гласува с "Не подкрепям никого"

Кой гласува с "Не подкрепям никого"

© Цветелина Белутова, КапиталБългарин в активна възраст, от областен град, работещ, образован, гласуващ предимно с машина. Така изглежда в преобладаващия случай профилът на гласувалите с "Не подкрепям никого" на изборите в неделя, когато посочилите тази опция достигнаха исторически рекорд.


При обработени 100% от протоколите в ЦИК така са гласували 108 842 души, което ако беше вот за политическа сила, щеше да ѝ отреди шесто място с група от 11 депутати, според изчисление на "Дневник".


Какво сочат данните на социологическите агенции от екзит пол в изборния ден за профила на гласувалите с "Не подкрепям никого" - четете тук.

Лидерът на БСП обвини "Левицата" за резултата и отхвърли възможността за оставка

Лидерът на БСП Корнелия Нинова потвърди намерението си да свика вътрешнопартиен референдум, който да определи поведението на партията в 49-ото Народно събрание и при сформиране на правителство.


"След началото на новия парламент ще направим вътрешнопартийно допитване как да се държи парламентарната група - да влиза ли в правителство, да подкрепя ли някого, да стои ли в опозиция. Ще решават хората", заяви Нинова в първото си изявление след предсрочните избори в неделя. На тях БСП остана на пета позиция с малко под 9% подкрепа.


Нинова отчете, че партията ѝ има сходно представяне на това от октомври 2022 г., макар данните да сочат, че левицата е загубила още над 7 хил. гласа. Тя обвини за резултата "Левицата" - обединението на някогашни знакови лица на социалистическата партия, което беше конкурент на партията на изборите и завърши с резултат от 2.24% и над 56 хил. гласа.


"Имаше добра организирана манипулативна кампания срещу БСП", заяви тя и допълни, че не за първи път срещу социалистите се изправя партия двойник и че целта - да вредят на социалистите и да им отнемат гласове, частично е постигната. По думите ѝ това е било "планирано, организирано, подплатено с много финанси, с подкрепата на служебния кабинет чрез назначени от правителството на президента Румен Радев области управители". Въпреки това според Нинова планът за убийство на БСП не е успял.


Лидерът на БСП призова бившите си съпартийци, които сега са в "Левицата", да спрат да говорят какво ще прави партията и вместо това да се върнат в нея:


Наиграхте се! Каквото можахте, повредихте. Върнете се сега в БСП и да видим какво можем да направим заедно!

Корнелия Нинова,
лидер на БСП към водачите на

ГЕРБ и новата коалиция вероятно ще запазят мълчание и днес


На втория ден след изборите двете коалиции, които спечелиха най-много гласове - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България", няма да коментират пред медии изборните резултати и възможностите за постигане на мнозинство зад редовно правителство.


Пред "Дневник" от ГЕРБ потвърдиха, че лидерът на партията Бойко Борисов се среща в централата на партията с ръководството ѝ и с бъдещи депутати, но отрекоха да става дума за заседание на ръководството, а пиарът на партията каза за "Дневник", че и днес няма да има изявление или пресконференция на Борисов. Електронното издание на вестник "24 часа" междувременно съобщи, че бившият премиер ще изчака обявяването на окончателните данни от Централната избирателна комисия в четвъртък, за да говори официално.


От пресцентъра на "Продължаваме Промяната - Демократична България" изпратиха съобщение до медиите, в което уведомяват, че днес предстои среща на ръководните органи в коалицията, на която ще бъде взето общо решение за следващи действия.


"Допълнително ще отговорим на всички въпроси на медиите и обществото на съвместен брифинг, който ще обявим своевременно", пише в писмото, без да се дават други подробности. По информация на "Дневник" по всяка вероятност коалицията и днес ще се въздържи от коментар.

Президентът намекна, че няма да бави процедурата за кабинет и призова за разговори

Румен Радев

© Цветелина Белутова, Капитал

Румен РадевВ първи коментар след предсрочните избори президентът Румен Радев отказа да отговори на коя дата ще свика новото Народно събрание и колко дълга планира да бъде този път процедурата по връчване на мандатите за съставяне на правителство. Той обаче призова партиите да не чакат формалното начало на разговорите при него, а да търсят възможности за формиране на редовен кабинет.


Радев даде да се разбере, че не е склонен да разтяга сроковете, като миналия път, когато използвайки дадените му от Конституцията възможности, удължи процедурата до почти четири месеца. Той попита риторично: "Какъв беше резултатът, като дадох време за постигане на разбирателство миналия път? И каква беше риториката по отношение на президентската институция? Че президентът иска да управлява със служебното правителство и затова разтяга процедурата."

Нека заработи Народното събрание, това ще е показателно как ще се развие и процедурата с мандатите

Румен Радев,
президент

С обяснението, че администрацията му е в постоянна връзка с Централната избирателна комисия и следи кога тя ще приключи работата си, държавният глава си остави възможност да свика парламента още преди Великденските празници. По закон изборната комисия разполага с време до четвъртък (6 април) да излезе с окончателните резултати, а до неделя (9 април) да оповести имената на новите депутати. Днес Радев подчерта, че има готовност веднага след това да издаде указа, с който да насрочи първото заседание на Народното събрание. Това прави възможни датите 12 или 13 април. По неофициална информация обаче по-вероятно е депутатите да бъдат свикани след празниците - на 18 или 19 април. Едва след избирането на председател и конституирането на парламентарните групи може да започне процедурата по опитите за излъчване на правителство.


"Нека заработи Народното събрание, това ще е показателно как ще се развие и рулетката с мандатите", заяви Румен Радев. Той повтори, че първостепенната задача на партиите е да се обединят около приемането на държавен бюджет и проектозаконите, свързани с европейския План за възстановяване и устойчивост. Допълни, че пред тях стои решаването на "изключително сложно уравнение": да спазят предизборните си заявки да не се вдигат данъци, но заедно с това да се увеличат разходите на държавата, без да се надхвърля заложения 3-процентен дефицит.

"Левицата!" ще участва и на местните избори

Мая Манолова (лидер на Изправи се, България) и Татяна Дончева

© Анелия Николова

Мая Манолова (лидер на Изправи се, България) и Татяна ДончеваКоалиция "Левицата!" продължава съществуването си и ще се яви на местните избори през есента. Това съобщи във "Фейсбук" лидерът на участващата в нея партия "Движение 21" Татяна Дончева. Коалицията, в която са още АБВ, "Изправи се, България", "Български земеделски народен съюз "Александър Стамболийски", получи 2.24% на изборите и остана извън парламента.


"Предстои следващите месеци да работим по организационното укрепване и международното легитимиране на формацията, както и върху създаването на единен политически субект", посочва Дончева.


Юрист: Ако президентът бърза да връчи първия мандат, целта е отново да има избори

Юрист: Ако президентът бърза да връчи първия мандат, целта е отново да има избори

© ДневникАко президентът Румен Радев побърза да връчи първия мандат за съставяне на правителство, това ще е знак, че целта е отново да има избори в края на юли.


Това коментира доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет, пред БНР. Аргументът за прогнозата ѝ е, че връчването на мандата формално ще задейства конституционната процедура, в която има фиксирани, макар и разтегливи до известна степен, срокове.

Киселова припомни, че според основния закон към връчване на мандат се пристъпва след консултации с парламентарните групи, т.е. първо трябва да се конституира Народното събрание, да избере председател и да формира групите си.

Въпрос на преценка на президента след това е дали да направи консултациите едновременно с всички групи, или да разтегли срещите във времето, давайки време на партиите за формални и неформални преговори. Първата хипотеза беше демонстрирана през април 2021 г., а втората - след предишните избори през октомври 2022 г. Според доц. Киселова има два възможни пътя, които държавният глава може да избере след изборите:

  • "Първият е сравнително бързо да бъдат водени консултациите и да станем свидетели на бързо връчване на първия проучвателен мандат. Това ще канализира и структурира процедурата. Ще има срокове, макар и някои да са ориентировъчни.
  • Другата възможност е да бъде формирано правителство и то да организира предстоящите местни избори. Този вариант е по-малко вероятен."

Прогнозата на юриста е, че Румен Радев ще свика Народното събрание веднага след празничните дни около Великден, т.е. на 18 или 19 април.

Бивш зам.-министър твърди, че текат преговори между ГЕРБ и "Демократична България" за кабинет

Иван Христанов

© Георги Кожухаров

Иван ХристановИван Христанов, зам.-министър на земеделието в правителството на Кирил Петков, обяви днес в интервю за общественото радио, че според информация от неназован министър в действащото служебно правителство в момента се водят преговори между ГЕРБ и "Демократична България" за съставяне на правителство.


Той изрично уточни, че ставало дума за разговори само с една от партиите в коалицията, останала втора на току-що приключилите предсрочни избори. "Не поддържам връзка с ръководството на "Продължаваме промяната", но това сигурно е достигнало до тях през социалните медии", каза бившият зам.-министър.


Христанов беше едно от знаковите лица на "Продължаваме промяната" заради опитите да отстрани фирмата, контролираща от години пропускателния пункт с Турция на Капитан Андреево и получените смъртни заплахи в резултат на работата му. В началото на годината той обяви, че се оттегля от партията и планира собствен политически проект, а оттогава говори за лагери и напрежение в ръководството на "Продължаваме промяната". В интервюто на БНР днес той повтори, че е напуснал, след като получил покана да се включи във вътрешнопартиен преврат, но отказа подробности.

Вебер: Проевропейските сили да поставят държавата над партията

Вебер: Проевропейските сили да поставят държавата над партията

© ReutersМанфред Вебер - председател на групата на Европейската народна партия (ЕНП), част от която е и ГЕРБ, поздрави Бойко Борисов за победата и призова за съставяне на правителство.


В публикация в "Туитър" вчера той заяви: "След Финландия ЕНП е на първо място и в България! Отличен резултат за ГЕРБ-СДС и поздравления @БойкоБорисов, че отново спечели доверието на избирателите. Проевропейските сили сега трябва да поставят държавата над партията и да работят заедно, за да формират стабилно мнозинство."


Вебер бе гост на закриването на предизборната кампания на формацията на Бойко Борисов.

БСП първа обяви изявление след изборите

Корнелия Нинова

© Георги Кожухаров

Корнелия НиноваБСП е първата партия, която обяви изявление пред медиите днес. Ръководството на левицата, което заседава в момента на "Позитано" 20, ще коментира изборните резултати на партията и възможните ѝ ходове в бъдеще в 14.30 ч. "Дневник" ще излъчи пресконференцията.


БСП остана на пето място на 2 април. Партията продължава да губи гласове, сочи анализ на данните на Централната избирателна комисия. За социалистите са гласували 225 814 души, с малко над 7 хил. гласа по-малко от октомври 2022 г.


През февруари лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че решение за евентуално участие или подкрепа от левицата за бъдещо правителство ще бъде взето на вътрешнопартиен референдум.

"Важно беше да сме първи": в новата коалиция не са доволни от резултата

Манол Пейков

© Цветелина Белутова, Капитал

Манол ПейковПървите коментари идват от малкото изяви на политици в медиите и социалните мрежи.


Бъдещият депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" Манол Пейков заяви, че не отчита резултата на коалицията като добър. "Беше важно да влезем като първа политическа сила в 49-ото Народно събрание", посочи той. Според конституцията най-голямата парламентарна група получава първа мандат за съставяне на правителство.


"Продължаваме промяната - Демократична България", на която преди изборите социолозите даваха сериозни шансове за победа, завърши на второ място - с два процентни пункта по-малко от бившата управляващата партия ГЕРБ. Пейков е сред кандидатите, които минаха напред в листите благодарение на големия брой лични предпочитания, дадени от избирателите.


"Днес е време за равносметка. Резултатът невинаги е най-точното отражение на усилията. Още по-малко на потенциала. А той вярвам, че тепърва ще се развива", коментира във "Фейсбук" Андрей Гюров, неизменен председател на парламентарна група на "Продължаваме промяната" в последните парламенти.


Партийните централи търсят полезни ходове

Въпреки че официално пазят мълчание, партийните централи обсъждат възможните ходове след изборните резултати, които очертаха поредни мъчителни преговори за правителство.


По информация на "Дневник" вчера лидерите на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" са обсъждали как да действат, след като очакванията им обединени да са първа политическа сила и да получат право да сформират кабинет, не се оправдаха. Все още не е сигурно дали обединението, което се превърна в големия губещ на тези избори, няма да изчака с излизането си пред медиите, докато не чуят заявките на победителя ГЕРБ.
"Какво правим сега": лидерите обсъждат щети и възможности за правителство
"Какво правим сега": лидерите обсъждат щети и възможности за правителство

Очаква се в този час да започне заседание на ръководството на БСП, която да обсъди резултатите си - партията зае пето място в 49-ото Народно събрание, като продължи свободното падане от последните години и загуби още гласове.


Пресконференции на партийните централи засега не са обявени.

Всички чакат окончателни данни

Партиите отказаха коментари в изборната нощ и деня след вота с аргумента, че с напредването на обработката на секционните протоколи резултатите могат да се променят значително.


Вотът за парламента на 2 април - петият пореден в последните две години, донесе изненади за участниците - изпрати на първо място бившите управляващи от ГЕРБ, а на трето - проруската националистическа формация "Възраждане", и върна в Народното събрание "Има такъв народ" на тв водещия Слави Трифонов, която извървя пътя от първа политическа сила през юли 2021 г. до оставане извън парламента през октомври 2022 г.

Над 100 хил. нагоре, над 70 хил. надолу: гласовете, които решиха изборите за "Възраждане" и новата коалиция
Над 100 хил. нагоре, над 70 хил. надолу: гласовете, които решиха изборите за "Възраждане" и новата коалиция

След като снощи Централната избирателна комисия обяви данните при 100% обработени протоколи на секционните комисии, днес се очакват първите изявления на партийните централи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK