Равносметката на БСП: Виновни за резултата са опоненти, вътрешен референдум решава за кабинет

Корнелия Нинова, председател на БСП

© Лили Тоушек

Корнелия Нинова, председател на БСПРъководството на БСП вини свои опоненти: "Левицата!" и служебното правителство, назначено от президента Румен Радев за спада в изборните си резултати. Смяна на ръководството на партията не се налага, защото БСП запазвала почти същия си резултат, смята председателят Корнелия Нинова и каза: "Ако всеки месец ще се занимаваме с конгрес и смяна на ръководството, няма да ни остане време за съществената политика." Как ще действат депутатите на социалистите за избирането на правителство ще решават членовете на БСП. Левицата ще прави анализ на изборните резултати по области и ще се старае занапред да привлича гласоподаватели сред тези, които не отидоха до урните. Избирателната активност на изборите на 2 април беше 40.63%


Така може да бъде обобщена равносметката на БСП след изборите на 2 април. Председателят на левицата Корнелия Нинова първа говори по медиите, на втория ден след изборите, докато ръководствата на ГЕРБ и "Продължаваме промяната" - "Демократична България" засега не намират повод да обявят плановете и стратегията си за кабинет пред медиите.


БСП е в постоянна тенденция на спад откъм гласоподаватели на изборите през последните две години. На 2 април бяха петите поред парламентарни избори. БСП получи общо 225 814 гласа (8.94%) и е на пета позиция в парламента. При първите от последвала поредица от предсрочни избори (на 4 април) социалистите получиха 480 146 гласа. Тоест за две години подкрепата за БСП е спаднала с 254 332 (повече от двойно).


За правителство ще решават членовете на БСП
Корнелия Нинова каза, че БСП ще води разговори с всички политически сили в парламента. Тя повтори тезата, която беше лансирана за първи път пред партийния конгрес през февруари, че членовете на левицата (около 80 хил. души) ще гласуват на вътрешнопартиен референдум как депутатите на БСП да действат за правителство: "След началото на парламента ще направим вътрешнопартийно допитване как да се държи парламентарната група: да влиза ли в правителство, да подкрепя ли някого, да стои ли в опозиция, ще решават единствено членовете на БСП", каза Нинова.


Какво точно ще попита БСП членовете си е важно. Ако въпросът е широк, без да се посочват конкретни имена на партии, вратата за подкрепа на правителство с мандат на ГЕРБ е по-широко отворена. Доколкото социалистите и партията на Борисов са политически опоненти, членовете може да имат конкретно отношение към първата по резултат политическа сила. В отговор на въпрос на "Дневник" по темата Нинова посочи: "Разбира се, че поне на първо четене няма да бъде общ, ще бъде в конкретика, но ще го уточним на Национален съвет."


Всеки сам си преценява за машинното гласуване


В последния парламент БСП беше една от партиите (заедно с ГЕРБ и ДПС), които наложиха връщането на хартиената бюлетина във всички секции, като водещ аргумент беше, че така ще гласуват повече хора. Изборните резултати обаче не показаха това: избирателната активност остана почти същата, каквато беше на изборите през октомври миналата година, когато се гласуваше само с машини в секциите с над 300 избиратели.


Нещо повече, справка в данните от гласуването показа, че в почти една трета от избирателните райони избирателите на БСП са предпочели машината пред хартиената бюлетина. И все пак, обобщените данни сочат, че с малка разлика като цяло избирателите на социалистите са гласували повече на хартия: 114 750 гласа са подадени с бюлетина, а 111 133 с машина (с 3617 повече), отчете Нинова. "Националната извадка почти 50/50 се повтаря и в БСП", каза тя.


Равносметка, или "планът за убийството на БСП се провали"


Според Нинова и на тези избори е имало "една добре организирана и манипулативна кампания срещу БСП". От изказването ѝ се разбра, че за това председателят на социалистите вини новата формация "Левицата!" (около Мая Манолова, Костадин Паскалев, Георги Първанов, Румен Петков и Георги Кадиев).

Планирано, организирано, подплатено с много финанси: стотици хиляди са официално публикувани за кампанията им, с подкрепата на служебния кабинет. На много места областни управители, назначени от президента Радев, работеха за "Левицата!", каза Нинова. Посочи конкретно Сливен и Габрово.


По думите на Нинова държавни служители са оказвали натиск хора да напускат БСП и да се присъединяват към и да гласуват за новата лява формация.


Планът за убийството на БСП този път се провали

Корнелия Нинова ,
председател на БСП

Въпреки това председателят на БСП покани представителите на лявото обединение да се върнат в социалистическата партия.


"Дневник" следи първите коментари и заявките за изход от политическата криза.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK