Татяна Дончева - незавършена симфония за една капризна цигулка

Татяна Дончева - незавършена симфония за една капризна цигулка

© Асен Тонев"Бъдете много внимателни с човек, който свири на цигулка в духов оркестър!"


Този афоризъм на Станислав Йежи Лец като че е писан специално за Татяна Дончева. По ирония на съдбата народната представителка от БСП, която е свирела на цигулка в родната си Трявна, в три поредни парламента изпълнява "капризи" извън колективната партитура на социалистите. На моменти соловите й изпълнения звучат автентично, друг път фалшиво, а най-често - като артистична провокация, която в крайна сметка приключва в синхрон с останалите инструменти. Но така или иначе до момента, в който Дончева обяви решението си да напусне политиката, тя успя да създаде впечатлението, че наистина свири извън партийния оркестър. Гастролите й бяха ярки и запомнящи се, включително последното й емоционално изявление, че е "на изхода" заради несъгласието си с начина, по който "в БСП се определя кой какъв става". Изобщо, когато Дончева излизаше на сцената, винаги се случваше скандал. И да не се случваше скандал, никога не беше скучно.


Въпросът дали тя самата си избра тази роля, или ролята й беше възложена
не е нито реторичен, нито маловажен. Наистина тя играеше контра във важни моменти. Играеше я смело, уж без да се бои, че влиза в битки с най-силните в партията и държавата. Нападаше Първанов, подиграваше се на Станишев и си разменяше словесни крошета с Румен Петков, които й спечелиха прозвището Поразяващата уста. Но понякога играеше контрата си и така, че иначе принципните й на пръв поглед позиции на втори план изглеждаха повече от съмнителни. А странните й извъртания в последния момент навеждаха на мисълта, че по-скоро е била назначена за първа вътрешнопартийна "контрацигулка". И доколкото само преди седмици беше достатъчно Дончева единствено "да преспи", за да смени на 180 градуса мнението си за псевдомажоритарните мандати, нейното "излизане от политиката" също поражда по инерция подозрения...


"Не съм играла с подсигурен пост", каза Дончева , която онзи ден попита: "Защо трябва да се включвам в тази създадена виртуална реалност, чиято цел е да замръчква на хората главите?!" Проблемът обаче е, че Дончева пребиваваше в тази реалност години наред и нещо още по-важно: беше част от "замръчкващото" статукво. Но това не й пречеше да казва "Какъв е този премиер без ден трудов стаж", след което чинно да гласува за него. Или пък да забелязва "наченки на путинизация", а в същото време да прокарва по същество зловредни поправки в закони, обслужващи неясни дневни редове и лобита.


Впрочем следните примери са достатъчни, за да илюстрират


тази удобна разкраченост между принципност и практичност:


- Макар и привидно борец срещу организираната престъпност, именно Татяна Дончева активно съдейства за скандалната поправка в Наказателния кодекс, която сведе до минимум наказанията за сводничество. От нея се възползва известният рапър Ванко 1, който се измъкна с условна присъда.


- В последния момент преди приемането на Закона за досиетата в края на 2006 г. Дончева вкара няколко текста, позволяващи бивши агенти на Държавна сигурност да не бъдат разкривани с мотива, че са агенти и на сегашните служби. Така на практика законът стана вредно половинчат и изключително удобен за манипулации, а осветяването на основни фигури в сегашното управление на държавата и ключови институции на практика беше предотвратено.


- Тъкмо Дончева най-активно от всички в тройната коалиция участва в стопирането на Закона за конфликт на интереси, което вбеси Европейската комисия. С предложените изменения тя фактически помогна на колегите си в парламента, които са се оплели в роднински обвързаности, да избягнат подаването на декларации.


- И накрая - само ден след като на комисия се обяви против 8-процентната бариера за коалиции и 31 мажоритарни мандата, отново Дончева даде решаващия глас за въвеждането на изборните промени, които не просто обслужват управляващата олигархия, а директно саботират конституционния ред и демокрацията...


Особена принципност нямаше дори в най-острите реторични похвати на юристката, защото те или отвличаха вниманието от по-сериозни дебати, или прикриваха конкретни интереси в зависимост от ситуацията. В ролята си на защитник на ДАНС например тя наклони везните в полза на Станишев във вътрешнопартийната му битка с Румен Петков. А когато съвсем основателно атакува Първанов за пропрезидентския комитет "Съзидание", тя не го направи от позицията на борец срещу путинизацията, а на "гръб" на затъналия по онова време в скандали близък партиен съратник Румен Овчаров, от чийто ресор президентът тепърва започваше да измъква стратегически енергийни правомощия. В крайна сметка всяко нейно изказване "за" или "против" беше наистина "за" някого и "против" друг, но не и в полза на публичния интерес.


В обществената памет образът на Дончева се свързва преди всичко с годините й на народен представител от левицата и


вечно толериран вътрешнопартиен "дисидент".


Забравят се обаче няколко странни епизода от нейната биография в началото на 90-те. Тогава младата юристка от Габрово работи като прокурор в Софийската градска прокуратура, където отговаря за регистрацията на партиите. Тя напуска прокуратурата, след като тогавашният главен прокурор Иван Татарчев я освобождава заради партийна пристрастност. От това време датира и познанството й с небеизвестния Спас Русев - един от ключовите фигури, които "върнаха" царя в България и който като зам.-председател на Агенцията за чуждестранна помощ в най-мътните години на демокрацията облагодетелства собствените си фирми чрез съмнителни сделки с дарения. Именно Дончева бе адвокатът на АЧП в делата срещу тези злоупотреби. И пак тя адвокатстваше на "Мултигруп" във времената, когато бизнес империята на покойния вече Илия Павлов командваше парада...


Дали всичко това се дължеше на хипер его и суета или на нещо друго, факт е, че напускащата тези дни политиката колоритна народна представителка умееше да влиза в центъра на вниманието "с бутонките". Но може би тъкмо


суетата й изигра лоша шега, когато прие да влезе и в ролята на "пешкира", с който БСП да си избърше ръцете при предварително гарантираната загуба срещу Бойко Борисов на кметския вот в София през 2005 г. А вероятно и днес това е в основата на мотивите, с които Дончева оповести оттеглянето си.


Жалко е все пак, че не сделката с Ирена Кръстева, не изхарчването на 400 милиона лева от бюджета за предизборни "чешмички", не безплатните курорти на Масларова, нито пък някое друго от силната напоследък серия от управленски безобразия принуди Дончева да възроптае срещу съпартийците си. Не, юристката предприе драматичната стъпка, защото не била съгласна с "този начин на издигане на хора". В превод: с поставянето й на неизбираемо място в червената евролиста. Два дни подред тя дава интервюта,


говорейки единствено за себе си


но не и за "замръчканата" реалност, в която живеем...


"Както се казва, нощта е бременна... Какво ще роди утрото, ще видим след изборите", енигматично изрече Дончева в четвъртък сутринта по БНТ. Което може да означава много неща, но и това, че след като "преспи", току-виж се завърнала, в случай че междувременно й предложат нещо, което би отговаряло на желанията й. Във всеки случай тези, които са свикнали да свирят на цигулка в духовия оркестър, не слизат току-така от сцената. Не случайно и Лец предупреждава при такива случаи да сме внимателни.

Ключови думи към статията:

Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на его
  *****
  Неутрално

  много добър анализ!!!

  трябва все такива да са в Дневник, че напоследък нещото и вие станахте беззъби и безсмислени като останалите (поне не сте вредни като олигархичните медии, тоест, всички останали)

  хора от Дневник - работете като добри журналисти и за обществения интерес!

  стискам палци!

 2. 2 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  Поздравления за статията ! Не съм любител на Татяна , но анализа направен в статията е изключително професионално направен !

 3. 3 Профил на Ястребовски
  *****
  Неутрално

  Наистина добра статия !
  Ще е интесно да се проследят бъдещите ходове на Дончева, след това шизофренно изпълнение - " Ще се махам , няма да се махам ".
  На мен лично ми писна от палячовци занимаващи се с политика , пък били те и жени.....

 4. 4 Профил на Иван Петров
  *****
  Неутрално

  Изобщо от какъв зор се занимавате с тази пача?

 5. 5 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  Браво и от мен за силната проза!

 6. 6 Профил на Иван
  *****
  Гневно

  Комунист да се откаже доброволно от голямата ясла? Това никога не е било и няма да го бъде.Пак ще се тресе в публичното пространство този толум с пача.Вече са й предложили тлъста хапка.

 7. 7 Профил на Иван
  *****
  Гневно

  Комунист да се откаже доброволно от голямата ясла? Това никога не е било и няма да го бъде.Пак ще се тресе в публичното пространство този толум с пача.Вече са й предложили тлъста хапка.

 8. 8 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1391 Весело

  Изключителен текст. Дончева е просто част от миналото, което, цитирам един друг текст на Капитал отпреди 10 години "отстъпва с ръмжене". Тя е параван и уста на хора, чийто лица едва ли някой би искал да вижда - бивши и настоящи ченгета и доносници, сводници и др.

  low riders team
 9. 9 Профил на Ади
  *****
  Неутрално

  Никак не долюбвам Дончева, очевидно и авторите не го правят. Но всичко е премерено, премислено и прекрасно! Браво на екипа!

 10. 10 Профил на fen
  *****
  Неутрално

  Когато кораба потъва, плъховете първи го напускат

 11. 11 Профил на о. Павел
  *****
  Неутрално

  Много добре аргументирен и написан коментар. Дори няма правописни грешки )) Липсват псувните на "Новинар" и двусмислиците на "Сега". Няма и недоказани клевети, за да няма въпросната особа повод да Ви съди.
  .
  По-рано тази година по БНР имаше едно специално предаване за "култура", което всъщност беше реклама на Дончева. Тя разказваше как като пионерка с цигулка в някакви оркестри обиколила света и как възторжено й ръкопляскали. Селският й диалект и затормозеното й мислене бяха непоносими. Няма ли кой да се жертва и да се ожени за нея, за да миряса България?

  ......................................................

  http://archiman.livejournal.com/

 12. 12 Профил на wute
  *****
  Неутрално

  А бе кой квот ще да си разпраа, най добрият комунист си е мъртвио, па ако ще и Дончевица да е...

 13. 13 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Театърът разиграван от Дончева не е друго освен една от прозрачните хитрини на комунистическата мафия. БКП-БСП-ДПС-НДСВ-ГЕРБ и т.н. все едно котило.

 14. 14 Профил на Браво
  *****
  Неутрално
 15. 15 Профил на един видял
  *****
  Весело

  поредната буря в чаша вода! подставено лице, псевдо опозиционер- като е толкова "курназ", защо не излезе от любимата партия-хранилка преди време, ами сега, като и туриха пръстчето в ****то? то на умряло куче лесно се вади нож, а? пък може и да е новата и роля, отредена от кукловодите. една дърта мома да ми говори за бременни нощи и раждащи утра, не ми се вижда много разбираемо!
  та да се върнем на сравнението на нашите "видни политици" в лицеро на провинциалистката с цигулката и един нашумял наскоро политик от Дания (казвам го във връзка с една друга статия, която взриви форумците-мачовци с многото акъл и потенциал и в кояот е замесено изказването на един датски парламентарист). Та колко пъти в последните години госпожицата се връткаше позицията на 180 градуса, в зависимост от това, от къде духа вятъра? Смени ли си позицията премиера Расмусен, сега генерален секретар на НАТО (припомням за мнението му, че ценностите на демокрацията са по-важни от чувствата на този или онзи- демек за карикатурите на пророка)?

 16. 16 Профил на Шукри Замфиров
  Шукри Замфиров
  Рейтинг: 506 Неутрално

  аз мисля, че девойката е просто активистка - дига шум заради шума. и кат и тропнат са сепва.

  аз съм селянин, батко, и търсим отмъщение сладко...
 17. 17 Профил на Водолаз
  *****
  Неутрално

  На комунист/социалист вяра нямам.

 18. 18 Профил на AZ
  *****
  Неутрално

  Да замръчква на хората главите? ЗАМРЪЧКВА ааааааахахахахахахаха

 19. 19 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  клиентите на партиите искат млади партизанки
  нов отряд сьс стари партизанки не се прави

 20. 20 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  клиентите на партиите искат млади партизанки
  нов отряд сьс стари партизанки не се прави

 21. 21 Профил на Ванчо 1
  *****
  Весело

  "Както се казва, нощта е бременна... Какво ще роди утрото, ще видим след изборите"

  Ами да се вземат с Румен Петков който хитрееше в същия стил. Ще си пасват. Мога да ги уредя

 22. 22 Профил на EU
  *****
  Неутрално

  Поздравления за Дневник! Добър анализ.

 23. 23 Профил на Капан за мишки
  *****
  Неутрално

  Плъхове! Плъхове! Плъхове! Навсякъде плъхове!!!

 24. 24 Профил на АБПФК
  *****
  Неутрално

  Чудесна статия.
  Татянините изяви ми напомняха на БСП по времето на правителството на ДПС на Беров: критикуваха, но при гласуването го подкрепяха.

 25. 25 Профил на anti komunidt
  *****
  Неутрално
 26. 26 Профил на фен на Станишев
  *****
  Неутрално

  Кога някой ще направи такъв анализ на Станишев и му даде отговор на:
  1. Защо няма и един ден трудов стаж и кой го е издържал.
  2.Защо стана български гражданин след ката навърши годините от които не могат да го вземат войник-нали е пръв патриот, ама пък бил станал доктор на науките, ами това важи за всички младежи, ако са мислели като него.
  3.Считали, че дипломната му работа на тема:"Униформата на съветския офицер и нейното влияние за психологическото състояние на офицера" много му помага като министър председател.
  4.Не считали, че човек който не е създал семейство , деца не познава истинския живот.
  Нямали все пак някой ,който да разкаже неговата истинска биография. Сигорен съм , че ако го нямаше 11 ноември 1989г. той щеше да стане активен борец против фашизма, а може и партизанин да е бил.

 27. 27 Профил на SD
  *****
  Неутрално

  Римска драма. Само липсват убийствата на площада.
  Липсва и още нещо - България.

  Как за толкова години една кирлива магистрала не построихте, бе? А що кирливи ризи извадихте! Що плюнки се плюхте - ДАНС, НАП, Мургина, Лечева, Митници, гори...

  Господ ще ви съди, боклуци такива!

 28. 28 Профил на SD
  *****
  Неутрално

  Разбрах от колегата по-горе, че дипломната работа на премиера била "Униформата на съветския офицер и нейното влияние за психологическото състояние на офицера".

  Що не си погледне полицаите, като е уж премиер, как са облечени като гащници-хамали на Илиянци с крачоли в кубинките и кепета?

 29. 29 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Поздравления за статията!

 30. 30 Профил на bg
  *****
  Неутрално

  наистина обективен портрет на т.дон4ева,не се прикрижат неините плюсове,но и ясно се маркират и поредицата салтоморталета.Но все пак трябваше да се под4ертае,4е хода и
  е далновиден-наесен ръководството на БСП тотално ще се сменя
  поради голямата загуба на изборите..........

 31. 31 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Малко многозначително напомняне по темата : първият
  "политически" ход на г-ца Дончева след определянето й
  за кандидат за кмет на София бе да изтича до приятелката
  си Недялка Сандалска от Мултигруп (дъщеря на генерал
  от ДС и тя самата - агент на ДС) за "подкрепа".

 32. 32 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  ето такива статии искам в Дневник!
  добър анализ, и много грамотно написан.
  само в Капитал от време на време има нещо на подобно ниво.

  Истината ни прави свободни.
 33. 33 Профил на Boris
  *****
  Неутрално

  Поздравления за анализа! Чудесно е, че вече можем обобщено да четем парламентарната дейност на отделни депутати така, както това се прави в САЩ и Западна Европа.

 34. 34 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1170 Весело

  Ауу, какво ще правят сега диригентите на "Позитано"? Симфонията ще стане твърде монотонна без нейното игриво скерцо!
  Тъпа хомофобска мутреса.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 35. 35 Профил на jmi4ko
  *****
  Неутрално

  мноого хубава статия....Браво , все така да списвате

 36. 36 Профил на Gen. Augusto Pinochet
  *****
  Неутрално

  Социалистическата кучка добре разбира, че избори идват и партията и ще бъде разгромена, та се стяга за друго бойно задание. Този път в партията на Гоце. Социалистическото недоразумение с руското име трябва да знае, че ако ще и в партията на Адолф Хитлер да се прехвърли и да си закачи схвастика на п.....а , пак ще е лесна за прочитане, защото и най-малките деца в България знаят, че клеймото "болшевик" е завинаги. И в партията на Гоце да се прехвърлиш шундаферо, пак ще те смажем като въшка, защото ти и твоята БСП направихте заговор с мръсника Доган срещу България и интересите на българите. За това и ти и партията ти и кирливия фес ще плащате яко. По-добре още от сега огледайте килиите в Централния Софийски и си изберете по-сносна , за да изкарате до пенсия в нея.

 37. 37 Профил на Ана
  *****
  Неутрално

  Много хубав и точен текст, поздрави

  А Дончева е размита личност с голяма уста... И ако си спомням правилно беше една от фигурите, които се опълчиха срещу приемането на закона за конфликт на интереси... Надявам се да не се връща.

 38. 38 Профил на Накратко
  *****
  Неутрално

  Т. Дончева се отказва от политическа дейност понеже е поставена от партията си на неизБираемо седмо място.
  С други думи е "отказана" от партията си.
  Дали няма да отиде при Я.Я.

 39. 39 Профил на komuna
  *****
  Неутрално

  Ало,екипа - перфектни сте !!!Продължавайте в същия дух.

  Т.Дончева и со. - Това е проблема на България,точно тези ограбиха и досъсипаха всичко българско.Кога народа ще разбере,че от това зло по-голямо няма за родината ни.
  Излезте бре хора,излезте и гласувайте,как не ви омръзна тоя дълбок сън,огледайте се наоколо,ако не знаете какво да правите,вижте съседните ни държави,що за паплач сме бре,къде наоколо управлява малцинство???

 40. 40 Профил на kozirog50
  kozirog50
  Рейтинг: Гневно

  Злобна статия /анонимка/автора дори няма смелоста да излезе с името си/А може да е и платена,поръ4кова. С такива като Дон4ева трябва да се гордее всяка една партиа.. .Но понеже винаги вархушките на партиите вземат решеняа...те не оби4ат такива устати като Дон4ева. И не тя прави скандалите .Скандалите са налице.Тяа само има смелоста да ги искара на бял свят.

 41. 41 Профил на Танчо
  *****
  Неутрално

  Много добра статия. Точно написана и на много добър език! Поздравления!!

 42. 42 Профил на nnnn
  *****
  Неутрално

  Аз пък си мисля,че Дончева е принудена да се махне от хора като Румен Петков,защото по време на изборите тя може да си отвори устата и да спомене нелицеприятни факти.

 43. 43 Профил на nnnn
  *****
  Неутрално

  Аз пък си мисля,че Дончева е принудена да се махне от хора като Румен Петков,защото по време на изборите тя може да си отвори устата и да спомене нелицеприятни факти.

 44. 44 Профил на политик
  *****
  Неутрално

  БРАВО НА "ДНЕВНИК"!!!!!!!!!!Изключително точно и ЧЕСТНО представяне на политическата дейност на Т.Дончева.Молба към ВАС" екип на Дневник". Напишете такъв анализ и за други политици преди изборите .Няма да е лошо да си припомним какво са говорили.

 45. 45 Профил на чарима
  *****
  Неутрално

  Добре е "екипът на дневник" да си изпше имената :един такъв блестящ материал си заслужава авторите...

 46. 46 Профил на pauld2
  pauld2
  Рейтинг: Неутрално

  Този анализ наистина е великолепен. Липсва само още един детайл - странната дружба мужду лакея на Костов - джуджето Атанасов и Дончева. Може би тя сега ще се запише в синята коалиция. И още нещо: - тя е с претенции за избираемо място в евролистата, но не знае никакъв език, освен диалекта си.

 47. 47 Профил на КГБ
  *****
  Неутрално

  Кака Танче и бат Румен Путков са направили мебелна фирма за производство на скърцащи и тихи спални, според нуждите на Партията. Яне Янев е заведущ продажбите; кво да се прави в бъдещето ясно?...

 48. 48 Профил на Електорат
  *****
  Неутрално


  Дори "Ашкулсън" тук да се появи за статията, не бива да има
  съмнения в искреността! И, действително, както пише по-горе
  Политик (№44), дали именно сега не е назряла необходимостта
  от подобна правдива хронология за всички лица от "избираеми"
  места в листите на наедрелите до пръсване партии? Може би
  пък след прочитането на житията ще се увеличи и активността
  на електората и то в правилната посока?

 49. 49 Профил на qwerty
  *****
  Неутрално

  Перфектна мисъл, изказ, точно наблюдение! Литературна творба! Браво!

 50. 50 Профил на Позитано
  *****
  Весело

  Устатко, анонимен, гневен, скандалите са на лице!

  Устатата е съществена част от скандалите.
  С действията и бездейстията си.

  Освен с противоречающа устатост.

  Не женщина, а богаТИР!

  Защото сме бок... социалисти.

  Анонимен
  Гневно
  * 40

  С такива като Дон4ева трябва да се гордее всяка една партиа.. .Но понеже винаги вархушките на партиите вземат решеняа...те не оби4ат такива устати като Дон4ева. И не тя прави скандалите .
  Скандалите са налице.

 51. 51 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Поздравления за Дневник! Добър анализ. Удоволствие беше да го чета. Не заради толкова съдържанието (Дончева ми е безразлична), а заради формата. Много елегантен стил. Респект!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 52. 52 Профил на Мета Цитатник
  *****
  Неутрално

  Boris
  * 33

  Поздравления за анализа! Чудесно е, че вече можем обобщено да четем парламентарната дейност на отделни депутати така, както това се прави в САЩ и Западна Европа.

  +

  Бързам да си сложа едно плюсче

 53. 53 Профил на Canada Dry
  *****
  Неутрално

  Във всяка кочина ще се намери по някое по-качествено прасе!
  В БСП, също!

 54. 54 Профил на С.В.
  *****
  Неутрално

  Текстът е много добър, но имам сериозна забележка към заглавието: НЕ МОЖЕ да има симфония за една цигулка. Това е просто глупост. Симфонииите се изпълняват от оркестри с различни инструменти.

 55. 55 Профил на KR
  *****
  Неутрално

  Браво за статията. Но питам: какво пречи на кадърните журналисти, каквито несъмнено са тези в Капитал и Дневник да направятпо един такъв анализ на водещите фигури в политическия ни живот? Тогава пъзела ще се нареди и ясно ще се види кой кой е. Може би смелост, може би нещо друго? Знам, отстрани изглежда лесно, но мисля, че момента за откровения на тема "Царя е гол" отдавна е настъпил.

 56. 56 Профил на ХЛАДНОКРЪВНО
  *****
  Неутрално

  Отличен материал! Да пишеш за толкова противен,корумпиран и примитивен индивид като съществото Дончева,хладнокръвно
  ,аналитично и фактологично,без грам емоция си е висш пилотаж!
  Червените кучета/кучки не трябва да се псуват,а да се изобличават-хладнокръвно, аналититично и фактолгично.А факти за тъпите им ,мръсни игрички на който майстор е въпросната Дончева дал Бог...

 57. 57 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  отлична поръчкова статия! Столетницата не прощава на никой! Браво на автора(даже го/я било/била страх да се подпише с името си, щото нали - анонимките са по-ефектни), уж показва характер и непримиримост, а в същото време изпълнява заръка. Евала - замръчкването продължава!

 58. 58 Профил на БАЛКАНИЯ
  *****
  Весело

  Така е. Не са народ, а мърша.
  Савяните - според Славейков.

  Въпреки че са една плът и кръв с руските богатири.

  А и на прасета мязат, ако ги угоиш

  Сашо Македонски Велики и родата му са съвсем друго нещо.

  Тракийците също. Българите тоже.

  Траките основали Троя, а след това Рим.
  Римският род тръгва от две тракийчета отгледани от вълчица.

  Българският род тръгва от едно тракийче отгледано от сърна.

  Нема лабаво!

  Иначе свинщината е пълна

  Canada Dry
  * 53


  Във всяка кочина ще се намери по някое по-качествено прасе!
  В БСП, също!

 59. 59 Профил на рататуи
  *****
  Неутрално

  Статията е много силна. Мерси !!!

 60. 60 Профил на kiko
  *****
  Неутрално

  Не знам дали статията е поръчкова ,но е направеа професионално. Такава трябва да бъде журналистиката обективна с точни факти неизвадени от контекста. Когато фактите говорят боговете мълчат, а хората си правят сами изводите. Говоря за хората ,които имат нещо на "втория етаж".

 61. 61 Профил на тревненец
  *****
  Гневно

  Чудесно Дневник - пропуснали сте само едно немаловажно нещо.
  Тази "дама" не миряса, докато в съюз с Атака не прецака един перфектен кмет на Трявна (Стефан Данаилов). И с обещания за отваряне на старите затворени заводи пред пенсионерите в града не докара техния кандидат.

  познайте дали заводите заработиха?...

 62. 62 Профил на Zeko
  *****
  Неутрално

  Дим и пушек
  но без съществени промени

 63. 63 Профил на Bruno Dante
  *****
  Неутрално

  статията е добра и вероятно всичко е точно така както е описано което за мен макар и без никакво значение е все пак още една добра възможност да се запозная с съвременната несамо политическа ситуация в България,а това за мен не е маловажно макар че аз лично за мое щастие много отдавна да нямам а и нежелая да имам някакво конретно впечетление нито от предшественниците на госпожа Дончева нито и господин Станишев нито пък от тези които ще ги изместят от ″софрата″.
  за какво обаче подяволите ще се запита някой ,си направих труда да напиша тези няколко изречения — е не за друго а понеже не ми стана ясно тези политици четат ли вестници катот Дневник примерно а и техните форуми разбира се ,разхождат ли се между своите гласоподаватели и ако да ,не им ли е поне малко неудобно от факта че те макар и с солидно финансово положение в България тези корунпирани индивиди за своят електорат си остават едни меко казано комедианти,слабо интелигентни политически крикатури и морално деградирали типове ,за които макар и пак да гласуват пак ще бъдат наказани от подигравки и насмешки иемнно от тези които са ги избрали.за съжаление май наистина няма вече достойни интелигентни некуронпирани алкохолизирани и деградирали смели и готови за политиката в България млади хора

 64. 64 Профил на браво
  *****
  Неутрално

  Браво и не мене ми звучи като "назначена"опозиция.И тя е по правилото-по делата им ще ги познаете.

 65. 65 Профил на kozirog50
  kozirog50
  Рейтинг: Гневно

  Гаднярите са ми отрязали коментара...Това ли ви е Свобода на печата.....

 66. 66 Профил на комунист
  *****
  Неутрално

  Комунист срам няма,
  комунист морал няма.
  Не вярвам на нито една нейна дума,даже когато говори,че др.СерГей е Гей.Може да е,но може и да не е той за нищо не става.

 67. 67 Профил на отвратен
  *****
  Неутрално

  Дончева е червен боклук, само че много по-миризлив от останалите.Отличава се от другите другари с по-голямата си арогантност, простащина ,дебелокожие,нахалство , подлост и лицемерие.Друг коментар не заслужава.

 68. 68 Профил на анти
  *****
  Разстроено

  Жалко, готина мацка беше...

 69. 69 Профил на Йени яшик
  *****
  Неутрално

  Ако гласувате за Станишев, избирате Доган

 70. 70 Профил на Подкрепям
  *****
  Неутрално

  От БСП са много недълновидни, да се разделят така лесно с утвърден професионалист...
  Колкото до г-жа Дончева- добър ход, а и няма да остане гладна, както се казва!

 71. 71 Профил на Смехорани
  *****
  Гневно

  Как така 7 място? Тия луди ли са? Та тя е един от най-сериозните политищи в редиците на БСП!
  Как могат да се сравняват тия момченца изобщо с нея? Да не говорим за Йотовата- дето по- всички въпроси е "компетентна"!
  Многооо смешнооо!

 72. 72 Профил на петроФ
  *****
  Неутрално

  Знаете ли какво е "перде кириз" , този дето държал пердето когато султанът веднага си поръчвал някоя от танцьорките.
  Та Дончева е назначена да държи пердето на БСП , зад което Партията си прави кефа...

 73. 73 Профил на дипломати
  *****
  Неутрално

  Безобразията нямат край! До къде се стигна, най- свестните да си отиват и то "по собствена воля"!

 74. 74 Профил на Ески ъшък
  *****
  Неутрално

  Ако гласувате за Станишев избирате Путин...

 75. 75 Профил на патиланец
  *****
  Неутрално

  Н-ра 40 и 57 вашите имена къде са?Точно вие ли говорите за поръчкови статии????Поздравления за статията и великолепният анализ.Има време за още такива анализи на някой и друг политик с нашумяло именце.Давам предложение-Яне Янев!!!!

 76. 76 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  БСП потъва!

  The biggest risk in life is not taking one.
 77. 77 Профил на Уморените цигулари ги..
  *****
  Неутрално
 78. 78 Профил на Фенер Бахче
  *****
  Неутрално

  Ако и другата устата църволана (Мая Манолова) си отиде обидена от политиката - ще гласувам за БСП.

 79. 79 Профил на tonyk
  *****
  Неутрално

  Да си ХОДИ, щом иска! Браво, Татяна! Заставам зад твоето решение, да ни избавиш от присъствието си най-накрая!

 80. 80 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Браво! Това е отличен коментар-анализ за червената Дончева, която толкова много ни стряскаше... Истината все още е неясно относно бомбастичното й заявление. Но онова което днес вестник
  Дневник предлага на на нас, а трябваше да публикува отелни детайли още по-рано за това коя е тази персона и с кого се "оножда" в продъжение на 20 г.
  Поздрави и само такива смели публикации очаквам от Вас, независимо, че коунизма продъжава модифициран.

 81. 81 Профил на Стефан
  *****
  Неутрално

  Споделям виждането на авторите. Татяна Дончева, прав ти път извън политиката: http://www.svobodnablogaria.com/?p=336

 82. 82 Профил на VenRus 2008
  VenRus 2008
  Рейтинг: 0 Весело

  Татяна Дончева - незавършена симфония за една капризна цигулка
  *************************

  Заглавието направо цепи мрака! А за Татянчето какво да кажа... крайно време и беше да напусне политиката и да си намери мъж, та да миряса най-накрая.

  Quis custodiet ipsos custodes? Сайт за антипропаганда - истината такава, каквато е! http://antipropaganda.comxa.com/
 83. 83 Профил на учуден
  *****
  Неутрално

  Добра статия, добър анализ итъжни изводи - с какво Т.Д. е по-лоша от камарилата "заслужили" величия в парламента? Какво може да се напише като приноси например за Пирински(?), Камов(?), Р.Петков(?), Р.Овч)?), детето чудо С.С.(?), Я.Янев(?); цялата плява съветници около президента единствено известни с комсомолския си стаж?; или десетките недоразумения като зам-министри и т.н. Колкото за Т.Д.- тя е поне различима, а другите умници? Ако се отпочнат подобни статии за "представителите" на политическата ни "класа", ще се установи, че сме най-тъпата нация в Европа, точно това ни се каза от там. Идват избори!

 84. 84 Профил на blag009
  blag009
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Така е чада, ТАЯЯЯЯ Дончева И окаха "Абе покрай градо вървело и сексо", на другата и окаха"Абе покрай саксо , вървел и градо"! Хехеее като и знам и двете какви миризливки са ... болшевизъм в женска рокля ти не требо!!!!
  Кибик Блаже

 85. 85 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Страхотна статия! Браво на екипа.

  Добър поглед върху това в какъв абсурд и в колко псевдо демократична държава живеем.

  Най абсурдното е наистина че г-жа Дончева не я "освобождават" заради нейните изцепки, а тя САМА напуска защото не е съгласна тя така! Да не я изберат нея за евро депутат! Айде в Трявна и да работи като адвокат на някой земеделец там.

 86. 86 Профил на изумена
  *****
  Неутрално

  Много добър анализ! Мисля че няма какво повече да добавя !

 87. 87 Профил на Доки док
  *****
  Неутрално

  Бяга преди правителството да унищожи окончателно Българската държав. Защото и тя има принос.

 88. 88 Профил на чочо
  *****
  Неутрално

  Случаят "Дончева" е кавър версия на БСП за"Враг с партиен билет.

 89. 89 Профил на tslazarova2
  tslazarova2
  Рейтинг: Неутрално

  Този сайт е ПР на среди от БСП ли?

 90. 90 Профил на Ох!
  *****
  Весело

  Татяна е мъжко...момиче - дон Чева

 91. 91 Профил на Gen. Augusto Pinochet
  *****
  Неутрално

  Позволете ми да публикувам много подходящия стих , посветен на оттеглянето от политиката на др. Дончева. Стиха бе поместен във форума на Медиапоол. Автор е : Дървар Цане
  " Посвещава се на др. Татяна Дончева"
  Когато грабна острата секира
  и повалям бор след бор,
  чат-пат в селото се взирам
  и те виждам в нашия обор.

  Как ти решиш крави и кобили
  и на бика рунтавия г_ з,
  това ми дава нови сили
  да повалям бъз след бъз!

 92. 92 Профил на Gen. Augusto Pinochet
  *****
  Неутрално

  А сега друг стих от талантлив наш сънародник , посветен на лидера на болшевиките в България и по-специално за неговото извънработно хоби.

  Аз СерГейчо се наричам
  на Доганчо мил другар,
  в мъжка дружба му се вричам,
  той за мен е чуден дар!

  тра-ла-ла , тра-ла-ла
  той за мен е чуден дар!

  Лягам, ставам със Доганчо
  колко хубаво е туй,
  ще си гледам аз рахата,
  ще целувам аз онуй!

  тра-ла-ла, тра-ла-ла,
  ще целувам аз онуй!

 93. 93 Профил на УПЛАШЕН
  *****
  Неутрално

  Щом напускането на Т.Д. е развърнувало толкова мастити каментатори от сайта на Дневник и след обстойния анализ са стигнали до извода,че БСП без Т.Д. потъва,действително,че положението на БСП е безнадеждно.Най-добре е БСП да се откаже сама от участието в изборите,за да отвори место на сините псевдодемократи,които са една зала хора от НДК.Но явното е,че мултиплициращия ефект ще позволи скромната цифра да се увеличи.Нали помните Вашия Командир как за известно време се сниши,замълча,изчака в храстите да му се
  размине и след като се уяде като гладна въшка се появи на политическия небосклон и започна да команва.Първата жертвичка на новите умотворения на Командира е Партинчо Димитров,който без сянка на срам предаде СДС отново в лапите на Командира.Успех в новите предначертания съвместно с Командира.Вие сте достойни наслдници на бившата Компартия.Това го дължите най-вече на двойката Костови,които са бивши комунисти.

 94. 94 Профил на Пътнико свиден....
  *****
  Неутрално

  Тази Устакярка каято"няма нищо под полата си " май е тръгнала по пътя на Лупи.Макар и адвакатка все още не е разбрала,че от нея нищо не зависи други дърпат конците

 95. 95 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Не намирам НИКАКВА "разкраченост между принципност и практичност" - както пише на едно мъдро място - "По делата им ще ги познаете".

  Защото за Дончева всичко "с положителен знак" са САМО думите й, а ДЕЙСТВИЯТА й са тотално в другата графа.

  ИЗЦЯЛО.

  Щото са социалисти, тяхната кожа.

 96. 96 Профил на Доки док
  *****
  Неутрално

  Симфонията е незавършена защото почина Абрашев бог да го прости.

 97. 97 Профил на 146
  *****
  Неутрално

  Превъзходна статия, нищо че е анонимка. Но толкова журналисти демонстрираха близост нея, никой ли не успя да разбере за облагите, които натрупа по време на депутатстването си, а само общите неща от известната нам биография. Например за тези години тя успя два пъти да си смени жилището, като си последно си подари "квартира" в Манастирски ливади. Че безапелационно си избра - точно така, не участвала в избор, а тя самата си го посочи - да бъде заместващ член в парл. делегация за НАТО. И то не защото е милитаристично настроена или много му разбира от военни дела, а защото международни сбирки са все на екзотични и отдалечени места - Канада, Китай и т.н. Всеки би могъл да си направи справка в сайта на НС къде е ходила.
  Още веднъж - адмирации за журналиста, написал статията

 98. 98 Профил на минувач
  *****
  Неутрално

  Лице, което да привлича по-прости избиратели от БСП. Това беше Т. Дончева и нищо повече. Поне се понаучи как да се облича.

 99. 99 Профил на nabludatel
  *****
  Неутрално

  Каква цигулка, какъв оркестър? Неуместни сравнения. Банда нагли простаци, това са съпартийците на Дончева, както и тя самата. Иначе там ли щеше да бъде!?

 100. 100 Профил на banskia zet
  *****
  Неутрално

  Безкрайно съм очарован от прекрасния "анализ" на автора.Заслужава похвала.Познавам Дончева както и покойния мой приятел Илия Павлов.Общото между тях и това което ни свързваше беше национализмът.Бурни времена бяха и борбата за "кокала"беше ожесточена.Все пак се отдръпнах виждайки че тази "лъжица"не беше за моята уста.Но явно и Дончева и Овчаров си помислиха ,че няма "видов ден".За някой дойде рано ,за други тепърва.Явно тя е осъзнала това и аз я приведствах за постъпката й ,но сега като си направих анализа по тази статия се убеждавам,че освен морални причини да се отегли човек има и физически.Корабът потъва и плъховете го напускат първи.Може би е така,при такъв капитан катастрофата за "столетницата"е неизбежна.Жалкото е ,че ще повлекат и народа Български с 13 вековна история от която явно нищо не е разбрал.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK